Φωτογραφίες Τούμπας ΕΔΩ
Τοποθεσία | Τούμπα |
Εγκαίνια | 6 /9/1959 |
Κόστος κατασκευής | 6.000.000 |
Μήκος | 106 μέτρα |
Πλάτος | 71 μέτρα |
χωρητικότητα | 28.703 |
Αρχιτέκτονες | Τρεμπέλας |
Ομάδες | Π.Α.Ο.Κ. |
Στα τσιμέντα της Τούμπας μεγάλωσαν γενιές και γενιές φιλάθλων. Στο χορτάρι της «ζωγράφισαν» μερικοί από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές του κόσμου. Από τον Γιόχαν Κρόιφ του μεγάλου Άγιαξ, μέχρι τον Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος αγωνίστηκε με τη Νάπολι κόντρα στον ΠΑΟΚ. Για να δημιουργηθεί ο μύθος της Τούμπας χρειάστηκαν να πληρωθούν 20 εξαμηνιαίες δόσεις! Το αντίτιμο του τιμήματος των 1.500.000 δραχμών, που ορίστηκε από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, πληρώθηκε σε δόσεις (75.000) μέχρι το 1969...
Στα τέλη της δεκαετίας του ’50 οι ανάγκες του «Δικεφάλου» πολλαπλασιάστηκαν. Ο αριθμός των φιλάθλων που παρακολουθούσε την ομάδα ξεπερνούσε κάθε προσδοκία. Το γήπεδο του Σιντριβανίου ήταν πολύ μικρό. Ο ΠΑΟΚ δεν μπορούσε να αρκεστεί σ’ αυτό. Έτσι, ξεκίνησε η πρώτη προσπάθεια απόκτησης και κατασκευής νέου γηπέδου. Το 1957 η διοίκηση συνέστησε ειδική τεχνική επιτροπή ανέγερσης νέου σταδίου. Στόχος να βρεθούν ο χώρος και κυρίως τα χρήματα. Ο χώρος βρέθηκε στην περιοχή της Τούμπας σε μια έκταση που ανήκε στο Ταμείο Εθνικής Αμύνης. Ο τότε Υπουργός Εθνικής Αμύνης και πρόεδρος της επιτροπής ανεγέρσεως νέου σταδίου του ΠΑΟΚ, πτέραρχος Γιώργος Θέμελης, παραχώρησε, «δυνάμει του υπ. αριθμόν 41485/115-1957 παραχωρητηρίου», τα 30 στρέμματα όπου κτίστηκε και βρίσκεται ακόμη και τώρα το γήπεδο.
Στις 7 Φεβρουαρίου 1958 επιτροπή αξιωματικών του Γ’ Σώματος Στρατού παρέδωσαν το γήπεδο στους εκπροσώπους του ΠΑΟΚ κ.κ. Γεωργιάδη και Σιδηρόπουλο. Από το επόμενο πρωί άρχισε η τολμηρή για τα δεδομένα της εποχής προσπάθεια ανέγερσης του νέου σταδίου, σε όσο το δυνατό μικρότερο χρονικό διάστημα. Οι εργασίες ανεγέρσεως περατώθηκαν τον Αύγουστο του 1959. Το συνολικό κόστος έφτασε τα 6.000.000 δραχμές, εκ των οποίων μόλις το 1.100.000 προσέφερε η Γ.Γ.Α.
Τα εγκαίνια της Τούμπας έγιναν στις 6 Σεπτεμβρίου 1959. Η διοίκηση του ΠΑΟΚ προσκάλεσε την ΑΕΚ για τη διεξαγωγή ενός φιλικού αγώνα, όπου ο «Δικέφαλος του Βορρά» επικράτησε 1-0 με γκολ του Κώστα Κιουρτζή. Η ΕΠΟ αναγνώρισε το γήπεδο, δια του από 23/10/1959 πρακτικού της. Η αρχική χωρητικότητα της Τούμπας ήταν 20.000 θέσεις. Η επέκταση των κερκίδων την ανέβασε στις 45.000, οι οποίες αποδείχθηκαν ελάχιστες για να φιλοξενήσουν τα μεγάλα ραντεβού της χρυσής ομάδας στη δεκαετία του ’70. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 άρχισε να μειώνεται σταδιακά η χωρητικότητα με την τοποθέτηση πλαστικών καθισμάτων και με τη δημιουργία υποχρεωτικών νεκρών ζωνών. Υπήρξαν διορθωτικές κινήσεις και τις βελτιώσεις, λόγω της χρησιμοποίησης του γηπέδου ως προπονητηρίου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Με αφορμή αυτό το γεγονός, έγιναν τα εξής έργα:
- νέο μεταλλικό στέγαστρο
- ένα νέο 4όροφο κτήριο πίσω από τις Θύρες 1,2 και 3. Σε αυτό υπάρχουν όλες οι απαραίτητες και σύγχρονες ανέσεις, όπως σουίτες και σαλόνι VIP, δημοσιογραφικά booths με 200 νέες θέσεις, χώροι εργασίας δημοσιογράφων, αίθουσα Τύπου, γραφεία κλπ.
