Ανακοίνωση Σ.Φ. Π.Α.Ο.Κ.:

Όποιος εξακολουθεί και στηρίζει την κυβέρνηση, είναι εχθρός του Π.Α.Ο.Κ.

Πρόγραμμα S. L. 2022-23:

"1η Αγωνιστική Π.Α.Ο.Κ. - Παναιτωλικός"

Γήπεδο Τούμπας

Η Ιστορία του Ναού..

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Ζήσης Βρύζας:"Στη συνάντηση - συγκέντρωση της Πέμπτης θα ειπωθούν πολλά αναφορικά και με τα οικονομικά"



Ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ζήσης Βρύζας μίλησε σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης για όλους για όλα...

Είναι η πρώτη φορά που μια αγωνιστική χρονιά ξεκινάει με εσάς στη προεδρία του ΠΑΟΚ. Οι στόχοι που έχετε θέσει ποιοι είναι;«Ο ΠΑΟΚ είναι αναγκασμένος να πρωταγωνιστεί. Εύχομαι να φανώ άξιος για όσο διάστημα θα βρίσκομαι σε αυτήν τη θέση και να υπηρετήσω τα συμφέροντα της ομάδας».
Ησασταν παρών στην τελευταία εβδομάδα της προετοιμασίας και παρακολουθήσατε από κοντά τα δύο από τα συνολικά τέσσερα φιλικά του ΠΑΟΚ. Ποιες εντυπώσεις αποκομίσατε;«Αισθάνομαι ότι είμαστε καλά. Είδα όλα αυτά που περίμενα. Είδα μια ομάδα με ταλέντο, με νέα παιδιά, στην οποία έχει διατηρηθεί ένας βασικός κορμός έμπειρων παικτών, με όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που μπορεί φυσικά να έχει μια τέτοια ομάδα. Θα είναι μια ομάδα με ενέργεια, με θέληση, με πολύ ταλέντο, αλλά βέβαια και με απειρία».
Την επιλογή του Γιώργου Δώνη την κάνατε για συγκεκριμένους λόγους. Μέχρι στιγμής βλέπετε αυτό που περιμένατε;«Ναι. Η επιλογή του προπονητή έγινε με
κριτήριο την προώθηση νέων παιδιών στην ομάδα, γεγονός που κατέστησε απαραίτητο να βρίσκεται στον πάγκο ένας άνθρωπος που ξέρει την ελληνική πραγματικότητα, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να επικοινωνούμε και παράλληλα να αντιλαμβάνεται την κουλτούρα μας. Πάνω σε αυτήν την κατεύθυνση προχωράμε».
Δεν έχετε την ευθύνη των μεταγραφών αλλά η υπογραφή στα συμβόλαια είναι δική σας. Σε ποιες θέσεις χρειάζεται ενίσχυση η ομάδα;«Αναζητούμε έναν ή δύο ποδοσφαιριστές. Φυσικά προσπαθούμε να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το ρίσκο. Αν έρθει κάποιος παίκτης, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι μπορεί να προσφέρει στην ομάδα. Προτεραιότητά μας αποτελεί η οικονομική θέση της ΠΑΕ και πιστεύω ότι αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί δουλεύοντας σκληρά ώστε να μη χάσουμε παράλληλα την ανταγωνιστικότητά μας».
Μπορεί αυτή η ομάδα να έχει χημεία;«Η απειρία είναι ένα στοιχείο το οποίο καλείται ο προπονητής να χειριστεί σωστά προκειμένου να έχουμε αποτελέσματα». 
Το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ είχε μια άσχημη πορεία στο δεύτερο μισό της σεζόν που το αποδίδετε;«Οφείλετε σε πράγματα που αφορούν γενικότερα τη λειτουργία της ομάδας. Τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και αναφορικά με τις ισορροπίες που δημιουργούνται σε ένα ποδοσφαιρικό γκρουπ. Δυστυχώς νομίζω ότι από ένα σημείο και μετά είχε χαθεί αυτή η σωστή λειτουργία. Οφείλω να πω ότι τα περισσότερα από τα παιδιά, τα τελευταία πέντε χρόνια, έχουν καταφέρει πολλά πράγματα και παράλληλα έχουν δημιουργήσει και την υπευθυνότητα στους νέους που έρχονται από πίσω ώστε να ανταποκριθούν σε υψηλό επίπεδο».
