Ανακοίνωση Σ.Φ. Π.Α.Ο.Κ.:

Όποιος εξακολουθεί και στηρίζει την κυβέρνηση, είναι εχθρός του Π.Α.Ο.Κ.

Πρόγραμμα S. L. 2022-23:

"1η Αγωνιστική Π.Α.Ο.Κ. - Παναιτωλικός"

Γήπεδο Τούμπας

Η Ιστορία του Ναού..

Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Eτσι θα διοικήσει ο Ιβάν....



  Του Παναγιώτη Μαυρίδη makthes.gr
Χρειάστηκε να περάσουν έξι χρόνια, ώστε ο ΠΑΟΚ να επανέλθει σε καθεστώς ιδιοκτησίας με επενδυτή. Ο Ιβάν Σαββίδης απέκτησε εδώ και ένα δεκαήμερο το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΠΑΕ (51%), καταβάλλοντας το ποσό των 9.951.000 ευρώ και πλέον είναι ο ιδιοκτήτης της ομάδας.

Έπειτα από πολλές περιπέτειες, εδώ και περίπου δέκα χρόνια, από τότε που ο Γιώργος Μπατατούδης αναγκάστηκε να παραχωρήσει τις μετοχές του, ο ΠΑΟΚ έχει έναν ισχυρό μεγαλομέτοχο, έναν άνθρωπο που αναλαμβάνει πρώτα απ’ όλα να βγάλει την ΠΑΕ από το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο περιήλθε τα τελευταία χρόνια. Ο μεγιστάνας του καπνού, όπως τον αποκαλούν στη Ρωσία, είναι αυτός που έχει τον πρώτο, αλλά κυρίως τον τελευταίο λόγο για ό,τι συμβαίνει στην ΠΑΕ.

Ο Σαββίδης είναι εδώ και ένα δεκαήμερο στην Ελλάδα μοιράζοντας το χρόνο του μεταξύ Θεσσαλονίκης και Αθήνας και ήδη είχε μία πρώτη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ζήση Βρύζα και τον προπονητή Γιώργο Δώνη, στους οποίους ανέλυσε το τετραετές πλάνο του. 

Η «ΜτΚ» παρουσιάζει το σχέδιο του ομογενούς επιχειρηματία που στηρίζεται σε δύο άξονες, την οικονομική εξυγίανση της ομάδας και την ανάπτυξη των ακαδημιών για την παραγωγή ποδοσφαιριστών, ενώ αν παραστεί ανάγκη θα προχωρήσει στην πώληση παικτών. «Τέτοιο πλάνο δεν έχουμε ξανασυναντήσει στην επιτροπή», τόνιζε μέλος της ΕΕΑ και πρόσθετε: «Είναι πλάνο που δείχνει σοβαρό, αξιόπιστο και φερέγγυο άτομο» πριν ακόμη αναλάβει το Δικέφαλο.

Ρύθμιση των χρεών
Ο Σαββίδης στοχεύει να μειώσει τον προϋπολογισμό της ΠΑΕ, κάτι που σημαίνει "σφιχτή" οικονομική πολιτική. Όσοι πίστευαν ότι εμφανίστηκε στην Τούμπα και θα αρχίσει να μοιράζει εκατομμύρια θα πρέπει να το ξεχάσουν… Ο προϋπολογισμός της ΠΑΕ ΠΑΟΚ την περσινή περίοδο ήταν περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ. Ο Σαββίδης, σύμφωνα με όσα περιγράφει στο πλάνο που κατέθεσε στην επιτροπή, θέλει να τον ρίξει στα 15-16 εκατομμύρια ευρώ.

Είναι φανερό ότι ο ΠΑΟΚ θα εξακολουθήσει να κινείται έχοντας χαμηλά τον πήχη, με πρωταρχικό στόχο να προχωρήσει η ρύθμιση των χρεών. Μόνο στο δημόσιο ο ΠΑΟΚ χρωστάει 32.500.000 ευρώ, με το πρωτογενές κεφάλαιο να ανέρχεται στα 11.000.000. Οι πρώτες συζητήσεις με μέλη της κυβέρνησης έχουν γίνει και ο χρόνος είναι ο καταλληλότερος για να επιτευχθεί μία συμφωνία. Βέβαια, θα χρειαστεί να αρχίσουν οι εργασίες της Βουλής, κάτι που θα γίνει στις 27 Αυγούστου και με την έλευση των υπουργών της κυβέρνησης για τη ΔΕΘ θα κορυφωθούν οι συζητήσεις για να βρεθεί η καλύτερη λύση.

