Ανακοίνωση Σ.Φ. Π.Α.Ο.Κ.:

Όποιος εξακολουθεί και στηρίζει την κυβέρνηση, είναι εχθρός του Π.Α.Ο.Κ.

Πρόγραμμα S. L. 2022-23:

"1η Αγωνιστική Π.Α.Ο.Κ. - Παναιτωλικός"

Γήπεδο Τούμπας

Η Ιστορία του Ναού..

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

World Soccer:«Η αθηναϊκή κυριαρχία απειλείται από τον αναγεννημένο ΠΑΟΚ»



Το μηνιαίο αθλητικό περιοδικό World Soccer αφιέρωσε σήμερα στην ηλεκτρονική έκδοσή του ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο γύρω από την νέα τάξη πραγμάτων στην ομάδα του ΠΑΟΚ, μετά την παρουσία του κ. Ιβάν Σαββίδη στην ιδιοκτησία του συλλόγου. Ο τίτλος που επέλεξε ο Αγγλος δημοσιογράφος Jamie Ward είναι χαρακτηριστικός: «Η αθηναϊκή κυριαρχία απειλείται από τον αναγεννημένο ΠΑΟΚ».

Πιο αναλυτικά το άρθρο αναφέρει:

«Το ημερολόγιο δείχνει 10 Αυγούστου 2012 και ο Ρώσος εκατομμυριούχος και μεγιστάνας του καπνού Ιβάν Σαββίδης ανακοινώνει ότι απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο στον ΠΑΟΚ της ελληνικής Superleague. Υποσχόμενος να «καθαρίσει» τον σύλλογο από τα χρέη του, ο Σαββίδης έθεσε ως φιλοδοξία του να προκαλέσει και να καταλύσει την αθηναϊκή κυριαρχία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, που έχει διαρκέσει τόσο πολύ… Ειδικά ο Ολυμπιακός έχει κερδίσει 14 από τα τελευταία 16 πρωταθλήματα, με τον «αιώνιο» αντίπαλό του, τον Παναθηναϊκό να κατακτά τα άλλα δύο.

Ισως θυμάστε τον ΠΑΟΚ. Η περίφημη νίκη με 2-1 στο «White Hart Lane» τον Νοέμβριο του 2011 έθεσε τέλος στις ελπίδες της Τότεναμ να φθάσει εκείνη τη σεζόν στα νοκ άουτ του Europa League. Πίσω στην Ελλάδα όμως, τα πράγματα κάθε άλλο παρά ρόδινα ήταν τα τελευταία χρόνια. Αρκετά «φλερτ» με τη χρεοκοπία στα μέσα και τέλη της προηγούμενης δεκαετίας ήταν σκληρό θέαμα για τη Θύρα 4,
τους σκληροπυρηνικούς οπαδούς του ΠΑΟΚ.

Πάντως, μετά την παρέμβαση του Σαββίδη και το τεράστιο οικονομικό βάρος που έφυγε από τους ώμους του, ο «Δικέφαλος του Βορρά» έχει αναγεννηθεί. Υπάρχει αισιοδοξία στην Τούμπα -η πεποίθηση ότι η επιτυχία είναι προ των πυλών αρχίζει σιγά και προσεκτικά να ψιθυρίζεται μεταξύ των οπαδών της ασπρόμαυρης ομάδας της Θεσσαλονίκης. Οι πωλήσεις των εισιτηρίων διαρκείας έχουν αυξηθεί, καθώς και αυτές των εμφανίσεων της ομάδας, και η Τούμπα είναι ξανά γεμάτη. Αυτή η αισιοδοξία έχει μεταδοθεί σε όλα τα επίπεδα του συλλόγου και, μέχρι στιγμής, η σεζόν 2012-13 θεωρείται επιτυχημένη, με την πρόσληψη του Γιώργου Δώνη στην τεχνική ηγεσία στη θέση του Λάζλο Μπόλονι που απολύθηκε στο τέλος της προηγούμενης περιόδου να αποδεικνύεται ευφυής κίνηση.