Τα τελευταία καλοκαίρια οι ευρωπαϊκοί αγώνες του Αυγούστου χαρακτηρίζονται ως τελικοί. Ο Γιώργος Δώνης βέβαια είπε ότι δε θα έρθει η καταστροφή με μία αποτυχία...«Δεν έχουμε διαφορά φιλοσοφίας, ωστόσο ο προπονητής κάνει αυτά που πρέπει για να υπάρχει και συνέχεια. Οι νίκες, η νοοτροπία νικητή είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που ζητάμε από την ομάδα μας».
Το φλέγον οικονομικό θέμα
Ολοι όσοι βρίσκεστε στη διοίκηση, και τώρα και στο παρελθόν, ενδιαφέρεστε για τις οικονομικές σχέσεις με τους παίκτες, ωστόσο τα τελευταία χρόνια δεν ήσασταν συνεπείς. Τώρα, μπορείτε να εγγυηθείτε κάτι τέτοιο;«Αυτό που μπορώ να εγγυηθώ είναι το αβαντάζ που διαθέτει ο ΠΑΟΚ να επικοινωνεί με τους παίκτες. Υπάρχει ένα γκρουπ ανθρώπων που έχουν αληθινές σχέσεις με όλους. Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι υπάρχει ένα πλάνο και στόχος είναι να μειωθούν οι καθυστερήσεις όσο το δυνατόν περισσότερο».
Σας ενόχλησε η στάση παικτών που καθυστέρησαν να υπογράψουν τους διακανονισμούς;«Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις η ευθύνη βαρύνει τον ΠΑΟΚ, γιατί ο ΠΑΟΚ τους όφειλε χρήματα. Υπήρξαν κάποια επί μέρους ζητήματα που ίσως με έβγαλαν από τα ρούχα μου. Αλλωστε κανένας δεν έχει χάσει λεφτά από τον ΠΑΟΚ. Ολα γίνονται για να είμαστε σωστοί στις υποχρεώσεις μας».
Περί... πωλήσεων
Με ποιο σκεπτικό συμφώνησε ο ΠΑΟΚ στην πώληση του Σταφυλίδη;«Προτεραιότητά μας είναι να νοικοκυρευτεί η ομάδα. Σε κανέναν δεν αρέσει να πουλάει παίκτες αξίας. Θα πρέπει όμως να είμαστε ρεαλιστές και να αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα ώστε να καταφέρουμε να πατάμε γερά στα πόδια μας».
Η πώληση του συγκεκριμένου ποδοσφαιριστή βοηθάει τα οικονομικά της ΠΑΕ σε τέτοιο βαθμό ώστε να αποτραπεί μια νέα απώλεια σε έμψυχο δυναμικό;«Το θέμα αγοράς και πώλησης είναι πάντα ανοικτό. Οπως ο ΠΑΟΚ θέλει να πάρει έναν η ποδοσφαιριστές, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να δώσει και παίκτες».
Θα μπορούσε να κάνει κάτι ο ΠΑΟΚ για να αποτρέψει τη μεταγραφή Σταφυλίδη;«Είχα δηλώσει κάποια στιγμή ότι προτεραιότητα δεν είναι η πώληση και ότι θα γίνει εφόσον φτάσουμε στο έσχατο σημείο. Τα έσοδα στη διάρκεια δεν ήταν τα αναμενόμενα. Οταν πλέον μπεις σε μια τέτοια διαδικασία, κάθεσαι στο τραπέζι με το μάνατζερ και το δικηγόρο του παίκτη και συζητάς. Οταν ένα νεαρό παιδί έχει στα χέρια του μια πρόταση με την οποία θα λύσει το θέμα της ζωής του, με απολαβές 2,2 εκατ. ευρώ για πέντε χρόνια, πρέπει να έχεις τη δυνατότητα να τους δώσεις μια ανάλογη πρόταση».
Περί... Σαλπιγγίδη
Σε ποιο σημείο βρίσκεται το θέμα Σαλπιγγίδη;«Εχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας στον Δημήτρη. Η ποδοσφαιρική του αξία είναι αναμφισβήτητη. Είναι  παιδί της οικογένειας του ΠΑΟΚ και συμφωνήσαμε ότι μέχρι τη Δευτέρα θα έχουμε κατασταλάξει για το τι ακριβώς θα γίνει».
Υπάρχει περίπτωση ο ΠΑΟΚ να μην τα βρει τελικά με τον παίκτη και εκείνος να αποχωρήσει;«Ο Σαλπιγγίδης είναι παίκτης του ΠΑΟΚ, με συμβόλαιο μέχρι το 2014. Αυτό που ζητήσαμε είναι να προσαρμοστεί στα νέα μας δεδομένα. Σίγουρα κάθε παίκτης στη θέση του θα θα εξέταζε όλες τις παραμέτρους».