Η αυτοσυντήρηση είναι ο πρώτος κι ευνόητος στόχος, μια και δεν γίνεται να χρηματοδοτείται συνεχώς και χωρίς μέτρο. Όταν για παράδειγμα αυτή τη στιγμή η ΠΑΕ έχει ως πάγια έξοδα κάθε μήνα ποσά από 1.500.000 ευρώ έως 2.500.000 (οφειλές σε ομάδα, διακανονισμούς σε πρώην παίκτες και προπονητές, εφορία κι άλλες ρυθμίσεις) δεν είναι δυνατόν να αντεπεξέλθει ο οποιοσδήποτε βάζοντας μόνο από την τσέπη του. 

Ανάπτυξη ακαδημιών
Το επόμενο βήμα είναι η ανάπτυξη των ακαδημιών του ΠΑΟΚ. Αυτό που ξεκίνησε ο Θόδωρος Ζαγοράκης αρχίζει και αποδίδει καρπούς με τον προβιβασμό αρκετών νεαρών παικτών στην επαγγελματική ομάδα. Ήδη, ο Κώστας Σταφυλίδης πουλήθηκε στην Μπάγερ Λεβερκούζεν έναντι 1.500.000 ευρώ, ενώ ακολουθούν και άλλοι νεαροί που δύνανται να έχουν μεταπρατική αξία. Αυτός είναι ο λόγος που ο ομογενής επιχειρηματίας ζήτησε να δοθεί μεγάλη βαρύτητα στις ακαδημίες, ώστε να υπάρχει συνεχής ροή παικτών στην πρώτη ομάδα.

Μάλιστα, ο Σαββίδης πριν γίνει ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ προσκάλεσε τα τμήματα υποδομής του ΠΑΟΚ να μεταβούν στο Ροστόφ, όπου διατηρεί ακαδημία ποδοσφαίρου και να συμμετέχουν σε τουρνουά το διάστημα 13 έως 23 Σεπτεμβρίου. Ο ΠΑΟΚ αποδέχτηκε την πρόσκληση και έτσι οι ποδοσφαιριστές γεννημένοι το 1998 θα μεταβούν στη Ρωσία, με το Σαββίδη να περιμένει να παρακολουθήσει τα επόμενα αστέρια της ομάδας. Μέσα από την ανάπτυξη θεωρεί ότι θα έρθει η ανάδειξη των παικτών και δεν θα χρειάζεται να κάνει πολλές μεταγραφές δαπανώντας εκατομμύρια ευρώ.

Συνέντευξη Τύπου
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα ο Σαββίδης αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου και να αναλύσει το τριετές πλάνο που θέλει να εφαρμόσει στον ΠΑΟΚ. «Ο κύριος στόχος, που υπήρχε και πριν από εμάς, είναι η σωτηρία του ΠΑΟΚ», ανέφερε ο ομογενής επιχειρηματίας στην προσωπική του ιστοσελίδα και συμπλήρωσε: «Οι καλύτερες παραδόσεις αυτού του συλλόγου πρέπει να αναγεννηθούν, να δυναμώσουν και να φυλαχθούν. Και αν με αυτές τις παραδόσεις μπορούμε να φέρουμε και κάτι καινούργιο και ενδιαφέρον, αυτό θα με κάνει πολύ χαρούμενο».

Η εποχή του Σαββίδη ξεκίνησε και μέσω του μηνύματος που ανέβηκε στο επίσημο σάιτ της ομάδας ζήτησε από τους φιλάθλους να κάνουν υπομονή γιατί ο στόχος είναι η κορυφή. "Για μένα δεν υπάρχει στόχος να είμαι δεύτερος" ανέφερε και πρόσθεσε: "Η ζωή θα δείξει βέβαια τι θα πετύχουμε, αλλά ο στόχος υπάρχει".