Ανακοίνωση Σ.Φ. Π.Α.Ο.Κ.:

Όποιος εξακολουθεί και στηρίζει την κυβέρνηση, είναι εχθρός του Π.Α.Ο.Κ.

Πρόγραμμα S. L. 2022-23:

"1η Αγωνιστική Π.Α.Ο.Κ. - Παναιτωλικός"

Γήπεδο Τούμπας

Η Ιστορία του Ναού..

Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

Χοσέ Μαουρίσιο: "Ο Ιβάν Σαββίδης είναι ο αργηχός του ΠΑΟΚ, δίνει τα πάντα για την ομάδα"



Τα όσα είπε ο  Χοσέ Μαουρίσιο στην συνέντευξη του στο gazzetta.gr

- Όλοι όσοι δεν σε ζουν καθημερινά αναρωτιούνται πως είσαι μετά από 4.5 μήνες απουσίας από τα γήπεδα;

«Είμαι καλά! Αισθάνομαι αρκετά δυνατός, αυτή την περίοδο αισθάνομαι ακόμη καλύτερα γιατί έχω αρχίσει να μπαίνω στο γήπεδο, να έχω επαφή με την μπάλα, είμαι αποφασισμένος να επιστρέψω στη δράση ακόμη πιο δυνατός».


- Όλο αυτό το διάστημα έχεις δουλέψει πάρα πολύ, με αμέτρητες ώρες στο γυμναστήριο, είναι δείγμα της επιθυμίας σου να επιστρέψεις δυνατός και έτοιμος;

«Αυτή είναι η αλήθεια, αρκετές φορές ξεπέρασα τα όρια μου, ούτε οι συμπαίκτες μου δεν το πίστευαν, γιατί μέχρι τον τραυματισμό μου, είχαν συνηθίσει να με βλέπουν απλά να προπονούμαι όπως όλοι, όμως μετά τις 10 Μαρτίου άρχισα να δουλεύω καθημερινά για ώρες, με στόχο να επιστρέψω πιο γρήγορα στο γήπεδο, αλλά την κατάλληλη στιγμή και χρόνο. Θέλω να επιστρέψω και να αγωνιστώ ξανά στο υψηλό επίπεδο, θέλω να επιστρέψω πολύ δυνατός. Αυτός είναι ο στόχος μου!».

- Σ’ αυτό το πολύ δύσκολο διάστημα από τις 10 Μαρτίου και μετά υπήρχε κάποια στιγμή που είπες μέσα σου “τα παρατάω” ή σκέφτηκες “δεν θέλω να πάω σήμερα για θεραπεία”;

«Όντως, υπάρχουν δύσκολες στιγμές, που ψυχολογικά δεν είσαι καλά. Θα έλεγα ψέματα αν δεν παραδεχόμουν το πόσο δύσκολο είναι να βλέπεις τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές να προπονούνται καθημερινά, να μπαίνουν στο γήπεδο για να αγωνιστούν, αλλά ξέρω ότι θα έρθει και η δική μου στιγμή της επιστροφής. Όλο αυτό το διάστημα είχα την υποστήριξη της ομάδας, της οικογένειας μου και των φίλων του ΠΑΟΚ από τους οποίους δέχθηκα αμέτρητα μηνύματα συμπαράστασης και θέλω να τους ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου. Ο γιος μου, ο Μιγκέλ, είναι πέντε ετών και αρχίζει να αντιλαμβάνεται και να καταλαβαίνει πολλά πράγματα. Διαρκώς έρχεται να με αγκαλιάσει, να μου δώσει ένα φιλί, να με κάνει να αισθανθώ καλύτερα. Για όλους αυτούς τους λόγους και τους ανθρώπους δεν πρέπει και δεν πρόκειται να τα παρατήσω. Με εμπιστεύονται, με πιστεύουν και εγώ με κάποιον τρόπο πρέπει όλο αυτό να το ανταποδώσω».

- Μπορούμε να πούμε πότε θα έρθει αυτή η στιγμής της επιστροφής στα γήπεδα;

«Δεν μπορώ με βεβαιότητα να πω το πότε θα επιστρέψω, αλλά πιστεύω ότι αυτό θα γίνει σύντομα».