Ο ΠΑΟΚ στηρίχθηκε τα τελευταία χρόνια σε παίκτες με υψηλή αξία και προσωπικότητα του οποίους μπορούσε να αποκτήσει. Αυτό πλέον δεν μπορεί να το κάνει. Τα δεδομένα αυτά βρίσκονται εκτός της δικής σας φιλοσοφίας;«Σε κάθε περίπτωση πρέπει να λαμβάνεις υπόψιν σου την πραγματικότητα, το τι έχεις στα χέρια σου. Ο ΠΑΟΚ έχει τεράστια δυναμική, μπορεί να βρίσκεται μέσα στα 40 καλύτερα κλαμπ της Ευρώπης και αυτό δε μπορεί κανείς να μας απαγορεύσει να το σκεφτόμαστε, ακόμα και σήμερα».
Το ζήτημα που αφορά την ΟΥΕΦΑ και τη διαδικασία αδειοδότησης του ΠΑΟΚ πού βρίσκεται;«Είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση λόγω της τιμωρίας. Γι' αυτό και έχουμε ελέγχους, οι οποίοι δεν είναι οι τακτικοί. Η ΟΥΕΦΑ θα μας ελέγξει αργότερα για όλα όσα έχουν γίνει μέχρι 30 Ιουνίου και κάτι ανάλογο θα συμβεί και το Σεπτέμβριο. Ο ΠΑΟΚ είναι ίσως η μόνη μεγάλη ομάδα που έχει ανταποκριθεί σε αυτό το πρόβλημα, που έχει κάνει "θυσίες" παικτών με αξία, και επειδή παρουσιάζεται διαφορετικά το συγκεκριμένο θέμα, σας λέω ότι ο ΠΑΟΚ είναι ο μόνος που δείχνει υπευθυνότητα, που δουλεύει πάνω σε πλάνα ρεαλιστικά, γι' αυτό και δεν μπορεί να δεχτεί ότι τυγχάνει ίδιας αντιμετώπισης και οποιοσδήποτε άλλος, που δεν έχει προσπαθήσει».
Περί... Σαββίδη
Να περάσουμε και στο κεφάλαιο «Σαββίδης». Είστε ο πλέον κατάλληλος να μιλήσει γι' αυτό καθώς είστε ο μόνος που έχετε προσωπική επαφή μαζί του...«Υπάρχει πραγματικά μια σοβαρή προσέγγιση με σοβαρές προϋποθέσεις για να επενδύσει στον ΠΑΟΚ. Στο ποδόσφαιρο όλα είναι ρευστά μέχρι και την τελευταία στιγμή. Λόγω του παρελθόντος θα σας πω ότι και από τις δυο πλευρές η προσέγγιση υπήρξε σοβαρή και όλοι περιμένουμε μέχρι τις 16 Αυγούστου όταν και θα καταλήξει η ιστορία».
Ο προβληματισμός του έγκειται στην οικονομική κατάσταση της χώρας ή υπάρχει και κάτι άλλο που αφορά τον ΠΑΟΚ και τα οικονομικά του;«Γνωρίζω τις σκέψεις του αλλά πρέπει να μείνουν μεταξύ μας. Υπάρχουν συμβόλαια εμπιστευτικότητας».
Τι θα αλλάξει με την παρουσία του Ιβάν Σαββίδη;«Εφόσον επενδύσει, εκείνος πλέον ορίζει την όλη διαδικασία».
Εάν τελικά ο Σαββίδης πάρει τον ΠΑΟΚ και σας ζητήσει να αποχωρήσετε από αυτόν, με ποια συναισθήματα θα δεχθείτε μια τέτοια εξέλιξη;«Εάν έρθει ο Σαββίδης και μου πει να φύγω, θα φύγω χαρούμενος. Από το Φεβρουάριο που ανέλαβα μέχρι σήμερα, στόχος μου είναι να δώσω την ομάδα σε καλά χέρια. Τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα θα αναλυθούν στις 26 του μήνα και θα διαπιστώσουν όλοι τι έχουμε κάνει».
