Γήπεδο Τούμπας

Η Ιστορία του Ναού..

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Συνέντευξη τύπου ΚΑΕ ΠΑΟΚ:Δεν σκύβουμε το κεφάλι δεν υπογράφουμε αποικιοκρατικές συμβάσεις - Ο ΠΑΟΚ δεν είναι επαναστάτης χωρίς αιτία




Μπάνε Πρέλεβιτς:O ΠΑΟΚ είναι ιδέα και κίνημα λαού, είναι η ομάδα που προσωπικά ανδρώθηκα. Οι εποχές όμως άλλαξαν. Οι ομάδες είναι εταιρίες και πρέπει να υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους. Αυτό για κάποιους μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να σκύβουμε το κεφάλι και να υπογράφουμε αποικιοκρατικές συμβάσεις. Ας μάθουν ότι ο ΠΑΟΚ δεν συμφωνεί. Διεκδικεί αυτό που αρμόζει στην ιστορία και στην εμπορικότητά του και βάσει επιτυχιών. 

Ο ΠΑΟΚ δεν είναι επαναστάτης χωρίς αιτία, αλλά με όραμα για την εξυγίανση και αναβάθμιση του ελληνικού μπάσκετ. Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλες τις ομάδες να σταθούν απέναντι στις μεθοδεύσεις
κάποιων που οδηγούν το μπάσκετ σε μαρασμό. Τις μεταγραφές του ΠΑΟΚ στον μπάσκετ κανείς ποτέ δεν έκανε μόνος του. Την ενδυνάμωση τη στήριξε πάντα ο λαός με το υστέρημα του και κανείς δεν μπορεί να τις οικειοποιηθεί. Ο ΠΑΟΚ ήταν ο πρωτεργάτης κοινής δράσης στο κομμάτι των τηλεοπτικών, παρότι μπορούσε να βαδίσει μόνος του. Κάποιοι προσπάθησαν να μας πείσουν ότι δεν είχε μεγάλη δύναμη. Δεν ξέρουμε τι συμφέροντα εξυπηρετούν, κανείς όμως δεν τους πιστεύει. Μπορεί να κοροϊδεύεις πολλούς για πολύ διάστημα, αλλά όχι εμάς. 

Την ώρα που αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας του κράτους, κάποιοι επιμένουν να σκέφτονται με αναχρονιστικό τρόπο. Ο ΠΑΟΚ δεν συναινεί στην οπισθοδρόμηση. Ο ΠΑΟΚ έχει δικό του κανάλι γεγονός που του δίνει τεράστιο μεγάλο πλεονέκτημα. Ο ΠΑΟΚ βλέπει το μπάσκετ όπως θα πρέπει να είναι μετά από 4-5 χρόνια. Οι ομάδες έχουν να διαλέξουν μεταξύ δύο δρόμων. Ο πρώτος είναι η συντήρηση μιας κατάστασης που οδηγεί το άθλημα σε μαρασμό και δεύτερον τον δρόμο της ανατροπής που θα ξαναφέρει κόσμο κοντά στο άθλημα. Τον δεύτερο δρόμο εκπροσωπεί ο ΠΑΟΚ. Οποιος θέλει να συμπορευτεί μαζί μας είναι ευπρόσδεκτος.


Βαγγέλης Γαλατσόπουλος:Σε ότι αφορά τον ΟΠΑΠ, ως διοίκηση εδώ και έναν μήνα ξεκινήσαμε τις επαφές με τη διοίκηση του ΟΠΑΠ, ανακοινώνοντάς του ότι ο ΠΑΟΚ έχει κανάλι κι έχει εκχωρήσει τα ιντενερτικά δικαιώματά του. Πάνω σε αυτό το θέμα ξεκινήσαμε τη συζήτηση με τον ΟΠΑΠ. Η σύμβαση έφτασε στη Θεσσαλονίκη τη περασμένη Παρασκευή, ενώ στην Αθήνα έλεγαν είχε τελειώσει από τον περασμένο μήνα.