- Η ρήξη χιαστών είναι ο πρώτος σοβαρός τραυματισμός σου όλα αυτά τα χρόνια;

«Ναι είναι ο πρώτος σοβαρός τραυματισμός. Όταν πήγα στην Πορτογαλία για την επέμβαση και το πρώτο στάδιο της αποθεραπείας, ήρθε ο φυσιοθεραπευτής και μου είπε επί λέξη: τώρα είσαι κανονικός ποδοσφαιριστής! Νωρίτερα δεν ήσουν…». 

- Όλο αυτό το διάστημα της απουσίας σου υπάρχει μια κουβέντα γύρω από τους παίκτες της μεσαίας γραμμής. Αρκετοί στέκονται στη δική σου απουσία χαρακτηρίζοντάς την, όπως και του Αντρέ Βιεϊρίνια, καθοριστική για την ομάδα. Το έχεις εισπράξει όλο αυτό το κλίμα;

«Το ξέρω, το εισπράττω μέσα από τα μηνύματα των οπαδών, που με ρωτούν διάφορα πράγματα γύρω από την αποθεραπεία μου, όλη αυτή η κατάσταση μου κάνει καλό γιατί με διατηρεί ενεργό, συνεχίζω να νοιώθω κομμάτι της ομάδας. Μέσα από δύσκολες καταστάσεις, όπως αυτή που ζω τους τελευταίους μήνες, μπορεί να σε βοηθήσουν να γίνεις πιο δυνατός, όχι μόνο ως ποδοσφαιριστής, αλλά και ως άνθρωπος, να σκεφτείς διαφορετικά το ποδόσφαιρο και τη ζωή μέσα από μια άλλη οπτική. Έχεις το χρόνο να καθίσεις να σκεφτείς πολλά πράγματα, που σε κανονικούς ρυθμούς δεν θα το έκανα ποτέ. Η καθημερινότητα πριν από τον τραυματισμό έμοιαζε με ρουτίνα. Προπόνηση, σπίτι, ξενοδοχείο, αγώνες. Τώρα, όλα είναι διαφορετικά, πρέπει να ανοίξεις τους ορίζοντες σου και να αρχίσεις να σκέφτεσαι διαφορετικά. Ασφαλώς και δεν λέω ότι μου αρέσει που είμαι τραυματίας, ωστόσο προσπαθώ να κρατήσω μόνο τα θετικά και όχι τα αρνητικά».

- Πώς βλέπεις τον ΠΑΟΚ μετά από δύο χρόνια χωρίς τον Ραζβάν Λουτσέσκου στο τιμόνι της ομάδας;

«Για τον Ραζβάν Λουτσέσκου δεν έχω να πω πολλά πράγματα. Τα λένε όλα οι αριθμοί. Οι επιτυχίες, οι νίκες, οι τίτλοι που κατέκτησε με την ομάδα. Ήταν μια καταπληκτική περίοδος. Ασφαλώς και δεν ήθελα να αποχωρήσει, αλλά έτσι είναι η ζωή, αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Γνωρίζει ο ίδιος ποιο είναι το καλύτερο για εκείνον και την οικογένεια του και του εύχομαι καλή επιτυχία στη νέα του ομάδα. Όμως, ο Λουτσέσκου αποτελεί παρελθόν για τον ΠΑΟΚ. Εμείς είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε τη δουλειά μας, κάνουμε μια νέα αρχή, μ’ έναν καινούργιο προπονητή για τον οποίο δεν μπορώ να πω πολλά πράγματα καθώς απουσιάζω από το καθημερινό πρόγραμμα της ομάδας. Ελπίζω και εύχομαι ο κ. Φερέιρα να κάνει και στον ΠΑΟΚ πολύ καλή δουλειά. Οι ποδοσφαιριστές είμαστε εδώ να τον βοηθήσουμε, να του δώσουμε ότι χρειάζεται και από την πλευρά του να μας δείξει κάποια νέα πράγματα, να βάλει νέα στοιχεία στο παιχνίδια της ομάδας».

