Ανακοίνωση Σ.Φ. Π.Α.Ο.Κ.:

Όποιος εξακολουθεί και στηρίζει την κυβέρνηση, είναι εχθρός του Π.Α.Ο.Κ.

Πρόγραμμα S. L. 2022-23:

"1η Αγωνιστική Π.Α.Ο.Κ. - Παναιτωλικός"

Γήπεδο Τούμπας

Η Ιστορία του Ναού..

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Δώνης: «Μεγαλύτερο πάθος και σωστή διαχείριση της κατοχής»



Η τιμωρία του Γιώργου Δώνη ολοκληρώθηκε. Ο τεχνικός του ΠΑΟΚ έμεινε μακριά από τη φυσική του θέση για τελευταία φορά στην εκτός έδρας αναμέτρηση με την Κέρκυρα. Το «novasports» τον συνάντησε λίγα λεπτά πριν από την προπόνηση της Πέμπτης και τον ρώτησε για τον πλέον πρόσφατο αγώνα, τα προβλήματα, την πιθανότητα - δυνατότητα αλλαγής προσώπων ή σχήματος.
Φυσικά για την επικείμενη, εκτός έδρας αναμέτρηση με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη την προσεχή Κυριακή. Ξεκίνημα, λοιπόν, με όλα όσα είδε το περασμένο Σάββατο.«Νομίζω το να μπούμε στη διαδικασία να κάνουμε ανάλυση τακτικής και να
πούμε διάφορα πράγματα δε θα είναι εύκολα κατανοητά και για τον κόσμο. Αυτό όμως που μπορούμε να βγάλουμε σα συμπέρασμα είναι ότι όταν θα λείψουν από την ομάδα μας δυο - τρεις βασικοί ποδοσφαιριστές στο πλάνο που χτίζουμε και λείψουν από παιχνίδια είναι φανερό ότι δεν έχουμε την ίδια ισορροπία μέσα στον αγωνιστικό χώρο, δεν έχουμε την ίδια . χημεία μέσα στον αγωνιστικό χώρο για ν' ανταποκριθούμε στο πλάνο που φτιάχνουμε και δουλεύουμε στην προπόνηση.

Βασικό πρόβλημα την προηγούμενη αγωνιστική, πολύ απλά μπορούμε να το πούμε και κατανοητά είναι ότι όταν οι ανάγκες σε οδηγούν στο να πας σε 'αλχημείες', γιατί αυτό είναι το ρόστερ μας αυτή τη στιγμή, όταν υπάρξουν τρεις ποδοσφαιριστές οι οποίοι μπορούν ν' αγωνιστούν στα άκρα όπως για παράδειγμα είναι ο Ρομπέρ, ο Γεωργιάδης κι ο Λόρενς κι έλειψαν από το προηγούμενο παιχνίδι, αναγκάζεσαι τότε να πας σε κάποιες λύσεις που τα παιδιά δεν είναι οι βασικές τους θέσεις, όπως είναι ο Λίνο για παράδειγμα ή ο Πέλκας, νομίζω ότι εκεί είναι το πρώτο βασικό πρόβλημα που δημιουργείται στο πλάνο που ετοιμάζουμε.

Το πρώτο και κυρίαρχο θέμα ήταν αυτό. Το δεύτερο θέμα είναι ότι σε παιχνίδια εκτός έδρας, όποιος κι αν είναι αντίπαλος κι ειδικά έτσι όπως οι αντίπαλοι συμπεριφέρονται απέναντί μας στα περισσότερα παιχνίδια απέναντι στον ΟΦΗ, απέναντι στην ΑΕΚ κι απέναντι στην Κέρκυρα όπου πηγαίνουν σε μαζική άμυνα με δέκα παίκτες πίσω από την μπάλα, στις ευκαιρίες που θα βρεις πρέπει να σκοράρεις.

Εμείς σε δυο - τρεις πολύ μεγάλες ευκαιρίες δε σκοράραμε, ειδικά στη διπλή ευκαιρία όπου μας δόθηκε δυνατότητα να μπούμε μπροστά στο σκορ και θα γινόταν ένα άλλο παιχνίδι κι ένα πιο εύκολο παιχνίδι δεν τα καταφέραμε και θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί και πιο συγκεντρωμένοι ώστε τέτοιες φάσεις - γιατί δεν μπορείς να βρεις δέκα φάσεις σ' ένα παιχνίδι θα βρεις τρεις, τέσσερις τέτοιες - θα πρέπει να βάζουμε την μπάλα στα δίχτυα.