Συνολικά υπάρχουν 14 σουίτες χωρητικότητας πέντε (5) ατόμων και επιφάνειας δώδεκα (12) τετραγωνικών μέτρων, οι οποίες βρίσκονται στον τρίτο και τέταρτο όροφο του νέου κτηρίου. Οι ιδιοκτήτες τους εισέρχονται από διαφορετική (VIP) είσοδο, απ’ όπου έχουν πρόσβαση και στο υπερπολυτελές VIP lounge του γηπέδου, το οποίο είναι εξοπλισμένο με σύγχρονο bar και θέα μέσα στο γήπεδο αλλά και σε ολόκληρη την πόλη. Όλες οι σουίτες έχουν πολύ καλή θέα στον αγωνιστικό χώρο και στις κερκίδες, είναι εξοπλισμένες με κλιματισμό, τηλέφωνο, τηλεόραση με κλειστό κύκλωμα και δορυφορική σύνδεση και διαθέτουν όλες μίνι μπαρ και καθιστικό. Οι ιδιοκτήτες έχουν δωρεάν πάρκινγκ, προσωπικό σέρβις και άμεση πρόσβαση σε όλα τα έντυπα της ομάδας (πρόγραμμα αγώνα, συνθέσεις ομάδων, δελτία τύπου κλπ).
ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥΜΠΑΣ
(απο την σελ."ΠΑΟΚΤΣΗΣ" στο facebook)
(απο την σελ."ΠΑΟΚΤΣΗΣ" στο facebook)
TO ΠΡΩΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΣΤΟ ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ
Η ζωή του γηπέδου αυτού κράτησε 29 χρόνια. Οι ξύλινες κερκίδες του ήταν πολύ κοντά στον αγωνιστικό χώρο (δεν υπήρχε στίβος), και λίγα χρόνια πριν γκρεμιστεί είχε αποκτήσει και προβολείς.
Ήταν το πρώτο γήπεδο της Θεσσαλονίκης (και δεύτερο της Ελλάδας μετά τη Λεωφόρο) που είχε την δυνατότητα διεξαγωγής νυχτερινών αγώνων.
To 1956 η σύγκλητος του Α.Π.Θ. αποφάσισε την απαλλοτρίωση του γηπέδου, για να δημιουργηθεί στη θέση του η Θεολογική Σχολή. Η είδηση εκείνη έσκασε σαν βόμβα. Απέραντη θλίψη απλώθηκε στο λαό του ΠΑΟΚ, που έβλεπε το καμάρι του και το καύχημα του χωρίς γήπεδο. Ήταν δύσκολο να το πιστέψει κανείς. Ο ΠΑΟΚ γινόταν και πάλι πρόσφυγας...
H ΕΥΡΕΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ
Μετά από ενέργειες της διοίκησης του υπό έξωση συλλόγου, βρέθηκε χώρος στην Άνω Τούμπα, την προσφυγική αυτή περιοχή που ταυτίζεται με την ιστορία του ΠΑΟΚ. Ο χώρος αυτός ανήκε στο Ταμείο Εθνικής Αμύνης. Με την απόφαση 41.485 της 11ης Μαίου 1957, εκδόθηκε το παραχωρητήριο, και τα 30 στρέμματα της έκτασης πέρασαν στην ιδιοκτησία του ΠΑΟΚ. Το αντίτιμο ήταν 1.500.000 δραχμές που έπρεπε να εξοφληθεί σε 20 μήνες. Το πρωτοκόλλο παραλαβής έγινε στις 7 Φεβρουαρίου 1958 και το υπέγραψαν από πλευράς ΠΑΟΚ, οι Σ. Γεωργιάδης και Β. Σιδηρόπουλος. Ο δρόμος είχε πλέον ανοίξει για να φτάσουμε στο σημερινό γήπεδο.
ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΦΙΛΑΘΛΩΝ
Η αγορά του οικοπέδου έφερε το σύλλογο σε οικονομική αδυναμία. Οι εργασίες δεν μπορούσαν να ξεκινήσουν, καθώς απο τα 6 εκατομμύρια που απαιτούνταν για την έναρξη των εργασιών, το επίσημο κράτος μέσω της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού διέθεσε μόλις 1 εκατομμύριο. Επιπλέον, ο εξευρεθείς χώρος δεν ήταν τελείως ελεύθερος, καθώς στην περιοχή υπήρχαν στρατιωτικά toll στα οποία διέμεναν 182 προσφυγικές οικογένειες, την μετεγκατάσταση των οποίων πλήρωσε και πάλι ο ΠΑΟΚ.
Η διοίκηση του Δικεφάλου υποχρεώθηκε να ζητήσει τη συνδρομή των φιλάθλων του ΠΑΟΚ, με την έκδοση του Λαχείου "Ανεγέρσεως νέου Σταδίου του ΠΑΟΚ", το οποίο κόστιζε 20 δραχμές και κυκλοφόρησε σε όλη την Ελλάδα. Στο προσκλητήριο αυτό πραγματικά δεν απουσίασε κανείς. Μικροί και μεγάλοι απάντησαν με ένα τεράστιο, ένα ΠΑΟΚτσηδικο "ΠΑΡΩΝ". Δεν βρέθηκε κανείς να αρνηθεί την προσφορά του. Δεν διστάζουμε να πούμε ότι κάθε πέτρα αυτού του γηπέδου είναι χτισμένη κι από μια ΠΑΟΚτσηδικη ψυχή.
H ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
Εκτός από την βοήθεια του κάθε αγνού ΠΑΟΚτση, αξίζει να μνημονευθεί και η αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια του πτεράρχου Γεωργίου Θεμέλη, Βουλευτή Θεσσαλονίκης και Υπουργού Εθνικής Άμυνας, ο οποίος διέθεσε τεράστια εκσκαπτικά μηχανήματα του στρατού, αλλά και στρατιώτες για βοήθεια του εργατικού δυναμικού, με αποτέλεσμα, την άνοιξη του 1958 να αρχίσουν επιτέλους οι εργασίες του γηπέδου. Εργασίες, που κράτησαν συνολικά 14 μήνες, μέχρι να γίνει το όνειρο πραγματικότητα.