- Μπορεί να λείπεις από τις προπονήσεις, ωστόσο παραμένεις ένα κομμάτι του συλλόγου, των αποδυτηρίων, η κίνηση που κάνατε με τον Αντρέ (σ.σ. Βιεϊρίνια) και το πλακάτ που σηκώσατε τη μέρα της επιστροφής του Πόντους Βέρνμπλουμ στο γήπεδο ήταν κάτι που έδειξε σε όλους ότι ο ΠΑΟΚ είναι μια μεγάλη οικογένεια.

«Όπως προανέφερα όταν δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός τραυματισμός, η ζωή του κάθε ποδοσφαιριστή είναι η ίδια κάθε μέρα. Προπόνηση, ξενοδοχείο, αγώνες. Δυστυχώς υπήρξαν αυτοί οι τρεις τραυματισμοί πάνω κάτω στο ίδιο χρονικό διάστημα, φυσικά του Πόντους ήταν πολύ νωρίτερα, αλλά οι τρεις μας περάσαμε πολύ χρόνο μαζί στο γυμναστήριο και στις θεραπείες, ζήσαμε την εξέλιξη και την πορεία του κάθε τραυματισμού όλοι μαζί, υπήρξαν πολλές στιγμές που ο ένας συμπαραστεκόταν στον άλλο ήταν εκεί για να τον στηρίξει. Αυτός είναι ο δρόμος, δεν υπάρχει κάποιος διαφορετικός για να τον διαβείς. Έτσι, αποφασίσαμε με τον Αντρέ να είμαστε δίπλα στον Πόντους σ’ αυτή την σπουδαία στιγμή για εκείνον, να του δείξουμε πόσο φανατικοί οπαδοί του έχουμε γίνει και το ξέρει».


- Πώς βλέπεις τα πράγματα στο χώρο της μεσαίας γραμμής, όπου υπάρχουν αρκετές αλλαγές. Έφυγαν ο Κάνιας, ο Σάχοφ, ο Ολιβέιρα και στη θέση τους ήρθαν ο συμπατριώτης σου, Ντάγκλας Αουγκούστο κι ο Αντερσον  Εσίτι.

«Είμαι στον ΠΑΟΚ εδώ και δύο χρόνια. Όλη αυτή η περίοδος, ειδικά οι έξι τελευταίοι μήνες, ήταν κάτι το απίστευτο. Ο Κάνιας, ο Σάχοφ κι ο Ολιβέιρα είναι εκπληκτικά παιδιά, έδωσαν τα πάντα για την ομάδα, ήταν αυτοί που καθημερινά προσπαθούσαν να μας ανεβάσουν ψυχολογικά, μου άρεσε πολύ να αγωνίζομαι μαζί τους, κατακτήσαμε τρόπαια, όμως αυτή είναι η σήμερα η ζωή κάθε ποδοσφαιριστή. Δεν μπορείς να μείνεις για δέκα συνεχόμενα χρόνια. Κάποια στιγμή θα έχεις μια πρόταση, θα έρθουν κάποιοι νέοι παίκτες, άρα θα πρέπει να φύγεις, ίσως αλλάξει και η φιλοσοφία της ομάδας, οπότε κανένας δεν μένει για πολλά χρόνια σε μια ομάδα. Στη θέση τους έχουν έρθει κάποιοι νέοι ποδοσφαιριστές, παράλληλα υπάρχει ένας νέος προπονητής με διαφορετική προσέγγιση στα παιχνίδια, ελπίζω τίποτα να μην αλλάξει και να συνεχίσουμε την πετυχημένη πορεία. Οι παίκτες έρχονται και φεύγουν, αλλά η ομάδα είναι εδώ, έχει ορίσει κάποιους στόχους και όλοι πρέπει να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να τους πετύχουμε».

- Όλες αυτές οι επιτυχίες που φέρατε στο κλαμπ έχουν μια εντυπωσιακή επίδραση στις τάξεις των φίλων της ομάδας. Και μόνο αν σκεφτείς, ότι 22.000 άνθρωποι έχουν εξαφανίσει τα εισιτήρια διαρκείας της νέας χρονιάς, φανερώνει τη δίψα για νέες επιτυχίες και τίτλους.