Από την άλλη βλέποντας το κάθε παιχνίδι και την αναγκαιότητα που μας δημιουργεί το επόμενο παιχνίδι συν τα προβλήματα που δυστυχώς μας παρουσιάζονται πρέπει να δούμε ακριβώς το ρόστερ μας ώστε τι μας ταιριάζει περισσότερο ειδικά και τώρα πάλι που μας δημιουργούνται ανάγκες και προβλήματα ώστε να παρουσιάσουμε κάτι καλό μέσα στον αγωνιστικό χώρο και κάτι αποτελεσματικό».
- Στο τελευταίο κομμάτι της αναφοράς σας, δηλαδή στο «τι μας ταιριάζει», αναφέρεστε σε πρόσωπα ή σε σχήμα;«Πολλές φορές οι ανάγκες δημιουργούνται μέσα από την έλλειψη των προσώπων. Δηλαδή αν δούμε αυτή τη στιγμή στο ρόστερ μας είναι ξεκάθαρο ότι για άλλη μια αγωνιστική πρέπει να παίξουμε ένα παιχνίδι χωρίς ακραίους παίκτες. Αρα λοιπόν μας δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα. 

Και ειδικά για μια ομάδα που η λειτουργία της και το πλάνο της στηρίζονται στο πως θα λειτουργήσουν οι ακραίοι της χαφ σ' ένα διαφορετικό τρόπο ανάπτυξης όπως συγκλίνουν προς τα μέσα, δίνουν το πλάτος στους ακραίους μπακ, προσπαθούμε ανάμεσα στις δυο ζώνες να βάλουμε τέσσερις παίκτες, να περάσουμε την μπάλα ανάμεσα σ' αυτές τις δυο ζώνες, όταν δεν υπάρχουν οι κλασσικοί ακραίοι παίκτες λόγω προβλημάτων τότε πρέπει ν' αναπροσαρμοστούμε. 

Αυτό κάνουμε από τη στιγμή που ξέρουμε τα προβλήματα από την πρώτη ημέρα της εβδομάδας ώστε να μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα και να μπορέσουμε να παρουσιαστούμε μ' ένα πλάνο ναι μεν διαφορετικό αλλά που να είναι δουλεμένο και να είναι αποτελεσματικό».
- Η αντίδραση των ποδοσφαιριστών που βλέπετε στις προπονήσεις πάνω σ' αυτές τις συνθήκες σας κάνει αισιόδοξο;«Αισιόδοξο . η αισιοδοξία γενικώς η δικιά μου προέρχεται από την πειθαρχία και από τη διάθεση των ποδοσφαιριστών. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό για μια ομάδα που 'χτίζεται'. 

Δεν μπορώ να πω αυτούς τους τέσσερις μήνες που βρίσκομαι στην ομάδα ότι υπάρχει ημέρα που να είχα παράπονο από τη δουλειά, από τη συγκέντρωσή τους, από την προσήλωσή τους κι από την εργατικότητά τους. Θα ήμουν πάρα πολύ άδικος προς τους παίκτες. 

Είναι κάτι διαφορετικό από την απόδοση. Η απόδοση, ξέρετε πολλές φορές σ' ένα παιχνίδι, κυμαίνεται. Μπορεί να υπάρχει μέτρια, μπορεί να υπάρχει καλή, μπορεί να υπάρχει κακή απόδοση. 

Περιμένω κι εγώ ότι η προσαρμοστικότητα θα είναι όσο εύκολη μπορεί να γίνει, τα παιδιά να προσαρμοστούν στις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί. Σ' ένα ματς σημαντικό την Κυριακή να μπούμε και να είμαστε καλοί και να μπορέσουμε να πάρουμε τους τρεις βαθμούς».
- Για πρώτη φορά φέτος, δεύτερη διαδοχική εκτός έδρας αναμέτρηση. Περιμένετε να σας επηρεάσει, αλλάζει κάτι;«Εγώ θα πω αυτό το τετριμμένο, ότι κάθε εβδομάδα μελετάμε τον αντίπαλό μας, όποιος κι αν είναι αυτός. Τα πλεονεκτήματά του, κάποιες αδυναμίες που μπορεί να έχει όπως έχουν όλες οι ομάδες και πάνω απ' όλα όμως μένουμε συγκεντρωμένοι στο δικό μας πλάνο. Η ομάδα μας δεν πρόκειται ν' αλλάζει το πλάνο της σε σχέση με τον αντίπαλο. 