Το γήπεδο αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα (αν όχι το μεγαλύτερο) επιτεύγματα της οικογένειας του "Δικεφάλου". Μια κορυφαία στιγμή της ιστορίας του συλλόγου μας, για ένα γήπεδο που με τα χρόνια έγινε ο μεγάλος ναός του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Και φυσικά θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφέραμε σαν ψυχή της μεγάλης αυτής στιγμής, τον πατριάρχη του ΠΑΟΚ, τον μεγάλο πρόεδρο Γιώργο Χαραλαμπίδη.
H ΠΡΩΤΗ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΤΟΥΜΠΑΣ
Η αρχική χωρητικότητα του γηπέδου της Τούμπας ήταν 20 χιλιάδων θέσεων. Η θύρα των επισήμων ("θύρα των ευεργετών" την αποκαλούσαν τότε) ήταν η μοναδική που από τότε ήταν όπως και σήμερα (εκτός από τα πλαστικά καθίσματα βεβαίως), ενώ οι θύρες 3, 4, 5, 6 ήταν μισές απ` ότι σήμερα (το σημερινό διάζωμα κάτω από τις εισόδους). Δεν υπήρχαν οι θύρες 7, 8 και 2, ενώ περιμετρικά υπήρχε ένας μεγάλος τοίχος ο οποίος αργότερα γκρεμίστηκε. Εξαρχής το γήπεδο είχε χόρτο, το δεύτερο γήπεδο της Ελλάδας μετά τη Λεωφόρο (στην οποία άρον -άρον είχε τοποθετηθεί χλοοτάπητας λίγα χρόνια πριν, κατόπιν εντολής της ΟΥΕΦΑ για τους αγώνες της Εθνικής ομάδας).
ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ
Η 6η Σεπτεμβρίου του 1959 δεν ήταν μια συνηθισμένη μέρα. Ο κόσμος που ανηφόριζε προς την Τούμπα εκείνο το συννεφιασμένο και μουντό Κυριακάτικο απόγευμα, πολύ πιθανόν να μην είχε συνηδειτοποιήσει ότι γινόταν μάρτυρας σε μια μεγάλη στιγμή της ιστορίας του συλλόγου που λάτρευε. Κι όμως. Τη μέρα εκείνη γινόταν τα επίσημα εγκαίνια του γηπέδου του ΠΑΟΚ. H Τούμπα ήταν γεγονός!
Το γήπεδο ήταν φυσικά γεμάτο. Κοντά στο λαό του ΠΑΟΚ και όλη η "ελίτ" κοινωνία της Θεσσαλονίκης, αλλά και του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Στις 5.30 ένα στρατιωτικό αεροπλάνο έριξε στη σέντρα του γηπέδου την μπάλα για το πρώτο εναρκτήριο λάκτισμα. 20 λεπτά αργότερα η Τούμπα ένιωσε τις πρώτες ζητωκραυγές από το πρώτο (και μοναδικό για τον αγώνα εκείνο) γκολ που πέτυχε με δυνατό σουτ ο Κιουρτζής, και έδωσε την πρώτη νίκη στον ΠΑΟΚ με 1-0 σε βάρος της ΑΕΚ. Για την ιστορία, η πρώτη σύνθεση του "Δικεφάλου" μέσα στην Τούμπα ήταν: Πρόγιος, Χασιώτης, Κεμανίδης, Πετρίδης, Χαβανίδης, Γιαννέλος, Λέανδρος, Τσιντόγλου, Κουϊρουκίδης, Κιουρτζής, Νικολαϊδης.
Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
Ο πρώτος επίσημος αγώνας στην Τούμπα έγινε στις 25 Οκτωβρίου του 1959, όταν στα πλαίσια της πρώτης αγωνιστικής του 1ου πρωταθλήματος της νεοσύστατης Α` Εθνικής κατηγορίας, ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε και νίκησε με 3-2 τον Μέγα Αλέξανδρο Κατερίνης (πρόγονο του σημερινού Πιερικού). Το σκορ άνοιξε για τον ΠΑΟΚ ο Καραφουλίδης στο 24` πετυχαίνοντας το πρώτο "επίσημο" γκολ στην Τούμπα.
Η ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ
Καθ`όλη τη δεκαετία του `60, η Τούμπα ήταν ένα διαρκές εργοτάξιο. Γινόταν συνεχείς επεκτάσεις των κερκίδων, απαραίτητες για να φιλοξενήσουν την τεράστια μάζα του λαού του ΠΑΟΚ που με το πέρασμα του χρόνου γινόταν ολοένα και πολυπληθέστερος. Ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του `60 η χωρητικότητα έφτασε τις 30 χιλιαδες, και στις 19 Μαρτίου του 1967 σε έναν αγώνα με τον Ολυμπιακό (σκορ 2-0) έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα των 30 χιλιάδων εισητηρίων ( 31.504).
Το παράλληλο γιγάντωμα και της ομάδας του ΠΑΟΚ έκανε ακόμα πιο επιτακτική την απαίτηση για νέα επέκταση των κερκίδων, οι οποίες έφτασαν πλέον στις αρχές της δεκαετίας του `70 την χωρητικότητα στις 45 χιλιάδες θέσεις, μετατρέποντας την Τούμπα στο μεγαλύτερο ιδιόκτητο γήπεδο των Βαλκανίων! Ήταν το αποκορύφωμα της ΠΑΟΚτσηδικης θέλησης, που κάτω από τεράστιες αντιξοότητες ξεκίνησε περίπου 10 χρόνια νωρίτερα την προσπάθεια για το μεγάλο όραμα.