Η γ.σ. της Πέμπτης
Με ποιο σκεπτικό αποφασίσατε να πραγματοποιηθεί μια ανοικτή γενική συνέλευση την προσεχή Πέμπτη;«Η άμεση επαφή με τους μετόχους είναι απαραίτητη, όπως και με κάθε φίλαθλο. Εχουμε περίπου 12.500 μετόχους, οι οποίοι είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες και θα πρέπει να ενημερώνονται για τα δρώμενα στην ΠΑΕ. Θα πρέπει να θέτουν τς δικές τους θέσεις, που θα λαμβάνονται σοβαρά υπ' όψιν, αναφορικά με το τρόπο που πρέπει να λειτουργεί το σωματείο».
Υπάρχουν 12.500 μέτοχοι ωστόσο τα διαρκείας έχουν φτάσει κοντά στις 5.000. Αυτό είναι κάτι που σας προβληματίζει;«Γνωρίζουμε όλοι την κατάσταση της χώρας και στο ποδόσφαιρο τα πράγματα είναι δυσκολότερα καθώς την ίδια περίοδο ήρθαν τα μέτρα της ΟΥΕΦΑ αλλά και η αύξηση της φορολογίας. Πολλές ομάδες βρίσκονται σε αδιέξοδο. Είναι λογικό ώς ένα βαθμό να υπάρχει μείωση στα εισιτήρια καθώς ο κόσμος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει οικονομικά, αλλά εγώ δεν μπορώ να αντέξω να δω τον ΠΑΟΚ να παίζει μπροστά σε... 3.000 φιλάθλους».
Ωστόσο δεν θεωρείτε λογικό να υπάρχει πικρία στον κόσμο;«Καταλαβαίνω ότι ίσως νιώθει πληγωμένος, προδομένος. Σε ό,τι αφορά εμένα και τη διοίκησή μου, η διαχείριση και οι κινήσεις που γίνονται, είναι κάτω από απόλυτη διαφάνεια και με γνώμονα το καλό του ΠΑΟΚ. Στη συνάντηση - συγκέντρωση της Πέμπτης θα ειπωθούν πολλά αναφορικά και με τα οικονομικά».
Το γνωστό πλέον πόρισμα ανέφερε ότι ο ΠΑΟΚ δεν λειτουργούσε σωστά...«Υπήρχαν παλαιότερα πράγματα που δεν γίνονταν, τώρα όμως γίνονται. Ελέγχεται όποια σύμβαση και αν υπογραφεί και οργανώνεται το εμπορικό κομμάτι ώστε στο θέμα των πωλήσεων μέσω της μπουτίκ να λειτουργήσει σωστά. Υπάρχει μέσα στην εβδομάδα έκθεση για αξιολόγηση του προσωπικού και θα παρθούν σχετικές αποφάσεις. Το ίδιο θα γίνει και για οποιαδήποτε άλλη λειτουργία και συγκεκριμένα τα έξοδα, τα οποία ελέγχονται, με σκοπό η ομάδα να λειτουργήσει όπως της αρμόζει, με το λιγότερο δυνατό κόστος».
Υπάρχουν αρκετοί που ισχυρίζονται ότι... ο Βρύζας γνώριζε τι γινόταν το προηγούμενο διάστημα...«Δεν θέλω να μπούμε σε αυτό το κομμάτι. Το διάστημα που ήμουν στη διοίκηση, ήμουν πρόεδρος για δυο μήνες και έμεινα ως αντιπρόεδρος μέχρι το καλοκαίρι. Δεν είχα συμμετοχή σε οικονομικές αποφάσεις. Είχα άγνοια».
Πώς εισπράττετε την κριτική που ασκείται;«Δεν με ενοχλούν οι κριτικές. Ο ΠΑΟΚ είναι σε μεταβατικό στάδιο. Οι ραδιοφωνικές εκπομπές είναι μια πραγματικότητα, την οποία αποδεχόμαστε. Δεν μπορεί ο ΠΑΟΚ να μπει σε... καφενειακή προσέγγιση και να ακολουθήσει στην προσπάθεια δημοσιογράφων ή παραγωγών να ωθήσουν την κατάσταση στα άκρα. Αυτή είναι η πραγματικότητα και ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να μπει σε μια τέτοια λογική. Αναφορικά με τον Τύπο, έχει χαθεί η αρμονία. Το έχω στο μυαλό μου και προσπαθώ να το διορθώσω. Γνωρίζετε ότι εγώ δεν έχω εξαρτημένες σχέσεις με κανέναν. Το ίδιο θέλω να πιστεύω και για τους συνεργάτες μου. Κάποιοι όμως προσπαθούν να μείνουν όλα ίδια».