Αυτή η σύμβαση προβλέπει οι 11 ομάδες να πάρουν το ποσό των 233.000 ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια με μια διαφορά ότι πρώτη χρονιά το ποσό είναι μεγαλύτερο επειδή δεν συμμετέχει η 14η ομάδα. Προβλέπει τι πρέπει να παραχωρήσει ο ΠΑΟΚ. Τη μελετούμε δεν την έχουμε υπογράψει κι έχουμε επαφές μαζί του, έχοντας καταθέσει επίσημα δύο προτάσεις.

Η μία αφορά τη φανέλα του ΠΑΟΚ όπου όπως Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός υπέγραψαν χωριστή σύμβαση και πήραν μεγάλο νούμερο, έτσι και ο ΠΑΟΚ έχει ζητήσει από τον ίδιο.

Η δεύτερη πρόταση αφορά συνεργασία του ΟΠΑΠ με το κανάλι του ΠΑΟΚ. Αποψη της διοίκησης του ΠΑΟΚ είναι ότι η σύμβαση που υπάρχει προς υπογραφή δεν καλύπτει τον ΠΑΟΚ που έχει ιστορία, όνομα, λαό. Δεν μπορεί να πάρει το ίδιο ποσό με οποιαδήποτε από τις άλλες 11 ομάδες, χωρίς να είναι μομφή για τις υπόλοιπες.
Σε ότι αφορά τα τηλεοπτικά, οι ομάδες είχαν συμφωνήσει και οι 14 για κεντρική διαχείριση, η οποία τουλάχιστον για το δικό μου μυαλό λέει ότι πουλάμε τα δικαιώματα σε ένα κανάλι και αφού πάρουμε λεφτά, μοιράζονται ομάδες με αναλογικό τρόπο, εμπορικότητας, ιστορίας, δυναμικής. Όταν γίναμε διοίκηση και πήγαμε στον ΕΣΑΚΕ διαπιστώσαμε ότι η κεντρική διαχείριση, σήμαινε κρατικό κανάλι. Στις 13/9 ο κύριος πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ έστειλε επίσημο γράμμα στην ΕΡΤ και ζητούσε ένα ποσό για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ομάδων. Γνωρίζαμε μέχρι τη περασμένη εβδομάδα ότι περιμέναμε τη πρόταση της ΕΡΤ για όλα τα τηλεοπτικά δικαιώματα και ακούσαμε τελικώς για συμφωνία με δύο ομάδες. Στο συμβούλιο διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχε πρόταση με αιτιολογία ότι η ΕΡΤ δεν έχει διοικητικό συμβούλιο. Μετά απ' όλα αυτά ο ΠΑΟΚ κατέθεσε πρόταση για αναβολή του πρωταθλήματος επειδή δεν υπάρχουν τηλεοπτικά δικαιώματα. Με ψήφους 7-4 πέρασε στον ΕΣΑΚΕ και πριν γίνει η συνεδρίαση, ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ μας φώναξε στο γραφείο του, τον ΠΑΟΚ και τον Αρη και μας είπε ένα ποσό για τα τηλεοπτικά, χωρίς καμία δέσμευση. Είπαμε ότι αν ισχύει το ποσό, εμείς συμφωνούμε τώρα. Τελικά δεν έγινε τίποτα, πέρασε η πρόταση αναβολής.