Παράλληλα με την επέκταση των κερκίδων, δημιουργήθηκαν κι άλλοι χώροι για αξιοποίηση των εγκαταστάσεων, με σπουδαιότερη την κατασκευή γυμναστηρίου κάτω από την θύρα 3. Μέσα στον αγωνιστικό χώρο δημιουργήθηκε κουλουάρ στίβου, ενώ οι λίγο μεγαλύτεροι ίσως να θυμάστε και το γήπεδο μπάσκετ που υπήρχε μπροστά από την θύρα 4.
ΟΙ ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ
Μια σημαντική στιγμή στην ιστορία της Τούμπας ήταν η τοποθέτηση προβολέων, για την δυνατότητα διεξαγωγής νυχτερινών αγώνων. `Ηταν στις 20 Μαίου του 1970, όταν μάλιστα για τον πρώτο νυκχερινό του αγώνα, ο ΠΑΟΚ προσκάλεσε την μεγάλη Μίλαν, η οποία σημειωτέον ήταν η κορυφαία ομάδα της Ευρώπης (κάτοχος του Κυπέλλου Πρωταθλητριών από το 1969 αλλά και του Διηπειρωτικού). Ο αγώνας, για την ιστορία, έληξε ισόπαλος 0-0, ενώ την φιέστα είχε χαλάσει η νεροποντή εκείνης της ημέρας. Παρ` όλα αυτά, στον αγώνα είχαν κοπεί 20.230 εισητήρια.
Η ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΜΠΑΣ
Η θέα μιας κατάμεστης και πύρινης από τις εκδηλώσεις των οπαδών μας Τούμπας αποτελεί πάντα αυτό το κάτι άλλο του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Στην δεκαετία του `70 ο αριθμός των εισητηρίων που έκοβε ο ΠΑΟΚ έφτανε σε απλησίαστα νούμερα. Υπήρξαν αμέτρητοι αγώνες όπου η εκκαθάριση έδωσε πάνω από 40 χιλιάδες εισητήρια. Πολλοί συνδύασαν τους μεγάλους αριθμούς εισητηρίων με την φοβερή μπάλα που έπαιζε ο ΠΑΟΚ την εποχή εκείνη. Είναι λάθος. Κι αυτό, γιατί πριν το 1970 όπως είπαμε, η Τούμπα είχε μικρότερη χωρητικότητα, ενώ από τις αρχές της δεκαετίας του 80 (για την ακρίβεια μετά το περιστατικό της θύρας 7 του Καραϊσκάκη), για λόγους ασφαλείας, η χωρητικότητα της Τούμπας έπεσε στις 41.000 θέσεις. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στο 1-0 της 21ης Οκτωβρίου του 1984 με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, τα 41.073 εισητήρια που κόπηκαν, ήταν όλα όσα κυκλοφόρησαν!
ΤΑ ΡΕΚΟΡ ΕΙΣΗΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ
Για το πρωτάθλημα της Α` Εθνικής:19/12/1976: ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 0-0 ( 45.252)
Για το Κύπελλο Ελλάδος:9/2/1977: ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 2-1 (44.045)
Για τα Κύπελλα Ευρώπης:16/9/1975: ΠΑΟΚ - Μπαρτσελόνα 1-0 (45.200)
Σε Φιλικό Αγώνα:3/9/1971: ΠΑΟΚ - Ουνιβερσιτάτε Κατόλικα (Χιλής) 4-0 (38.013)
Ρεκόρ Εισπράξεων:16/9/1997: ΠΑΟΚ - Αρσεναλ 1-0 (136.544.000 δρχ.)
Η ... ΠΑΡ` ΟΛΙΓΟΝ ΤΙΜΗ ΕΝΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ
Μια παρ` ολίγον ... τιμή θα είχε γνωρίσει η Τούμπα πριν πολλά χρόνια, κάτι που ελάχιστοι γνωρίζουν. Και μιλάμε για τη διεξαγωγή στο ναό μας ενός Ευρωπαικού Τελικού. Πιο συγκεκριμένα, το 1973 η τότε ηγεσία της Γενικής Γραμματειίς Αθλητισμού είχε προτείνει στην ΟΥΕΦΑ τη διεξαγωγή στη Θεσσαλονίκη του Τελικού του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Οι υπεύθυνοι της ΟΥΕΦΑ εξέτασαν λεπτομερώς τα δυο μεγάλα στάδια της πόλης, Τούμπα και Καυταντζόγλειο, και ενώ διαπίστωσαν για την Τούμπα καλύτερο αγωνιστικό χώρο και πληρέστερο φωτισμό (οι παλαιότεροι θα θυμάστε ίσως τους παλιούς μικρούς προβολείς του Καυταντζογλείου που βρισκόνταν ανάμεσα στις κερκίδες και τον αγωνιστικό χώρο), τελικά προτίμησαν το Καυταντζόγλειο, γιατί το μεγάλο μειονέκτημα της Τούμπας ήταν η παντελής έλλειψη δημοσιογραφικών θεωρείων (τα οποία τοποθετήθηκαν 11 ολόκληρα χρόνια αργότερα). Έτσι η Τούμπα έχασε τη μεγάλη ευκαιρία, ενώ για την ιστορία, να σας πούμε ότι στον τελικό εκείνο, η Μίλαν είχε κερδίσει την Λιντς με 1-0.
ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΓΗΠΕΔΟΥΧΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ
Πέντε φορές έχουν επιλέξει άλλες ομάδες σαν έδρα τους την Τούμπα, σαν γηπεδούχοι σε αγώνες κυπέλλων Ευρώπης, με εντυπωσιακότερη την περίπτωση του Ολυμπιακού που, όταν τιμωρημένος ήρθε να αγωνιστεί στην Τούμπα, αλλά ο λαός του ΠΑΟΚ, όπως ήταν φυσικό υποστήριζε την αντίπαλη ομάδα. Πιο αναλυτικά: 6/11/1968: Άρης-Ουίπεστ 1-2, 2/10/1974: Άρης - Ραπίντ Βιέννης 1-0, 17/9/1975: Ολυμπιακός - Δυναμό Κιέβου 2-2, 21/10/1987: ΟΦΗ - Αταλάντα 1-0, 27/11/2003: Άρης - Περούτζια 1-1
Επίσης ο Ηρακλής και η Καλαμαριά έχουν χρησιμοποιήσει πολλές φορές την Τούμπα σαν έδρα σε αγώνες πρωταθλήματος, κυρίως την δεκαετία του `60 ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι έχει τύχει την εποχή εκείνη να αγωνιστεί ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα σαν φιλοξενούμενος!! Έγινε κι αυτό...
Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ
Παρότι πρόκειται για την ισχυρότερη έδρα του Ελληνικού ποδοσφαίρου, ποτέ δεν θέλησαν οι ιθύνοντες να μετατρέψουν την Τούμπα σε έδρα της Εθνικής. Ελάχιστες είναι οι φορές που η Εθνική ομαδα αγωνίστηκε στην Τούμπα. Πιο συγκεκριμένα:
30/9/1971: Ελλάδα - Μεξικό 0-1 (φιλικό)
4/6/1975: Ελλάδα - Μάλτα 4-0 (προκριματικός Κυπέλλου Εθνών Ευρώπης)
20/9/1995: Ελλάδα - Γιουγκοσλάβια 0-2 (προς τιμήν του Γιώργου Κούδα)
22/8/2007: Ελλάδα - Ισπανία 2-3 (προς τιμήν του Θοδωρή Ζαγοράκη)
Άλλες 2 φορές η Εθνική αγωνίστηκε με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ:
17/10/1979: ΠΑΟΚ - Εθνική Ελλάδος 4-2 (προς τιμήν του Κ. Αποστολίδη)
26/8/1981: ΠΑΟΚ - Εθνική Ελλάδος 2-1 (προς τιμήν του Σταύρου Σαράφη)
Και τέλος, άλλες 4 φορές ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε σε φιλικούς αγώνες εθνικές ομάδες:
17/2/1972: ΠΑΟΚ - Εθνική Ρουμανίας: 3-3
19/2/1975: ΠΑΟΚ - Εθνική Πολωνίας 1-0
26/2/1997: ΠΑΟΚ - Εθνική Βουλγαρίας 1-1
23/12/1998: ΠΑΟΚ - Εθνική Ελπίδων (στην μνήμη του αδικοχαμένου Παναγιώτη Κατσούρη)
(Το παραπάνω κείμενο το πήραμε απο την σελίδα "Ο ΠΑΟΚΤΗΣ" στο facebook)
ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥΜΠΑΣ
(ΑΠΟ olapaokgr)
(ΑΠΟ olapaokgr)
Γεγονότα σταθμοί στην ιστορία του γηπέδου:
- Η σύγκλητος του Πανεπιστημίου αποφάσισε το 1956 να ζητήσει την απαλλοτρίωση του γηπέδου του Συντριβανίου για τη δημιουργία στη θέση του της Θεολογικής Σχολής.
- Η τότε διοίκηση του ΠΑΟΚ ξεκίνησε αμέσως τις ενέργειες για την απόκτηση νέου χώρου. Πολύ σύντομα κατέληξαν στην Άνω Τούμπα, επικεντρώνοντας σε μια μεγάλη έκταση που άνηκε στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας. Ο τότε υπουργός, Γεώργιος Θέμελης, παραχώρησε τον χώρο στον ΠΑΟΚ και αργότερα ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος του "Δικέφαλου".
- 11/5/1957: Με την απόφαση του παραχωρητηρίου, ο ΠΑΟΚ γίνεται κύριος 30 στρεμμάτων, αντί του τιμήματος 1.500.000 δρχ, που έπρεπε να καταβληθεί σε 20 εξαμηνιαίες δόσεις των 75.000 δρχ. η κάθε μία.
- Στις 7/2/1958 υπογράφηκε το σχετικό πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής από τον Ταμείο Εθνικής Άμυνας στον ΠΑΟΚ. Το χώρο παρέδωσε επιτροπή αξιωματικών του Γ' Σώματος Στρατού.
- Την άνοιξη του 1958, ο πολιτικός μηχανικός Αντώνης Τριγλιανός και ο αρχιτέκτονας Μηνάς Τρεμπέλας, παρέδωσαν ολοκληρωμένη την μελέτη του σταδίου.
- Την ίδια εποχή άρχισαν οι εργασίες, χάρη στη νέα βοήθεια του πτέραρχου, Γεωργίου Θέμελη, βουλευτή Θεσσαλονίκης και υπουργού Εθνικής Άμυνας, που διέθεσε σκαπτικά μηχανήματα της ΜΟΜΑ και στρατιώτες για χωματουργικές εργασίες.
- Μια μεγάλη ημέρα, μια ημέρα σταθμός στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Στις 6 Σεπτεμβρίου του 1959 εγκαινιάζεται το νέο στάδιο.
- Εκείνη την ημέρα στο γήπεδο βρέθηκαν πάνω από 20.000 φίλοι του ΠΑΟΚ, ενώ η χωρητικότητα ήταν 15.000, άρα, όπως γίνεται αντιληπτό, πολλοί έμειναν απ' έξω.
- Ένα στρατιωτικό αεροπλάνο έριξε τη μπάλα στον αγωνιστικό χώρο για το εναρκτήριο λάκτισμα στον φιλικό αγώνα με την ΑΕΚ.
- Για την ιστορία, ο ΠΑΟΚ κέρδισε με 1-0 τον έτερο "Δικέφαλο", με γκολ του Κιουρτζή στο 20'.
