Ανακοίνωση Σ.Φ. Π.Α.Ο.Κ.:

Όποιος εξακολουθεί και στηρίζει την κυβέρνηση, είναι εχθρός του Π.Α.Ο.Κ.

Πρόγραμμα S. L. 2022-23:

"1η Αγωνιστική Π.Α.Ο.Κ. - Παναιτωλικός"

Γήπεδο Τούμπας

Η Ιστορία του Ναού..

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

ΝΕΑΠΟΛΗ “ΜΠΕΛΛΟΣ” 1963



Η Νεάπολη

 Η ανάγκη εγκατάστασης των ξεριζωμένων Ελλήνων, της προσφυγιάς, γέννησε στην περίοδο από το 1916 μέχρι το 1922, στο πλευρό της Θεσσαλονίκης, ένα νέο οικισμό. Από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο και τη Θράκη, εκατοντάδες πρόσφυγες, με το ανεκπλήρωτο όνειρο της Μεγάλης Ελλάδας οδυνηρή ανοικτή πληγή, ριζώνουν στις βορειοδυτικές εξοχές της πόλης. Το όνομά της: Νεάπολη, σε ανάμνηση της αλησμόνητης πατρίδας, στο Ικόνιο της Μικρασίας. Ανεξάρτητα όμως από τον τόπο καταγωγής των πρώτων κατοίκων, αυτή η κατάσταση σηματοδοτούσε μια νέα αρχή κι η επιλογή αυτής της ονομασίας, της «Νέας Πόλης», εξυπηρετούσε σαφείς συμβολικούς σκοπούς.
Το 1934 η Νεάπολη αναγνωρίζεται ως κοινότητα και το 1946 προάγεται σε δήμο, αποτέλεσμα της πληθυσμιακής εξέλιξης. Μέχρι το 1960 στη περιοχή δεν υπήρχε πολυκατοικία. Καθώς όμως τα παιδιά των προσφύγων μεγάλωναν και δημιουργούσαν δικές τους οικογένειες, γινόταν εμφανής η ανάγκη επέκτασης.
Σήμερα η Νεάπολη, με έκταση 1215 στρέμματα και πληθυσμό πάνω από 45000 κατοίκους, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, σε μικρή απόσταση από το κέντρο του.
Και βέβαια, ήταν λογικό, μια περιοχή σαν τη Νεάπολη, με κατοίκους που ήξεραν τι θα πει προσφυγιά, να αγκαλιάσει αμέσως την ιδέα που λέγεται ΠΑΟΚ, μια ομάδα που συμβολίζει το όραμα και την ελπίδα, αλλά και τον καημό για τις χαμένες πατρίδες. Γιαυτό και ήταν οι Νεαπολίτες, που ίδρυσαν τον πρώτο σύνδεσμο φιλάθλων οποιασδήποτε ομάδος στη Θεσσαλονίκη.

Η ίδρυση του Συνδέσμου
Ο Σύνδεσμος Φίλων ΠΑΟΚ Νεάπολης ιδρύθηκε το 1963 και τα πρώτα του γραφεία βρίσκονταν στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου 20. Η ιδέα ξεκίνησε από το κουρείο του Θ. Δημητρίου, από αγνούς φιλάθλους, που είχαν ενθουσιασμό και πάθος που ξεπερνούσε τα όρια. Σκοπός του συνδέσμου ήταν να προστατεύονται τα συμφέροντα του ΠΑΟΚ και να βοηθιέται το έργο της διοίκησης. Την πρώτη κιόλας χρονιά, είχαν γραφτεί 2000 μέλη. Με τα χρήματα που εισέπρατταν αγόραζαν σημαίες, λάβαρα, κροτίδες? Οι Νεαπολίτες έγιναν γνωστοί σε όλη την Ελλάδα. Κουβαλούσαν σε όλα τα γήπεδα τέτοιο ενθουσιασμό, ώστε ο ΠΑΟΚ έμοιαζε να παίζει διαρκώς στην Τούμπα.
sf02