Ανακοίνωση Σ.Φ. Π.Α.Ο.Κ.:

Όποιος εξακολουθεί και στηρίζει την κυβέρνηση, είναι εχθρός του Π.Α.Ο.Κ.

Πρόγραμμα S. L. 2022-23:

"1η Αγωνιστική Π.Α.Ο.Κ. - Παναιτωλικός"

Γήπεδο Τούμπας

Η Ιστορία του Ναού..

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Αυτός είναι ο Ιβάν Σαββίδης!



Στο σημερινό (Σάββατο, 8/9) Metrosport φιλοξενείται ένα εκτενές άρθρο για το επιχειρηματικό προφίλ και τις δραστηριότητες του Ιβάν Σαββίδη σε Ελλάδα και Ρωσία.
"Οι δραστηριότητες στα σπορ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέρος μιας εξωτερικής πολιτικής. Έτσι, η επένδυση σε μια ποδοσφαιρική ομάδα θα ενισχύσει οικονομικά και πολιτικά τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα. Οι επιχειρηματικές ευκαιρίες πρέπει να χρησιμοποιηθούν σαν ένα εργαλείο επιρροής".

Το απόσπασμα αυτό από την πρώτη επίσημη ανακοίνωση του Ιβάν Σαββίδη, μετά την ανάληψη της ευθύνης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, κρύβει τη σημαντικότερη πτυχή της επένδυσης που επιχειρεί. Κι αυτή η διαπίστωση επιβεβαιώνεται απόλυτα με τη συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα ο ομογενής επιχειρηματίας σε Ρωσίδα δημοσιογράφο και δημοσίευσε χθες αναλυτικά το Metrosport.

Τίποτε αφύσικο, τίποτε παράλογο. Σε όλον τον πλανήτη γη, πολιτική, business και ποδόσφαιρο αποτελούν ένα ακαταμάχητο τρίπτυχο, που ανοίγει δρόμους διάπλατα. Και ο Ιβάν Σαββίδης φρόντισε σε όλη του τη ζωή να ασχοληθεί και με τους τρεις αυτούς τομείς…

Όπως αναφέρει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Κεφάλαιο» ο δημοσιογράφος Νίκος Χρυσικόπουλος, ο ομογενής επιχειρηματίας, πολιτικός και ιδιοκτήτης ομάδων, διετέλεσε βουλευτής, για δύο θητείες, στη ρωσική Δούμα, είναι ένθερμος υποστηρικτής του Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι ιδιοκτήτης του ομίλου επιχειρήσεων Agrocom (στον έλεγχο του οποίου βρίσκεται η Donskoy Tabak, η μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία της Ρωσίας) και υπήρξε πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ροστόφ.

Ανήκει στη γενιά των επιχειρηματιών που διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με το Κρεμλίνο και διαθέτουν σημαντικά κεφάλαια για business στο εξωτερικό. Αν και μόλις πρόσφατα ο όμιλος επιχειρήσεών του εξαγόρασε μια αλλαντοβιομηχανία στην Ουκρανία, το διαχρονικό ενδιαφέρον του Ιβάν Σαββίδη αποδεικνύεται ότι εστιαζόταν στην Ελλάδα.

Ακλόνητη πεποίθηση το όφελος από τη συνεργασία των δύο χωρών

Ανεξάρτητα με την ποντιακή καταγωγή του, η οποία πάντως παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, βαθιά πεποίθηση του Σαββίδη αποτελεί ότι Ελλάδα και Ρωσία έχουν μόνο να κερδίσουν από μια στενή συνεργασία σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.

Τόσο ως πρόεδρος της ομοσπονδίας ελληνικών συλλόγων της Ρωσίας όσο και ως συντονιστής της ρωσικής Κοινής Βουλευτικής Επιτροπής Συνεργασίας με τη Βουλή της Ελληνικής Δημοκρατίας, επεδίωξε να ισχυροποιήσει πολιτικά τους δεσμούς της Μόσχας με την Αθήνα.

