Γήπεδο Τούμπας

Η Ιστορία του Ναού..

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Το σχόλιο της εβδομάδας...περί Βουλγάρων-λεξικού Μπαμπινιώτη



«τότε κι εμείς θα φωνάζουμε συνέχεια στο γήπεδο: "τουτάνα - τουτάνα/ του Μπαμπινιώτη η μάνα", μέχρι να καθιερωθεί, οπότε θα είναι αναγκασμένος δίπλα στο λήμμα τουτάνα να βάλει τη μαμά του».

Το σχόλιο αναρτήθηκε στο paokmania.gr απο οπαδό μας (desperado)
και ήταν παλαιότερη απάντηση σε συνεντευξη συνδεσμίτη της θύρας 4 στον  Μπαμπινιώτη....

ΑΣ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΙΑΔΑΣ:
Ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης, καθηγητής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, επιμελήθηκε την έκδοση ενός λεξικού το 1998 με τον τίτλο Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, γνωστού και ως "λεξικού Μπαμπινιώτη". Το λεξικό εξέδωσε το "Κέντρο Λεξικολογίας".
Το λεξικό στο λήμμα "Βούλγαρος" έδινε τον ορισμό:

  1. αυτός που γεννήθηκε στη Βουλγαρία ή κατάγεται από εκεί,
  2. (κατχρ. υβρισ.) ο οπαδός ή παίκτης ομάδας της Θεσσαλονίκης (κυρίως του ΠΑΟΚ)
Η δεύτερη ερμηνεία ενόχλησε τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θεώρησαν ότι η ερμηνεία αυτή τούς προσβάλλει. Ένας από αυτούς προσέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας με αίτησή του στις 23 Μαΐου 1998 τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων κατά του Γ. Μπαμπινιώτη και του Κέντρου Λεξικολογίας και την απάλειψη της δεύτερης ερμηνείας από το λεξικό.

 Η απόφαση του Αρείου Πάγου: 
(η οποία αναίρεσε την απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης)

[...] η απλή αναφορά-καταγραφή στο λεξικό ότι η λέξη "Βούλγαρος" χρησιμοποιείται καταχρηστικώς ως εξυβριστική ονομασία κατηγορίας φιλάθλων και αθλητών (παικτών) δεν ενέχει αποδοχή του χαρακτηρισμού αυτού από το συντάκτη, έγινε δε στα πλαίσια της συνταγματικώς κατοχυρωμένης και αξιολογικώς υπέρτερης ελευθερίας του τύπου και της επιστήμης.

η ως άνω καταχώριση έγινε με την επιστημονική πεποίθηση του συντάκτη, ότι η ως άνω σημασία της λέξης "Βούλγαρος", έστω και αν αυτή χρησιμοποιείται μεμονωμένα, σποραδικά, παροδικά και από ασήμαντη μερίδα φιλάθλων του νότου, αποτελούσε "έννοια" της άνω λέξης και έπρεπε να καταγραφεί ως τέτοια, με τη διευκρίνιση μάλιστα, ότι η έννοια αυτή ήταν "καταχρηστική-υβριστική", η προσβολή δε, υπό τις προαναφερόμενες περιστάσεις της προσωπικότητας των ανωτέρω, δεν θίγει κατ’ αντικειμενική κρίση, την ανθρώπινη "αξία" τους.

Δεκαέξι μέλη του δικαστηρίου υποστηριξαν μάλιστα και την κρατούσα στη θεωρία άποψη ότι δεν υπήρχε καν προσβολή της προσωπικότητας του αιτούντος τα ασφαλιστικά μέτρα και ως εκ τούτου δεν ετίθετο θέμα στάθμισης αντικρουόμενων συνταγματικών δικαιωμάτων, διότι η απλή καταγραφή ενός λήμματος σε ένα λεξικό δεν μπορεί να προσβάλει την προσωπικότητα κάποιου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Πληροφορίες ότι στην σύνθεση του δικαστηρίου του Αρείου Πάγου υπήρχαν και συνδεσμίτες της θύρας 7 κρίνονται ως ψευδείς και συκοφαντικές.