- Ο πρώτος επίσημος αγώνας Πρωταθλήματος στην Τούμπα έγινε στις 25/10/1959. Ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε μια ερασιτεχνική ομάδα, τον Μέγα Αλέξανδρο Κατερίνης με σκορ 3-2.
- Το γήπεδο αποδείχθηκε μικρό και δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τις απαιτήσεις του φίλαθλου κόσμου του ΠΑΟΚ. Για τον λόγο αυτό, το 1966 συστάθηκε επιτροπή ανέγερσης και το γήπεδο αλλάζει μορφή.
- Το γήπεδο κοσμείται με μεγαλοπρεπή προπύλαια, η χωρητικότητα αυξάνει, μεγαλώνουν τα αποδυτήρια. Ήδη, στον αγώνα πρωταθλήματος απέναντι στον Ολυμπιακό, στις 19/3/1967, εξαντλήθηκαν και τα 31.500 εισιτήρια που εκδόθηκαν. Για την ιστορία ο ΠΑΟΚ, είχε κερδίσει με σκορ 2-0, χάρη σε δύο γκολ του Αφεντουλίδη.
- Περίπου δύο χρόνια αργότερα, πάλι σε αγώνα με τον Ολυμπιακό, γίνεται νέο ρεκόρ εισιτηρίων, με τον αριθμό τους να φτάνει στα 33.758.
- Το 1969 το γήπεδο της Τούμπας, αλλάζει όψη, αφού τοποθετείται ηλεκτροφωτισμός και η δαπάνη ανέρχεται περίπου στα 5.100.000 δρχ..
- Για να γιορτάσει η διοίκηση και ο κόσμος τη νέα μορφή της Τούμπας προσκάλεσε για το πρώτο νυχτερινό αγώνα τη μεγάλη Μίλαν (κάτοχο Κυπέλλου Πρωταθλητριών τότε), στις 20/5/1970. Η φιέστα, όμως, χάλασε λόγω της νεροποντής. Η προσέλευση του κόσμου ήταν μειωμένη (κόπηκαν 20.230 εισιτήρια) και κάτω από το φως πλέον των προβολέων οι δυο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 0-0.
- Στις αρχές της δεκαετίας του '70, ο Βασίλης Σεργιαννίδης βρίσκει τρόπους και επεκτείνει και άλλο την Τούμπα. Ο ΠΑΟΚ είναι πια κάτοχος ενός γηπέδου 45.000 θέσεων.
- Νέο ρεκόρ δημιουργείται στον αγώνα με την Μπαρτσελόνα, για το Κύπελλο Ευρώπης στις 16/9/1975, όπου κόβονται 45.200 εισιτήρια. Για την ιστορία, ο ΠΑΟΚ είχε κερδίσει με ένα γκολ του Γιώργου Κούδα στο 72'.
- Ένα χρόνο μετά, στις 19/12/1976 στον αγώνα Πρωταθλήματος με την ΑΕΚ (0-0) γίνεται νέο ρεκόρ και κόβονται 45.252 εισιτήρια.
- Το γήπεδο της Τούμπας μετά το σεισμό του 1978 φιλοξενούσε τους σεισμόπληκτους της περιοχής και εκατοντάδες σκηνές στήθηκαν μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Τα προβλήματα κορυφώθηκαν στις 22/3/1980, όταν έπεσε η κερκίδα της θύρας 8. Αυτό στάθηκε αιτία να κλείσει για κάποιο διάστημα το γήπεδο, μέχρι να γίνει η ανακατασκευή.
- Το 1982 τοποθετείται ελαστικό ταρτάν περιμετρικά του γηπέδου με τη δημιουργία έξι διαδρόμων στίβου.
- Το καλοκαίρι του 1984 κατασκευάζονται τα πρώτα δημοσιογραφικά θεωρία και τοποθετούνται πλαστικά καθίσματα στη θύρα 1.
- Για λόγους ασφαλείας, λόγω του περιστατικού στη θύρα 7 του Σταδίου Καραϊσκάκη, η χωρητικότητα του γηπέδου μειώνεται σε 41.000 θεατές. Για τον αγώνα με τον Ολυμπιακό, στις 21/10/1984, εξαντλήθηκαν όλα τα εισιτήρια που εκδόθηκαν(41.073).
- Το καλοκαίρι του 1985 κατασκευάζεται το σκέπαστρο πάνω από τις θύρες 1, 2 και 3.
- Το 1999 το γήπεδο αλλάζει όψη. Η παρουσία του ΠΑΟΚ στους ευρωπαϊκούς αγώνες επιβάλλει νέα έργα. Τοποθετούνται πλαστικά καθίσματα σε όλο το γήπεδο και η χωρητικότητα κατεβαίνει στις 31.000.
- Η χαραυγή του 21ου αιώνα βρίσκει τον ΠΑΟΚ να αγωνίζεται σε ένα ανακαινισμένο στάδιο με μικρή, όμως, χωρητικότητα, μόλις 28.701 θέσεις.
- Μέχρι που φτάσαμε στο 2004. Η Ελλάδα αναλαμβάνει τους Ολυμπιακούς αγώνες και η Τούμπα γίνεται Ολυμπιακό προπονητήριο. Τοποθετείται νέος χορτοτάπητας, κατασκευάζεται ένα πενταόροφο κτίριο σε επαφή με τη θύρα 1, με μια νέα σιδηροκατασκευή, για να στηρίζει το νέο σκέπαστρο. Στο νέο κτίριο προσδιορίζονται για στέγαση, στο ισόγειο αποδυτήρια, αίθουσες ντόπινγκ κοντρόλ και ιατρεία. Στον 1ο όροφο χώροι υποδοχής, εστιατόρια και τα γραφεία της διοίκησης. Στο 2ο όροφο η αίθουσα Τύπου, χώροι εργασίας για τα ΜΜΕ και χώροι υγιεινής. Στον 3ο 12 σουίτες και στον τελευταίο 14 καμπίνες αναμετάδοσης και θέσεις για τουλάχιστον 300 δημοσιογράφους.