 «Ότι και να πω εγώ για τον κόσμο του ΠΑΟΚ είναι λίγο. Από την πρώτη εβδομάδα που ήρθα στη Θεσσαλονίκη αντιλήφθηκα το πάθος και την τρέλα τους για την ομάδα. Όμως αυτό που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση ήταν ότι οι οπαδοί μας στήριξαν στις δύσκολες στιγμές όταν δεν ερχόντουσαν οι νίκες. Το ότι έχει πουληθεί ένας τόσο μεγάλος αριθμός εισιτηρίων διαρκείας είναι ένα ακόμη μήνυμα για όλους εμάς στην ομάδα: θα είναι δίπλα μας στις καλές και στις κακές στιγμές, γιατί στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει μόνο η επιτυχία, υπάρχει και η αποτυχία, ελπίζω πάντως να συνεχίζουμε να τους κάνουμε υπερήφανους, να φέρουμε ακόμη περισσότερα τρόπαια στον σύλλογο, να αγωνιστούμε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και να ανταποδώσουμε όλη αυτή την στήριξη».

- Αναφέρθηκες και στις άσχημες στιγμές αυτής της διετίας, οι οποίες κατά βάσει ισχύουν μόνο για την Ευρώπη, όπου υπήρχαν αρνητικά αποτελέσματα. Το ερώτημα είναι αν φέτος ο ΠΑΟΚ θα μπορέσει να ανταποκριθεί και στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στην Ευρώπη;

«Όταν διαρκώς κερδίζεις δεν μαθαίνεις και δεν βλέπεις τις αδυναμίες σου, αλλά όταν έρχονται οι ήττες είναι η στιγμή να μάθεις μέσα από αυτά τα αποτελέσματα. Πιστεύω ότι έχουμε μάθει από τα λάθη που κάναμε την προηγούμενη χρονιά στην Ευρώπη. Ξεκινήσαμε καλά, αποκλείσαμε τη Βασιλεία και την Σπαρτάκ Μόσχας, κανείς δεν πίστευε ότι θα τα καταφέρναμε, αλλά φτάσαμε πολύ κοντά στο να κερδίσουμε και την Μπενφίκα, κάποια λάθη στο δεύτερο ματς μας άφησαν εκτός ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Ελπίζω φέτος τα πράγματα να εξελιχθούν τελείως διαφορετικά».

 - Πάντως, η φετινή αρχή στην Ευρώπη μοιάζει μ’ ένα βουνό που θα πρέπει να διαβεί ο ΠΑΟΚ για να φτάσει στους ομίλους. Η κλήρωση με τον Άγιαξ δεν ήταν και η ιδανικότερη για σας.

«Ο περισσότερος κόσμος δεν πιστεύει ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε απέναντι στον Άγιαξ, ωστόσο αν δουλέψουμε σκληρά μπορούμε να κερδίσουμε αυτή τη μονομαχία. Είμαστε έντεκα εναντίον έντεκα. Ασφαλώς πέρσι η ολλανδική ομάδα έκανε μια καταπληκτική πορεία φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, κατακτώντας το πρωτάθλημα και το κύπελλο. Έχουν αποκτήσει τεράστια αυτοπεποίθηση, αλλά πιστεύω ότι από την πλευρά μας έχουμε μάθει από τα λάθη μας και μπορούμε να εμφανιστούμε δυνατοί απέναντι τους».

- Πόσα χρήματα θα έδινες, αν μπορούσες φυσικά, για να αγωνιστείς σ’ αυτά τα δύο παιχνίδια κόντρα στον Άγιαξ;