Στη συνεδρίαση στην ΕΟΚ ο κύριος Βασιλακόπουλος μας ζήτησε να ξεκινήσουμε κατανοώντας το πρόβλημα της εθνικής ομάδας αλλά και πως η αναβολή κάνει ζημιά, γεγονός που αποδεχθήκαμε και μας είπε ότι, όταν θα πάμε ίσως θα έχουμε και τη πρόταση της ΕΡΤ. Όταν τελείωσε η συνάντηση με την ΕΟΚ, θεωρητικά υπήρχε ένα ραντεβού στις 14:30 στην ΕΡΤ. Είπαμε με τον Μπάνε να πάμε κι εμείς μαζί με τους Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, Αρη και Πανιώνιο ως επιτροπή εκπροσώπησης των ομάδων. Πριν όμως τη συνάντηση με την ΕΡΤ μας ανακοίνωσαν ότι ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός συμφώνησαν με διαφημιστική εταιρία για τηλεοπτικά δικαιώματα. Αρα αυτοί που είχαν συμφωνήσει για κεντρική διαχείριση, έκαναν συμφωνία με μια διαφημιστική εταιρία. Κοινώς, έσπασε η κεντρική διαχείριση.


Αφού έγινε αυτό ΠΑΟΚ, Αρης και Πανιώνιος αποφάσισαν να μην συμμετέχουν στη συνάντηση με την ΕΡΤ. Και στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΣΑΚΕ που ακολούθησε ενημερωθήκαμε ότι η ΕΡΤ δεν κάνει προσφορά λόγω του ότι δεν έχει διοίκηση, αλλά εμείς εκτιμούμε ότι θα μπορούσε να το κάνει. Μετά από λίγο, ενημερωθήκαμε ότι η ίδια διαφημιστική εταιρία που συμφώνησε με τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, έκανε τηλεφωνική πρόταση στον πρόεδρο του ΕΣΑΚΕ και του πρότεινε δύο εκατομμύρια ευρώ για τις υπόλοιπες ομάδες. Καταλαβαίνετε ότι ενώ επί ενάμιση μήνα περιμέναμε την ΕΡΤ, τελικά ήρθε μια διαφημιστική εταιρία η οποία ήδη έχει κλείσει συμφωνία με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Βασίλη Οικονομίδη. «Ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ επειδή ανήκει στην οικογένεια του ΠΑΟΚ κι έχει προσφέρει πολλά στον σύλλογο, πρέπει να γνωρίζει το ότι μεγάλο μερίδιο που είναι πρόεδρος στον ΕΣΑΚΕ το οφείλει στον ΠΑΟΚ και θεωρώ ότι είναι απαράδεκτη η τοποθέτησή του γενικά για τα θέμα του ΠΑΟΚ. Είναι απαράδεκτο να κριτικάρει τα περιουσιακά στοιχεία του ΠΑΟΚ που λέγεται αθλητικό τμήμα και απαράδεκτο να κοινοποιεί στους δημοσιογράφους επίσημα έγγραφα της εταιρίας.
Κώστας Πανάκας:Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μέσα στη διοίκηση, αλλά η κεντρική ιδέα μας βρίσκει όλους ενωμένους. Το μήκος αυτών είναι
η διαφύλαξη των συμφερόντων του ΠΑΟΚ, δεν έχουμε προσωπικά με κανέναν. Δεν ξέρω τι θα καταφέρουμε στο τέλος, μπορεί να βρούμε πόρτες ερμητικά κλειστές και η όλη δυναμική να μην βγάλει αποτελέσματα, σίγουρα όμως από τις σπασμωδικές αντιδράσεις όπως η συνέντευξη του κυρίου Οικονομίδη, φάνηκε ότι τα νερά έχουν ταραχθεί. 
Λέχθηκαν ανακρίβειες. Η μεγαλύτερη είναι ότι ο ΠΑΟΚ δεν έχει μαντήλι να κλάψει. Εκτός του ότι είναι απίστευτη κακοήθεια και δεν λέγεται ούτε σε καφενειακή συζήτηση. Η διοίκηση μέχρι σήμερα έχει πληρώσει 340.000 ευρώ μέσα σε τρεις μήνες. Αυτά τα 340 χιλιάρικα αφορούν, 130.000 ευρώ στην εφορία, 65.000 ευρώ για καινούργια εγγυητική, 40.000 ευρώ η Ευρωλίγκα, 10.000 ευρώ το παράβολο της Ευρωλίγκα, 42.000 ευρώ σε παίκτες και προσωπικό της ΚΑΕ και 44.000 σε προηγούμενες υποχρεώσεις. Το ποσό είναι πολύ μεγάλο κι ένα μεγάλο κομμάτι οφείλεται στο τμήμα μάρκετινγκ και στα διαρκείας, αλλά και στη συνδρομή των μελών της διοίκησης.
Ο ΠΑΟΚ έχει αγωνιστικό μπάτζετ που αγγίζει το 1 εκατομμύριο ευρώ και για να βγάλει τη χρονιά χρειάζεται από 2,2 έως 2,4 ευρώ. Τα 254.000 ευρώ που επικαλείται ο κύριος Οικονομίδης μπροστά στα 2,2 -2,4 εκατ. ευρώ είναι ένα ποσό που αγγίζει το 10%. 