- Οι τελευταίες εργασίες βελτίωσης στο γήπεδο της Τούμπας έγιναν το καλοκαίρι του 2010. Αφορούν έργα υποστύλωσης στις θύρες 7 και 8, κατασκευή νέων χώρων υγιεινής, μεταφορά των δημοσιογραφικών θεωρείων από τον 4ο όροφο στον 3ο και λοιπές εργασίες.
Τα ρεκόρ της Τούμπας
Στα 51 χρόνια λειτουργίας της Τούμπας, είναι πολλές οι φορές που έγιναν ρεκόρ εισιτηρίων. Το olaPAOK.gr παρουσιάζει τα "sold out" όλων των εποχών.
Πρωτάθλημα Α' Εθνικής
19/12/1976 ΠΑΟΚ- ΑΕΚ εισιτήρια 45.252
Κύπελλο Ελλάδας
9/2/1977 ΠΑΟΚ- ΑΕΚ εισιτήρια 44.045
Κύπελλα Ευρώπης
16/9/1975 ΠΑΟΚ- Μπαρτσελόνα εισιτήρια 45.200
Φιλικός αγώνας
3/9/1971 ΠΑΟΚ- Ουνιβερσιτάτε εισιτήρια 38.013
* Το ρεκόρ εισπράξεων σημειώθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου του 1997, στον αγώνα ΠΑΟΚ-Άρσεναλ, με το νούμερο να φτάνει στα 136.544.000 δραχμές.
ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΟΚ
(ΑΠΟ paok24)
(ΑΠΟ paok24)
Από το 1925, ένα χρόνο πριν την επίσημη ίδρυσή του, ο ΠΑΟΚ χρησιμοποιούσε το γήπεδο του Σιντριβανιού, που βρισκόταν στη σημερινή θέση της Θεολογικής Σχολής. Ήταν ένα “καυτό” γήπεδο με κερκίδες χωρητικότητας 15.000 θεατών δίπλα στον αγωνιστικό χώρο. Τον Ιανουάριο του 1955 το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο αγόρασε δημόσια έκταση οκτώ στρεμμάτων, στην οποία περιλαμβανόταν και το γήπεδο του Σιντριβανιού.
Η διοίκηση του ΠΑΟΚ, με τον πρόεδρο Γιώργο Χαραλαμπίδη και τον γενικό γραμματέα Δημήτρη Δημάδη, έδρασε αστραπιαία και αμέσως ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την ανεύρεση ενός χώρου που θα μπορούσε να στεγάσει τον ΠΑΟΚ. Παράλληλα, η διοίκηση φρόντισε να αποταμιεύσει χρήματα από τα εισιτήρια των αγώνων, για την κατασκευή του νέου γηπέδου. Το οικόπεδο βρέθηκε στην Τούμπα, η έκτασή του έφτανε τα τριάντα στρέμματα και ανήκε στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας. Για να κατασκευαστεί, όμως, σε εκείνο το χώρο το νέο γήπεδο χρειάστηκε να βοηθήσει περισσότερο από τον καθένα ο πτέραρχος ε.α. Γεώργιος Θέμελης.
Στις εκλογές του 1956, η Δημοκρατική Ένωση πήρε μεγαλύτερο ποσοστό, όμως η ΕΡΕ σχημάτισε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το 1957 ο Θέμελης ορίστηκε πρόεδρος της επιτροπής γηπέδου και στις 11 Μαΐου του ίδιου έτους το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με το παραχωρητήριο υπ« αριθμόν 41.485 έδινε την έκταση των τριάντα στρεμμάτων στον ΠΑΟΚ, αντί του ποσού των 1.500.000 δραχμών που θα καταβαλλόταν σε είκοσι εξαμηνιαίες δόσεις των 75.000 δρχ.
Η διοίκηση του ΠΑΟΚ, με τον πρόεδρο Γιώργο Χαραλαμπίδη και τον γενικό γραμματέα Δημήτρη Δημάδη, έδρασε αστραπιαία και αμέσως ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την ανεύρεση ενός χώρου που θα μπορούσε να στεγάσει τον ΠΑΟΚ. Παράλληλα, η διοίκηση φρόντισε να αποταμιεύσει χρήματα από τα εισιτήρια των αγώνων, για την κατασκευή του νέου γηπέδου. Το οικόπεδο βρέθηκε στην Τούμπα, η έκτασή του έφτανε τα τριάντα στρέμματα και ανήκε στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας. Για να κατασκευαστεί, όμως, σε εκείνο το χώρο το νέο γήπεδο χρειάστηκε να βοηθήσει περισσότερο από τον καθένα ο πτέραρχος ε.α. Γεώργιος Θέμελης.