«Μπορεί και τα λεφτά όλου του κόσμου! Κάθε ποδοσφαιριστής θέλει να παίζει στο υψηλό επίπεδο, να μπει και να αγωνιστεί σε μεγάλα γήπεδα απέναντι σε σπουδαίους αντιπάλους. Σε τέτοια μεγάλα παιχνίδια μπορείς να δοκιμάσεις τα όρια σου, να διαπιστώσεις μέχρι που μπορείς να φτάσεις, να αντιληφθείς αν είσαι στο ίδιο επίπεδο ή όχι. Ήθελα πάρα πολύ να αγωνιστώ σε αυτά τα δύο ματς, αλλά αυτό που προέχει είναι να επιστρέψω υγιής, ελπίζοντας ότι οι συμπαίκτες μου θα κάνουν τη… βρώμικη δουλειά για μένα και να μπορέσω να αγωνιστώ στη συνέχεια. Πάντως, αυτή την ερώτηση θα έπρεπε να την κάνετε στον κύριο Σαββίδη, αυτός έχει την οικονομική δυνατότητα να το κάνει…».

- Από τον Άγιαξ θα λείπουν ο Ντε Λιχτ και ο Ντε Γιόνγκ, ίσως και ο Νέρες, όμως την ίδια ώρα από τον ΠΑΟΚ θα λείπουν εσύ, ο Αντρέ και ο Πόντους. Βλέπεις να επηρεάζουν όλες αυτές οι απουσίες και τις δύο ομάδες;

«Ενδεχομένως από άποψη τακτικής να μην παίξουν ρόλο, αλλά όταν απουσιάζουν τόσοι σπουδαίοι παίκτες η ομάδα χάνει την συνοχή της, λείπουν οι παίκτες-ηγέτες που θα μιλήσουν στους υπόλοιπους, αυτοί που θα βγουν μπροστά στα δύσκολα, ίσως αυτές οι απουσίες, ναι, να παίξουν το ρόλο τους».

- Έχω χάσει το μέτρημα… Πόσοι Βραζιλιάνοι είσαστε αυτό το διάστημα στον ΠΑΟΚ;

«Είμαστε πολλοί (γέλια), θέλεις να σου τους απαριθμήσω έναν προς έναν;».

- Όχι, εντάξει, τους γνωρίζουμε όλοι, αυτό πάντως δεν έχει ξανασυμβεί στον ΠΑΟΚ…

«Όταν ήμουν στην Τέρεκ Γκρόζνι, υπήρχαν και εκεί έξι Βραζιλιάνοι, ήμουν από τους πρώτους που είχαν πάει στη ρωσική ομάδα. Είχα έναν συμπαίκτη από το Καμερούν που μου έλεγε “ένας, δύο, τρεις Βραζιλιάνοι σε μια ομάδα είναι καλό, από εκεί και μετά αρχίζει το πρόβλημα γιατί αρχίζει να είστε σαν τη… μαφία”, φυσικά δεν το εννοούσε, γιατί ήξερε ότι ήμασταν εκεί για να παίξουμε ποδόσφαιρο κι αυτό θα κάνουμε και στον ΠΑΟΚ».

- Και κάτι τελευταίο, μίλησε μου για τον Ιβάν Σαββίδη, τον οποίο ζεις από κοντά τα τελευταία δύο χρόνια. Πόσο καθοριστική είναι η συμβολή του στο να φτάσει ο ΠΑΟΚ τόσο ψηλά;

«Είναι ο αρχηγός του ΠΑΟΚ! Δίνει τα πάντα για την ομάδα. Δεν μας λείπει τίποτα, οπότε είμαστε υποχρεωμένοι να παίζουμε και για εκείνον, όπως συμβαίνει για τις οικογένειες, τους φίλους, τους οπαδούς μας. Είναι ένας πετυχημένος επιχειρηματίας, που όποτε έχει τον χρόνο είναι δίπλα σ΄ όλους τους ποδοσφαιριστές, ενδιαφέρεται για την ομάδα. Δίνει τη θετική ενέργεια του, κάποιες φορές έχει νεύρα και ζητάει περισσότερα, αλλά αυτός είναι ο ρόλος του. Ας μην ξεχνάμε ότι φροντίζει να είναι κοντά μας όλη αυτή την περίοδο που είναι τιμωρημένος. Είναι αυτές οι μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά και δείχνουν το χαρακτήρα του ανθρώπου. Δεν είναι μόνο λεφτά και δύναμη, όλοι αξίζουν να δουν τον ΠΑΟΚ να φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο». Πηγή