Άλλωστε, πριν από έναν χρόνο είχε συναντηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά στα γραφεία της Ν.Δ., παρόντος του νυν κυβερνητικού εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου, που συμμετείχε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας Ελλάδας-Ρωσίας.

Η συζήτηση είχε ως στόχο τη στενότερη συνεργασία της Ν.Δ. με το κόμμα του Βλαντιμίρ Πούτιν «Ενωμένη Ρωσία», που εκπροσωπούσε ο Ιβάν Σαββίδης. Ο οποίος, όπως έχουμε ήδη αποκαλύψει, στο βάθος του μυαλού του έχει πάντα την ίδρυση κόμματος με την ονομασία «Ενωμένη Ελλάδα»…

Η απόρριψη της βοήθειας Πούτιν από τον Γιώργο Παπανδρέου

Οι δύο πλευρές είχαν αρχίσει επαφές ήδη από το 2004, όταν πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν ο Κώστας Καραμανλής, περίοδος που ουσιαστικά σηματοδότησε μια διπλωματική στροφή της Αθήνας προς τη Μόσχα, η οποία, σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής, προκάλεσε την οργή της Ουάσινγκτον.

Παρά το γεγονός ότι με την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, που ακολούθησε, οι σχέσεις χαρακτηρίστηκαν από επιφυλακτικότητα και δισταγμούς, ο Ιβάν Σαββίδης προκάλεσε μια σειρά από πολιτικές αναταράξεις, όταν επιτέθηκε στον Παπανδρέου για τη στάση που κράτησε στη συνάντηση του περσινού Ιουλίου με τον τότε πρωθυπουργό της Ρωσίας.

Σε συνέντευξή του από τη Μόσχα σε ελληνική εφημερίδα, υποστήριζε ότι ο τότε πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη συνάντηση που είχε (κατόπιν μεσολάβησης του Σαββίδη) με τον Παπανδρέου στο Κρεμλίνο τον Φεβρουάριο, προσφέρθηκε να δώσει στην Ελλάδα χαμηλότοκο δάνειο με πρώτη δόση τα 25 δισ. ευρώ, ώστε να μην καταφύγει η χώρα στο ΔΝΤ, αλλά ο Έλληνας πρωθυπουργός φέρεται να του μιλούσε για… οικολογία. Εβλεπε, μάλιστα, πίσω από την πρόταση του Πούτιν «δάκτυλο του ΔΝΤ και της Ε.Ε.».

Η επένδυση στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ και ο ρώσικος παράγοντας

Έκτοτε, τόσο οι σχέσεις των δύο χωρών όσο και η (πολιτική) ενασχόληση του Σαββίδη με την Ελλάδα περιορίστηκε. Αυτό δεν τον εμπόδισε, όμως, να βολιδοσκοπήσει το ενδεχόμενο υλοποίησης επιχειρηματικών κινήσεων σε ελληνικό έδαφος.

Στις αρχές του χρόνου ενδιαφέρθηκε να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών που κατείχε η ATEbank στην καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, από την οποία η Donskoy Tabak αγόραζε καπνά. Σχέσεις όμως, διατηρεί και με τον ιδιοκτήτη της βορειοελλαδίτικης «Ηλίας Παπαδόπουλος Α.Ε.», η οποία επίσης ενδιαφέρθηκε για τη ΣΕΚΑΠ. Τελικά, όλες οι προσπάθειες για την απόκτηση της συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας απέβησαν άκαρπες.

Δεν συνέβη το ίδιο με τον ΠΑΟΚ. Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του 2006, οι εξελίξεις στα διοικητικά με την οριστική αποχώρηση του Θόδωρου Ζαγοράκη και, κυρίως, η οικονομική εξαθλίωση της ΠΑΕ επανέφεραν στο προσκήνιο το όνομα του ομογενή επιχειρηματία. Ο Ιβάν Σαββίδης απέκτησε το 51% των μετοχών της ΠΑΕ, μέσω της εταιρείας ΔΙΜΕΡΑ, που ίδρυσε στην Κύπρο, με μετόχους τους δύο γιους του. Ο… γρίφος του 2006 αποδείχτηκε προβληματάκι με εύκολη λύση το 2012.