Φυσικά και θα προσαρμόζεται στο που πρέπει να 'χτυπήσει' τον αντίπαλο, που πρέπει να προσέξει τον αντίπαλο και να είναι σε όλες τις φάσεις του παιχνιδιού πάρα πολύ συγκεντρωμένη και προπονημένη.

Αρα στο συγκεκριμένο κομμάτι δεν μπορώ να πω ότι θα πάμε ν' αλλάξουμε τη φιλοσοφία μας του παιχνιδιού, θα πάμε να παίξουμε όπως έχουμε συνηθίσει, να επιβάλλουμε το δικό μας ρυθμό, να έχουμε την μπάλα στα πόδια μας αλλά αυτό που θα πρέπει να ξεπερνάμε, ανεξάρτητα από τις απώλειες που έχουμε των προσώπων, είναι ότι ναι μεν να έχουμε την κατοχή της μπάλας αλλά όχι απλά για να την έχουμε.

Η κατοχή της μπάλας πρέπει να γίνεται ώστε να υπάρχουν τελικές προσπάθειες, να υπάρχει δημιουργία και να υπάρχει απειλή. Φυσικά δεν εξαρτάται μόνον από τον ΠΑΟΚ. Πάντα εξαρτάται κι από την αντίπαλη ομάδα. Μέχρι τώρα, στα τρία τελευταία παιχνίδια έχουμε συναντήσει ομάδες που δε θέλουν να παίξουν αλλά θέλουν να καταστρέψουν και μας δημιουργεί πρόβλημα. 

Αλλά και σ' αυτό το πρόβλημα θα πρέπει να επικεντρωθούμε παραπάνω και να το λύσουμε. Τώρα, για τον αντίπαλό μας θεωρώ ότι είναι μια πολύ καλή ομάδα.

Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα παρακολουθήσει παιχνίδια του Πανιωνίου παρά κάποια στιγμιότυπα. Αυτήν την εβδομάδα, μετά το παιχνίδι με την Κέρκυρα, είδα τρία - τέσσερα παιχνίδια. Είναι μια ομάδα που έχει άγνοια κινδύνου, παίζει επιθετικό ποδόσφαιρο, βγαίνουν αρκετά ψηλά οι ακραίοι μπακ, είναι μια ομάδα που μου αρέσει κι από αυτό που κατάλαβα ναι μεν σε κάποια παιχνίδια εκτός έδρας ήταν τυχερή αλλά είναι μια ομάδα που δικαιολογημένα βρίσκεται ψηλά στη βαθμολογία κι είναι μια καλή και δουλεμένη ομάδα για την οποία αξίζουν συγχαρητήρια στον προπονητή της.

Αρα λοιπόν ξέρουμε ότι για εμάς ένα παιχνίδι εκτός έδρας είναι ένα ντέρμπι με μια ομάδα που είναι πολύ καλή, θεωρώ όμως ότι εμείς θα πρέπει να είμαστε πολύ αφοσιωμένοι σ' αυτό που είναι να κάνουμε, πιο παθιασμένοι από το παιχνίδι με την Κέρκυρα όπου από πολύ απλά πράγματα καταλαβαίναμε απ' έξω ότι δεν υπήρχε το ίδιο πάθος όπως σε κάποια άλλα παιχνίδια ώστε να διεκδικήσουμε από το πρώτο λεπτό τη νίκη που είναι πάρα πολύ σημαντική ώστε να παραμείνουμε ψηλά».
- Μια αναμέτρηση που σηματοδοτεί και την επιστροφή σας στον πάγκο της ομάδας.«Ναι, η αλήθεια είναι ότι είναι ένα γεγονός που είναι πάρα πολύ στενάχωρο για εμένα. Ο μήνας αυτός ήταν πολύ δύσκολος για μένα. Θεωρώ ότι είναι ευθύνη δικιά μου, άσχετα αν πολλές φορές μπορεί κάποια πράγματα να σε βγάλουν εκτός εαυτού και θεωρώ ότι είναι ευθύνη δικιά μου γιατί ουσιαστικά αισθάνομαι ότι δεν μπορώ να δώσω τη βοήθεια που θέλω στην ομάδα μου όταν είμαι εκτός πάγκου. Πιστεύω ότι κι αυτό θα παίξει το ρόλο του και για τη δικιά μου ψυχολογία και για την ψυχολογία της ομάδας κι ελπίζω από την Κυριακή να επανέλθουμε στις νίκες», κατέληξε ο τεχνικός του «Δικεφάλου».