Γήπεδο Τούμπας

Η Ιστορία του Ναού..

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Financial Fair Play - Δύσπιστος ο Αρσεν Βενγκέρ:θα δυσκολευτεί η UEFA να τoν επιβάλλει στις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις



Το νέο σύστημα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τη σεζόν 2013-14 και η UEFA θα έχει τη δυνατότητα αποκλεισμού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις συλλόγων που ξοδεύουν περισσότερα από όσα κερδίζουν. 

Τον Μάιο του 2013 το αρμόδιο τμήμα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου - για πρώτη φορά - θα συγκεντρώσει τις επίσημες (από τον ισολογισμό τους) οικονομικές καταστάσεις των ομάδων, οι οποίες συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και θα εξετάσει το οικονομικό τους αποτέλεσμα για το έτος 2012 με βάση τα έξοδα και τα έσοδά τους.

Η UEFA δεν προτίθεται να προβεί σε κυρώσεις κατά το πρώτο έτος εφαρμογής του κανονισμού, κάτι που θα συμβεί από τον Μάιο του 2014, όταν η συγκεκριμένη επιτροπή μπορεί να συνυπολογίσει για τις ομάδες δύο οικονομικά έτη και θα υπάρξει ο πρώτος υπολογισμός του επιτρεπόμενου πλαφόν ζημίας.

Οι ομάδες που σε αυτά τα δύο οικονομικά έτη δεν θα έχουν ζημιές, θα παίρνουν την έγκριση της αρμόδιας επιτροπής για την τήρηση του "financial fair play". Το ίδιο θα ισχύσει και για όσες ομάδες έχουν ζημιές μέχρι 5 εκατ. ευρώ.

Πρόβλημα θα έχουν όσες ομάδες παρουσιάζουν ζημία πάνω από 5 εκατ. ευρώ μέχρι 45
εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση αυτή, οι ιδιοκτήτες τους θα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν (εμπράκτως και πιστοποιημένα) τα χρήματα που οφείλουν.

Ακόμα πιο δύσκολη θα είναι η κατάσταση για τις ομάδες τα χρέη των οποίων ξεπερνούν τα 45 εκατ. ευρώ. Αυτές θα παραπέμπονται στην Πειθαρχική Επιτροπή της UEFA, η οποία θα καλείται να αποφασίσει τις προβλεπόμενες ποινές.

Τις πρώτες σεζόν θα υπάρχουν κάποια ελαφρυντικά της εφαρμογής του "financial fair play". Τα «σκούρα» θα αρχίσουν τον Μάιο του 2015, που αποτελεί τη μεταβατική περίοδο εφαρμογής του κανονισμού, αφού θα λειτουργεί ο υπολογισμός του ευρωπαϊκού συντελεστή των ομάδων για την προηγούμενη τριετία.

Έτσι, οι ομάδες που θα συμμετάσχουν στις διοργανώσεις της UEFA τη σεζόν 2015/06 δεν θα υπολογίζουν το οικονομικό έτος 2012, αφού θα αντικατασταθεί με εκείνο του 2015. Αξίζει να σημειωθεί ότι το όριο επιτρεπόμενης ζημίας θα μειωθεί από τα 45 εκατ. ευρώ στα 30 εκατ. ευρώ.

Συνοπτικά, οι υπεύθυνοι της UEFA θα βρεθούν μπροστά σε τέσσερα πιθανά ενδεχόμενα:


1) Το αποτέλεσμα των τριών χρήσεων να είναι θετικό, τότε δεν θα υπάρχει καμία κύρωση.
2) Το αποτέλεσμα να εμφανίζει ζημία μέχρι 5 εκατ. ευρώ, όπου δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα.
3) Το αποτέλεσμα να εμφανίζει ζημία μέχρι 30 εκατ. ευρώ. Τότε η ομάδα και οι ιδιοκτήτες της θα καλούνται από την UEFA να καλύψουν το ποσό που υπολείπεται μέχρι τα 5 εκατ. ευρώ.
4) Το αποτέλεσμα να εμφανίζει ζημία μεγαλύτερη των 30 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση αυτή η ομάδα θα παραπέμπεται στην πειθαρχική επιτροπή της UEFA.

Οι τομείς των εσόδων

- Εισιτήρια
- Τηλεοπτικά δικαιώματα
- Χορηγοί και διαφημίσεις
- Εμπορικά δικαιώματα
- Έσοδα από πωλήσεις ποδοσφαιριστών
- Έσοδα από λοιπές επενδύσεις
- Επιστροφές φόρων

Οι τομείς των εξόδων

- Αγορές ποδοσφαιριστών
- Μισθοί και συμβόλαια
- Λειτουργικά έξοδα
- Καταβολή παλιών χρεών, δανείων, φόρων

Οι πρώτες κρίσιμες ημερομηνίες για τις ομάδες


Μάιος 2013


Ο πρώτος έλεγχος των ομάδων, η πρώτη προειδοποίηση (αν υπάρχουν προβλήματα). Αφορά το οικονομικός έτος 2012 και τη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για την αγωνιστική περίοδο 2013/14, την πρώτη της εφαρμογής του financial fair play.

Μάιος 2014


Ο πρώτος κίνδυνος για την τιμωρία, καθώς μπαίνουν ήδη προς εξέταση δύο οικονομικά έτη (2012, 2013) και δεν θα πρέπει να υπάρχει υπέρβαση στις ζημίες άνω των 45 εκατ. ευρώ. Αφορά τη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για τη σεζόν 2014/15.

Μάιος 2015


Η πρώτη ημερομηνία της κρίσης, καθώς είναι η πρώτη φορά που για τις ομάδες θα γίνει ο υπολογισμός της οικονομικής τους χρήσης και ο έλεγχος τυχόν ζημιών για τρία οικονομικά έτη (2012, 2013, 2014) με το όριο για τελευταία σεζόν να παραμένει στα 45 εκατ. ευρώ. Αφορά τη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για τη σεζόν 2015/16. Με την υποσημείωση ότι από τον επόμενο Μάι στον έλεγχο τις τριετίες (θα έχει βγει το 2012) το όριο των ζημιών που θα μπορεί να καλύψει ο ιδιοκτήτης μίας ομάδας μειώνεται στα 30 εκατ. ευρώ.


Απαισιόδοξος ο Βενγκέρ για το financial fair play

Ο Αρσέν Βενγκέρ όμως, με αφορμή τις περιπέτειες της Ομοσπονδίας με την Σιόν, που προσέφυγε στα πολιτικά δικαστήρια, παρουσιάζεται απαισιόδοξος για το κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί το σύστημα.
«Είμαι λιγότερο αισιόδοξος από ότι ήμουν έναν χρόνο πριν σχετικά με την άφιξή του financial fair play. Εξαρτάται από τους κανόνες. Δεν είμαι σίγουρος ότι η UEFA έχει τελειοποιήσει τους κανόνες που θα το καταστήσουν εφικτό. 
Η UEFA προκλήθηκε από την περίπτωση τη Σιόν όταν τους απέκλεισε και δείχνουν τώρα ότι θα γίνει το ίδιο από αρκετά μεγάλα κλαμπ αν τελικά το fair play γίνει πραγματικότητα. Δεν είμαι σίγουρος ότι είναι ικανοί να το επιβάλλουν. Ελπίζω να τα καταφέρουν γιατί το στηρίζω, αλλά είμαι λιγότερο αισιόδοξος από ότι πέρυσι»
Πηγή:sport-fm.gr - woop.gr - zougla.gr - «Goal News»