Η πρώτη εξαγγελία του ήταν και η πιο ενδιαφέρουσα: «Σύμφωνα με σημερινές ανεπίσημες μετρήσεις, περισσότεροι από εκατό χιλιάδες Έλληνες που μιλούν ρωσικά θεωρούν τον εαυτό τους στενά συνδεδεμένο με τον ποδοσφαιρικό σύλλογο ΠΑΟΚ, έλεγε. Σε μια κατάσταση όπου η κρίση επηρέασε σχεδόν όλες τις πτυχές της Ελλάδας, ο ΠΑΟΚ βρέθηκε στα όρια της επιβίωσης. Θα μπορούσα απλώς να παρατηρώ όσα γίνονται στον σύλλογο; Νομίζω πως όχι. Και πήρα μια απόφαση: Ο σύλλογος, που κουβαλά την κληρονομιά της Κωνσταντινούπολης και βρίσκεται πνευματικά κοντά σε εμένα προσωπικά, αλλά και σε χιλιάδες Έλληνες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, πρέπει να ζήσει»

Όπως επίσης αναφέρει ο Νίκος Χρυσικόπουλος, όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που ο ρωσικός παράγων φιλοδοξεί να αποκτήσει πρωταγωνιστικό πολιτικό και κυρίως οικονομικό ρόλο στη Μεσόγειο, με την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο να αποκτούν, λόγω ιστορικών αλλά και θρησκευτικών δεσμών, κομβικό ρόλο. Παρά το διαρκώς φημολογούμενο ενδιαφέρον ρωσικών κεφαλαίων για τοποθετήσεις στην Ελλάδα, η μεγαλύτερη ρωσική επένδυση τα τελευταία χρόνια είναι της Sistema, μέλους του JSC Concern Sistema Group, στην Intracom Telecom, θυγατρική του ομίλου Intracom. Οι Ρώσοι δαπάνησαν 120 εκατ. ευρώ για το 51% της ελληνικής εταιρείας, με στόχο να τη μετατρέψουν σε έναν διεθνή πάροχο τηλεπικοινωνιακών συστημάτων. Υπάρχει, επίσης, το επίσημο ενδιαφέρον του ενεργειακού κολοσσού Gazprom για την απόκτηση της ΔΕΠΑ, αλλά και για δίκτυα αγωγών φυσικού αερίου.

Το μεγαλύτερο, όμως, ενδιαφέρον εντοπίζεται στις τράπεζες. Εδώ και αρκετά χρόνια, οι Ρώσοι επενδύουν στην Κύπρο, είτε έμμεσα είτε άμεσα, αγοράζοντας γη και ιδρύοντας offshore εταιρείες. Είναι, λοιπόν, κάτι περισσότερο από λογική η δημιουργία ενός τραπεζικού βραχίονα, που θα «μεριμνά» για τις οικονομικές δραστηριότητες των Ρώσων επενδυτών. Αυτό εκδηλώθηκε πρόσφατα με τις συζητήσεις της VTB Bank, της δεύτερης μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, με ενεργητικό 200 δισ. δολάρια, και ενός από τους ισχυρότερους χρηματοπιστωτικούς βραχίονες του Κρεμλίνου, για την απόκτηση συμμετοχής στη Cyprus Popular Bank.

Η VTB, που ήδη ελέγχει το 100% των μετοχών της Russian Commercial Bank Ltd (Cyprus) στη Λεμεσό, θα αποκτούσε έτσι και τραπεζική παρουσία στην Ελλάδα, κάτι που αποδεδειγμένα ενδιαφέρει τον ρωσικό παράγοντα. Ήδη, το 10% της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα χέρια του Ρώσου μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, μέσω της Odella Resources, o οποίος εκδήλωσε ενδιαφέρον για τον έλεγχο και ελληνικών τραπεζών.