Ανακοίνωση Σ.Φ. Π.Α.Ο.Κ.:

Όποιος εξακολουθεί και στηρίζει την κυβέρνηση, είναι εχθρός του Π.Α.Ο.Κ.

Πρόγραμμα S. L. 2022-23:

"1η Αγωνιστική Π.Α.Ο.Κ. - Παναιτωλικός"

Γήπεδο Τούμπας

Η Ιστορία του Ναού..

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Ραπίντ Βιέννης-ΠΑΟΚ: 3-0 | Μπορεί ο ΠΑΟΚ να παίξει αμυντικό ποδόσφαιρο;



Aπό  overlap.gr
Η διάταξη της Ραπίντ Βιέννης (4-2-3-1) και του ΠΑΟΚ (4-4-2)
Ο ΠΑΟΚ γνώρισε οδυνηρή ήττα με 3-0 από την Ραπίντ Βιέννης και αποκλείστηκε από τους ομίλους του EUROPA League μετά από δύο χρόνια εξαιρετικών ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Όπως και στην εκκίνηση της «εποχής Σάντος», έτσι και στην «εποχή Δώνη» ο δικέφαλος πλήρωσε τις σημαντικές ανακατατάξεις στο ρόστερ του αποκλειόμενος από μία ομάδα υποδεέστερη με ένα σκορ που αδικεί την γενικότερη αγωνιστική εικόνα των δύο αναμετρήσεων.

Στο μυαλό του Δώνη

 

Ο Δώνης παρέταξε την ομάδα με το
σύνηθες πλέον για φέτος 4-4-2 με τον Γιάννου παρτενέρ του Αθανασιάδη και τον Ματέους στην θέση του Κατσικά στο κέντρο της άμυνας να είναι οι πιο σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με την έως τώρα «βασική» ενδεκάδα του ΠΑΟΚ. Ο γενικότερος τακτικός σχεδιασμός του Δώνη συμπεριελάμβανε:
  • μειωμένο αγωνιστικό βάθος
  • πίεση στο ύψος της μεσαίας γραμμής
  • μειωμένες επιθετικές ενέργειες από τους πλάγιους μπακ
  • ανάπτυξη από τα άκρα
  • κίνηση των δύο επιθετικών σε όλο το πλάτος της επιθετικής ζώνης
  • προσπάθεια ελέγχου του ρυθμού
  • την πρώτη πάσα στον Γκαρσία
  • κάλυψη των χώρων από τον Κάτσε

Ήταν σαφές ότι ο Δώνης επεδίωξε να εφαρμόσει μία αμυντική version του αγαπημένου του 4-4-2 έχοντας στόχο την διατήρηση του μηδέν στην άμυνα αλλά και την ύπαρξη δύο επιθετικών με στόχο την επίτευξη του γκολ. Η απόδοση του ΠΑΟΚ δεν ήταν κακή, απείλησε την εστία της Ραπίντ χωρίς βέβαια να εντυπωσιάζει αφού η επιθετικότητα της ομάδας ήταν, βάσει πλάνου, πολύ πιο μειωμένη εξαιτίας της απουσίας των μπακ από την επιθετική διαδικασία.

Το… φτηνό πρώτο γκολ (έλλειψη ανασταλτικών ικανοτήτων από Ετό) σε συνδυασμό με την πολύ μέτρια απόδοση των Γιάννου/Ρομπέρ ήρθε να αλλάξει τα δεδομένα για τον Δώνη που επιστράτευσε το 4-3-3 με στόχο την δημιουργία ισχυρού ανασταλτικά άξονα και τον έλεγχο του ρυθμού που θα δημιουργούσε δυνατότητες επίτευξης ενός τέρματος. Έτσι κι αλλιώς το ρόστερ της ομάδας σε συνδυασμό με την απουσία του Σάλπι δεν έδινε πληθώρα επιλογών στον Δώνη αναφορικά με την χρησιμοποίηση προσώπων.

Η διάταξη του ΠΑΟΚ (4-4-2 σε ρόμβο) μετά το ’70 με τον Πέλκα «δεκάρι»

Το… ακόμα πιο φτηνό 2-0 διαφοροποίησε πολύ πιο γρήγορα τα πλάνα του Δώνη που είδε το 4-3-3 να είναι ανεπαρκές επιθετικά εξαιτίας έλλειψης πλάγιων επιθετικών: ο Λόρενς είναι χαφ και όχι επιθετικός, ενώ ο Γεωργιάδης δεν έχει επιθετική γκάμα στο παιχνίδι του.  