Σε μια θεωρητικά μεταβατική περίοδο, η σεζόν ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς. Ο αποκλεισμός από την αυστριακή Ραπίντ Βιέννης στα πλέι οφ του Europa League με συνολικό σκορ 4-2 σήμανε την απώλεια ενός σημαντικού εσόδου από πιθανή συμμετοχή στη φάση των ομίλων. Ευτυχώς, η Superleague ξεκίνησε σε πιο θετικό τόνο, με τέσσερις νίκες στις πρώτες πέντε αγωνιστικές, συμπεριλαμβανομένου του εντυπωσιακού 4-1 επί του Αρη, του «αιώνιου» αντιπάλου στη Θεσσαλονίκη.

Η αντίδραση της Θύρας 4 στον θρίαμβο επί του Αρη ήταν η απόλυτη ευφορία. Οχι μόνο το αποτέλεσμα, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο ο ΠΑΟΚ κυριάρχησε και διέλυσε τον παλιό του εχθρό σε κομμάτια, με όλα τα γκολ να σημειώνονται σε ένα απίστευτο πρώτο ημίχρονο. Ο Λίαμ Λόρενς, που αποκτήθηκε το καλοκαίρι, άνοιξε το σκορ νωρίς με εκπληκτικό βολέ, προτού ο Κατσικάς κάνει το 2-0 λίγο αργότερα. Ο Γιώργος Φωτάκης πέτυχε το τρίτο γκολ στο 30ό λεπτό με ωραία κεφαλιά, ενώ ο Νταβίντ Αγάνθο μείωσε το σκορ εννέα λεπτά αργότερα για τον Αρη. Δύο λεπτά προτού οι ομάδες πάνε στα αποδυτήρια για το ημίχρονο, ο πρώτος σκόρερ και Παίκτης του 2012 για τον ΠΑΟΚ, ο Στέφανος Αθανασιάδης, έβαλε τη σφραγίδα του στη γιορτή με ένα ασταμάτητο βολέ. Δεν θα σημειώνονταν άλλα γκολ στον αγώνα, αλλά το δεύτερο ημίχρονο κάθε άλλο παρά ήσυχο ήταν και τελείωσε σε δυσάρεστη νότα, με τον Κατσικά και τον Λόρενς να αποβάλλονται για τους γηπεδούχους και τον Γιαννιώτα των φιλοξενούμενων να βλέπει επίσης την κόκκινη κάρτα.

Η αυτοπεποίθηση της ομάδας ήταν μεγάλη, με δύο ισοπαλίες και τρεις νίκες στα επόμενα πέντε παιχνίδια πρωταθλήματος, μέχρι που ήρθε η ήττα με 2-0 στην Αθήνα από τον Παναθηναϊκό. Ο επόμενος αγώνας έφερε τον πρωτοπόρο και πρωταθλητή Ολυμπιακό στη Θεσσαλονίκη. Ο Ράφικ Τζεμπούρ άνοιξε το σκορ για τους φιλοξενούμενους προτού εκείνος ο παίκτης πάλι, ο Στέφανος Αθανασιάδης, σπρώξει στα δίχτυα μια σέντρα του Δημήτρη Σαλπιγγίδη, χωρίς να μπορεί να κάνει τίποτε ο Ρόι Κάρολ για να αποτρέψει την ισοφάριση στην εκπνοή του αγώνα. Το αποτέλεσμα εκείνο κράτησε τα αγόρια της Τούμπας σε κοντινή απόσταση από τους Αθηναίους αντιπάλους τους. Δύο νίκες και μία ισοπαλία στις επόμενες τρεις αναμετρήσεις εξασφάλισαν ότι ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να θεωρηθεί ισότιμος διεκδικητής του τίτλου της Superleague πριν από τα Χριστούγεννα.