Το θέμα των χρεών
Ισως είναι κουραστική η ερώτηση, καθώς επαναλαμβάνεται, πού βρίσκεται η υπόθεση των χρεών προς το δημόσιο;«Υπήρξαν συζητήσεις και ραντεβού αλλά προέκυψαν δυο εκλογικές αναμετρήσεις. Είναι στις προτεραιότητές μας να το θέσουμε το θέμα εκ νέου, είναι άλλωστε το μεγάλο μας πρόβλημα και μέχρι το τέλος του χρόνου θα γίνουν τα πρώτα δικαστήρια, όταν και τα χρέη θα έρθουν σε εμάς. Θα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος να πληρώσει ο ΠΑΟΚ αυτά που έχει να πληρώσει».
Σε ό,τι έχει να κάνει με τον έλεγχο των οικονομικών της «ΤΟΥΜΠΑ ΕΠΕ»;«Είναι θέμα του Ερασιτέχνη».
Η υπόθεση με τα χρήματα που καλείται να επιστρέψει ο Ηλίας Βιολίδης σε ποιο σημείο βρίσκεται;«Να είσαστε βέβαιοι ότι δεν έχω κανέναν ενδοιασμό όταν πρέπει να υπερασπιστώ τα συμφέροντα του ΠΑΟΚ. Ξέρω καλά τι προσέφερε ο καθένας στην ομάδα. Ο Ηλίας Βιολίδης πρότεινε μια λύση, έδωσε δυο επιταγές και τρεις συναλλαγματικές. Απ' όσο γνωρίζω μέσα στην εβδομάδα θα δώσει και κάποια επιπλέον χρήματα με διάθεση να αποπληρώσει το ποσό που οφείλει. Πρέπει να είναι σαφές στον κόσμο πώς θα γίνει αυτό ώστε να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια».
Η σχέση σας με τον Θοδωρή Ζαγοράκη ποια είναι; Μιλάτε;«Εχουμε να μιλήσουμε αρκετό καιρό. Κάποιες φορές η ζωή τα φέρνει έτσι ώστε ορισμένες αρχές που έχεις στη ζωή σου να είναι πάνω από τις φιλίες».
Η στάση στη Λίγκα
Είχατε δηλώσει ότι θα κρατήσετε συγκεκριμένη στάση στις πρόσφατες ψηφοφορίες της Λίγκας, ωστόσο τελικά ψηφίσατε αντίθετα...«Σε ό,τι έχει να κάνει με τις διαρθρωτικές αλλαγές, οι αποφάσεις ήταν σωστές. Το ποδόσφαιρο βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκη. Δεν υπάρχει σε καμία χώρα της Ευρώπης κανονισμός σύμφωνα με τον οποίο ομάδα που δεν παίρνει άδεια να πέφτει κατηγορία. Το λάθος έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν πάρθηκε αυτή η απόφαση από την αρχή. Είναι κακό να αλλάζεις τους κανόνες στη μέση της χρονιάς ωστόσο ψήφισα αυτό που ψήφισα επειδή  το θεώρησα σωστό. Για το θέμα των μεταγραφών είπα ότι δεν είναι σοβαρό να αφήσουμε τις ομάδες να κάνουν μεταγραφές. Από την άλλη είχα στο μυαλό μου ότι το μεγαλείο του ΠΑΟΚ δεν μπορεί να μην επιτρέπει π.χ. στον ΟΦΗ ή σε όποια άλλη ομάδα να ενισχυθεί όταν έχει μόλις πέντε συμβόλαια. Ψήφισα δέκατος πέμπτος και τελικά ψήφησα υπέρ αφού δεν είχα άλλη επιλογή. Ολες οι ομάδες ήταν υπέρ, ψήφισα λοιπόν κι εγώ υπέρ».
Υπάρχουν ομάδες που όπως φαίνονται βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση συγκριτικά με τον ΠΑΟΚ. Θα μπορούσε ο ΠΑΟΚ να εκμεταλλευτεί αυτό το δεδομένο και να είναι πιο... σκληρός απέναντί τους;«Αυτό θέλω και εγώ. Για να κάνεις κάτι τέτοιο όμως πρέπει πρώτα να σταθείς στα πόδια σου, ώστε να μπορέσεις να εκφράσεις αυτό που είναι ο ΠΑΟΚ και ο κόσμος μας. Αυτό που είμαι και εγώ. Εχουμε δεχτεί χτυπήματα κάτω από τη μέση και θα ήθελα να μπορώ να  πολεμήσω ευθέως. Πρέπει όμως να ορθοποδήσουμε και μετά ξέρουμε καλά τι πρέπει να κάνουμε».
πηγή:  novasports.gr