Ο Έλληνας τεχνικός επιστράτευσε τον ρόμβο στο 70 με τον Πέλκα «δεκάρι», και τους Λόρενς/Φωτάκη ως εσωτερικούς μέσους δίνοντας εντολές στους Ετό και Λίνο να αυξήσουν την επιθετικότητα τους απέναντι σε μία Ραπίντ που είχε περιοριστεί σε άμυνα στο μισό γήπεδο.
Παρά τον έλεγχο του ρυθμού και το αρκετά… αυτοματοποιημένο passing game, η σωστή αμυντική λειτουργία των γηπεδούχων σε συνδυασμό με την ατυχία(;), αστοχία του ΠΑΟΚ έφερε τον αποκλεισμό.

Ο Χόφμαν έκανε την διαφορά

 

Η Ραπίντ από την πλευρά της είδε την προσπάθεια της να δικαιώνεται κυρίως γιατί εκμεταλλεύτηκε τις τρομερές ανασταλτικές αδυναμίες του ΠΑΟΚ – ειδικότερα στην πλευρά του Ετό, αλλά και εξαιτίας του «μαέστρου» Χόφμαν που οργάνωσε εξαιρετικά όλο το παιχνίδι της ομάδας.

Ο Σέτελ χρησιμοποίησε ένα μειωμένων ρίσκων 4-2-3-1 με τον Χόφμαν δεκάρι και τους Μπουργκστάλερ, Αλαρ στο αγωνιστικό προσκήνιο να τροφοδοτούνται συνεχώς από την τριάδα των μέσων αλλά και τους πλάγιους μπακ. Είναι ξεκάθαρο ότι ο τεχνικός των αυστριακών «χτύπησε» τις αδύναμες αμυντικά πλευρές του ΠΑΟΚ ευελπιστώντας ότι οι Ετό/Λίνο σε συνδυασμό με το ασταθές κεντρικό αμυντικό δίδυμο του ΠΑΟΚ θα προσφέρουν γκολ για την ομάδα του. Δικαιώθηκε στα δύο πρώτα τέρματα…

Μπορεί ο ΠΑΟΚ να παίξει αμυντικό ποδόσφαιρο; 

 

Το χθεσινό αποτέλεσμα και ο τρόπος που επήλθε δημιουργεί ερωτήματα κατά πόσο ο ΠΑΟΚ του Δώνη είναι σε θέση να παίξει αμυντικό ποδόσφαιρο και να δίνει χώρο στον αντίπαλο του, όπως προέβλεπε το αρχικό πλάνο. Η κάκιστη αμυντική συμπεριφορά των πλάγιων μπακ, οι δύο επιθετικοί και οι soft Ρομπερ/Γεωργιάδης σε συνδυασμό με το επιθετικογενές 4-4-2, μάλλον καθιστούν την παραπάνω εφαρμογή μη εφαρμόσιμη.
Η ανθρωπογεωγραφία του φετινού ρόστερ οδηγεί σε ένα… ρομαντικό, επιθετικό ποδόσφαιρο που αν και έχει πολλούς οπαδούς θα προσφέρει βραδιές άγχους στους Παοκτσήδες. Η αντίθετη, πιο αγωνιστικά συμβατική προσέγγιση, είναι πιθανό να επιφέρει τα χθεσινά αποτελέσματα που δημιουργεί η αμυντική έκθεση παικτών όπως ο Ετό, ο Ρομπέρ, ο Λίνο.

Συμπέρασμα

 

Ο Δώνης προσπάθησε να παίξει πιο αμυντικά από ότι μας είχε συνηθίσει διατηρώντας τα πρόσωπα του «επιθετικού» ποδοσφαίρου και εκτέθηκε. Ο Ετό δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων την ώρα που το ρίσκο με την χρησιμοποίηση του Ματέους σε βγήκε στον έλληνα τεχνικό που είδε το κεντρικό του αμυντικό δίδυμο να πελαγοδρομεί. Η απουσία του Σάλπι, η ανετοιμότητα του Γκαρσία και το γρήγορο 2-0 αποσυντόνισαν τον Δώνη που συνειδητοποίησε πολύ γρήγορα την έλλειψη βάθους του πάγκου του. Η αστοχία και η ολίγον ατυχία στοίχισαν στον ΠΑΟΚ που αποκλείστηκε από μία ομάδα που, πριν ένα χρόνο, θα απέκλειε με σχετική άνεση.

Υ.Γ Παρά το οικονομικό πλήγμα, όπως και στην περίπτωση Σάντος, η «νέα εποχή» ξεκινά με έναν… αλά Χέρενφεν αποκλεισμό. Η στήριξη στο πλάνο του Δώνη έχει μεγάλη σημασία αν οι φίλοι του ΠΑΟΚ επιθυμούν να ζήσουν στο μέλλον επιτυχίες ανάλογες με αυτές της «ομάδας του Σάντος». Οι εμφάνισες  απέναντι σε Τότεναμ, Φενέρ, Βιγιαρεάλ, ΤΣΣΚΑ, Άγιαξ, Μπριζ μας υπενθυμίζουν την σημασία μακρόχρονης εφαρμογής ενός συγκεκριμένου τακτικού πλάνου.