Σε ότι αφορά τη σχέση μας με τους οργανωμένους, υπαινίχθηκε ότι εμείς υποκινήσαμε την ανακοίνωση και είναι ψευδέστατο. Κακοήθεια απίστευτη και ουδέποτε έγινε αυτό. Επειδή προέρχομαι από το κίνημα οργανωμένων έχουν απίστευτη προσέγγιση των ζητημάτων. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε έναν σύνδεσμο να γραψει οποιαδήποτε ανακοίνωση Ούτε να τον εμποδίσουμε να μας γράψει «φύγετε». Εδώ δεν είμαστε για να καθοδηγούμε τον κόσμο, αλλά για να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα του ΠΑΟΚ.

Βασική διαφωνία με τον πρόεδρο του ΕΣΑΚΕ έχει να κάνει με την εμπορικότητα του ονόματος του ΠΑΟΚ. Από αυτό ξεκινούν τα υπόλοιπα. Ο ΠΑΟΚ θα πάρει ίδια χρήματα με ΚΑΟΔ, Ηλυσιακό, Κολοσσό Ρόδου. Αυτό βλάπτει τα συμφέροντα του ΠΑΟΚ. Δεν έχω τίποτα με την κάθε ομάδα, κάνουν μεγάλη προσπάθεια, αλλά ο ΠΑΟΚ είναι κάτι μεγαλύτερο.

Θα περίμενα από τον κύριο Οικονομίδη να πάει στην Ευρωλίγκα κι επειδή έχει περάσει από το σχολείο που λέγεται ΠΑΟΚ και να προσπαθήσει να προασπίσει τα συμφέροντα όλων των ελληνικών ομάδων. Αν δεν μπορεί να το κάνει, θα έπρεπε να διαχωρίσει τη θέση του. Δεν δικαιολογείται το κόψιμο της 3ης ελληνικής ομάδας. Θα έπρεπε να πάρει στην Ευρωλίγκα και να πει ότι ΠΑΟΚ και Αρης πρέπει να έχουν συμβόλαιο στην Ευρωλίγκα, γιατί πληρούν όλες τις προϋποθέσεις. Να καταλάβει τον ρόλο του. Δεν είναι απεσταλμένος του Ολυμπιακού ή του Παναθηναϊκού, αλλά εκπροσωπεί τη λίγκα. Στις επόμενες φορές που θα βρεθεί πρέπει να πει τις θέσεις του ελληνικού μπάσκετ στον κύριο Μπερτομέου. Το ποδόσφαιρο πήρε 45 εκατομμύρια ευρώ από ΕΡΤ και ΝΟVΑ. Ετσι πουλιέται το προϊόν. Μέσα από την ομοιογένεια και τη σύμπραξη των ομάδων. Μαζί διεκδίκησαν τα πάντα. Να μην βολευτούμε από το ξεροκόμματο που τους πουλάει η Πολιτεία.