Δυστυχώς, η χειμερινή διακοπή του πρωταθλήματος είχε αρνητική επίδραση στην ομάδα με μόλις 8 βαθμούς κερδισμένους από τους πιθανούς 18. Ισως η πιο οδυνηρή από αυτές τις απώλειες ήταν η ήττα με 1-0 από τον Αστέρα, πιθανό αντίπαλο στα πλέι οφ, που επέτρεψε στην ομάδα της Τρίπολης να ξεπεράσει τον ΠΑΟΚ στη βαθμολογία και να ανέβει στη δεύτερη θέση. Αλλη μια ήττα με 1-0, αυτή τη φορά εντός έδρας από την Ξάνθη, και ένα δύσκολο 2-2 στην έδρα του Αρη έφερε τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό σε απόσταση 14 βαθμών από τον δεύτερο Αστέρα και 15 από τον ΠΑΟΚ. Οι πιο πρόσφατοι αγώνες είδαν τον «Δικέφαλο» να επιστρέφει στις ράγες με νίκη 3-1 επί του ΟΦΗ, ενώ ο Αστέρας έχασε στην Τρίπολη από τον Ολυμπιακό, επιτρέποντας στον ΠΑΟΚ να αναρριχηθεί ξανά στη δεύτερη θέση, αλλά πλέον 15 βαθμούς μακριά από την κορυφή.

Πάντως, δεν είχε τεθεί ως στόχος της φετινής σεζόν η διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Στόχος ήταν η ανοικοδόμηση. Ο Σαββίδης έχει υποσχεθεί να φέρει στην Τούμπα Ελληνες διεθνείς και έμπειρους παίκτες φθηνούς, ή καλύτερα, ελεύθερους. Και έκανε τον λόγο του πραγματικότητα, με τον μεγάλο Κώστα Κατσουράνη, να υπογράφει στον «Δικέφαλο» λίγο καιρό αφότου έληξε το συμβόλαιό του με τον Παναθηναϊκό. Μέλος της ελληνικής ομάδας που κατέκτησε το Euro 2004, ο Κατσουράνης έχει εκπροσωπήσει τη χώρα του περισσότερες από 100 φορές και είναι παίκτης-κλειδί για την ομάδα την τελευταία δεκαετία. Οπως ήταν φυσιολογικό, η απόκτησή του θεωρήθηκε κίνηση-ματ του Σαββίδη και η πρώτη από πολλές που πρόκειται να γίνουν.

Ενώ η Superleague παραμένει ανέφικτος στόχος για φέτος, η πρόκριση στο Champions League θεωρείται ρεαλιστική επιδίωξη για τον «Δικέφαλο του Βορρά». Εντεκα πόντους πάνω από την 6η Ξάνθη, ο ΠΑΟΚ αναμένεται να μετάσχει στα πλέι-οφ του Μαΐου. Ο τερματισμός στη δεύτερη θέση της κανονικής περιόδου θα εντείνει το όνειρο και θα επιβεβαιώσει ότι η ομάδα της Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσει τη διαδικασία ως φαβορί για το εισιτήριο που οδηγεί στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση, ένα εισιτήριο που τόσα χρόνια εποφθαλμιά.

Το ξεκίνημα της εποχής Σαββίδη στην Τούμπα είναι ενθαρρυντικό και ο Ρώσος έχει υποσχεθεί ότι τα καλύτερα έρχονται. Η πρόκριση στο Champions League, μαζί με μια επιτυχημένη πορεία στο Κύπελλο Ελλάδας, θα ξεπεράσει κατά πολύ τις προσδοκίες των πιο αισιόδοξων οπαδών της Θύρας 4. Ο τελευταίος και μακροπρόθεσμος στόχος είναι να μπει τέλος στην αναμονή 28 χρόνων για τον τίτλο της Superleague. Αν ο σύλλογος συνεχίσει σε αυτό τον δρόμο, τότε το όνειρο αυτό θα σταματήσει να είναι απλά μια χίμαιρα του Ιβάν Σαββίδη». Aναδημοσίευση από το paokfc.gr