Τα έργα στην Τούμπα
Ο σπουδαίος ποδοσφαιριστής εκείνης της περιόδου, Νότης Τσίντογλου, έχει εκμυστηρευθεί ότι “οι περισσότεροι παράγοντες του ΠΑΟΚ, υποστήριζαν πολιτικά τη Δημοκρατική Ένωση, που αποτελούνταν από τα κόμματα του Κέντρου και την ΕΔΑ. Όταν έγινε γνωστό ότι σε περίπτωση που εκλεγεί ο γνωστός φίλαθλος του ΠΑΟΚ, Γεώργιος Θέμελης με την ΕΡΕ θα οριστεί υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και θα δώσει την έκταση για την κατασκευή του γηπέδου, άπαντες ξεκίνησαν έναν προεκλογικό αγώνα υπέρ της ΕΡΕ και του Θέμελη”.Στις εκλογές του 1956, η Δημοκρατική Ένωση πήρε μεγαλύτερο ποσοστό, όμως η ΕΡΕ σχημάτισε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το 1957 ο Θέμελης ορίστηκε πρόεδρος της επιτροπής γηπέδου και στις 11 Μαΐου του ίδιου έτους το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με το παραχωρητήριο υπ« αριθμόν 41.485 έδινε την έκταση των τριάντα στρεμμάτων στον ΠΑΟΚ, αντί του ποσού των 1.500.000 δραχμών που θα καταβαλλόταν σε είκοσι εξαμηνιαίες δόσεις των 75.000 δρχ.
Εκτός από αυτό το ποσό, ο ΠΑΟΚ θα έπρεπε να καλύψει τα έξοδα των πολιτών που είχαν πληγεί από τον εμφύλιο πόλεμο και ζούσαν σε στρατιωτικά παραπήγματα εντός του οικοπέδου, καθώς και τα έξοδα ανέγερσης που έφταναν τα έξι εκατομμύρια δραχμές. Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού συνέδραμε με 1.100.000 δραχμές, ενώ για να αντληθούν έσοδα δημιουργήθηκε το “Λαχείο Ανεγέρσεως Νέου Σταδίου ΠΑΟΚ”, που κόστιζε είκοσι δραχμές και εξαντλήθηκε.
Η μετεγκατάσταση των πολιτών από τα παραπήγματα ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 1958 με τον ΠΑΟΚ να καταβάλλει 70.000 δραχμές. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους ο υφυπουργός Γ. Θέμελης διέταξε να χρησιμοποιηθούν πέντε εκσκαφείς της μονάδας μηχανικού Γ» ΜΟΜΕ, που χειρίζονταν φαντάροι, για τις χωματουργικές εργασίες. Παράλληλα απλοί φίλαθλοι του ΠΑΟΚ βοηθούσαν με όποιο τρόπο μπορούσαν. Τον Οκτώβριο του ίδιους έτους ξεκίνησε η ανέγερση των κερκίδων, πάνω στα σχέδια που είχε δημιουργήσει ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Τρέμπελας. Έντεκα μήνες αργότερα, έστω και ημιτελές, το στάδιο της Τούμπας μπορούσε να φιλοξενήσει τον ΠΑΟΚ.
Δεκαπέντε χιλιάδες φίλαθλοι είχαν κατακλύσει τις κερκίδες, ενώ αμέτρητοι ήταν οι όρθιοι θεατές στα πρανή πάνω από τις κερκίδες και στο χώρο που σήμερα βρίσκεται η θύρα 8. Μετά από εικοσάλεπτη καθυστέρηση ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής ενημέρωσε ότι δεν θα παρευρισκόταν τελικά στα εγκαίνια και ανέθεσε στον υπουργό Βιομηχανίας, Νικόλαο Μάρτη να αποκαλύψει την αναμνηστική μαρμάρινη πλάκα σταδίου, η οποία υπάρχει ακόμη και σήμερα, στην είσοδο της Θύρας 1.
Η μπάλα του αγώνα ερρίφθη από ένα αεροπλάνο της ΕΒΑ, γεγονός που εντυπωσίασε τους θεατές, όχι όμως τόσο όσο το γκολ του Κουρτζή στο 20ο λεπτό, που έκρινε τον αγώνα διάρκειας εβδομήντα λεπτών με την Ένωση. Στην ανάπαυλα, ο πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας κ. Ανδρεάδης ανακοίνωσε ότι συνδράμει με το ποσό των 50.000 δραχμών, προκειμένου το γήπεδο του ΠΑΟΚ να αποκτήσει τάπητα στίβου, προκαλώντας νέο κύμα ενθουσιασμού.
“Το νέον γήπεδον, τέλειον από πάσης απόψεως, με καταπράσινον τον αγωνιστικό χώρο παρουσίαζε ένα σπάνιον εις μεγαλοπρέπειαν θέαμα”, ανέφερε το ρεπορτάζ που δημοσίευσε την επόμενη ημέρα η εφημερίδα Μακεδονία. Για τη Βόρειο Ελλάδα ήταν πρωτόγνωρο να διαθέτει ένα γήπεδο χλοοτάπητα. Άλλωστε, σε όλη τη χώρα, μόνο το γήπεδο του Παναθηναϊκού είχε χόρτο, εκείνη την περίοδο.
Η μετεγκατάσταση των πολιτών από τα παραπήγματα ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 1958 με τον ΠΑΟΚ να καταβάλλει 70.000 δραχμές. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους ο υφυπουργός Γ. Θέμελης διέταξε να χρησιμοποιηθούν πέντε εκσκαφείς της μονάδας μηχανικού Γ» ΜΟΜΕ, που χειρίζονταν φαντάροι, για τις χωματουργικές εργασίες. Παράλληλα απλοί φίλαθλοι του ΠΑΟΚ βοηθούσαν με όποιο τρόπο μπορούσαν. Τον Οκτώβριο του ίδιους έτους ξεκίνησε η ανέγερση των κερκίδων, πάνω στα σχέδια που είχε δημιουργήσει ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Τρέμπελας. Έντεκα μήνες αργότερα, έστω και ημιτελές, το στάδιο της Τούμπας μπορούσε να φιλοξενήσει τον ΠΑΟΚ.
Τα εγκαίνια
Το νέο στάδιο άνοιξε τις πύλες του στις 6 Σεπτεμβρίου 1959, μία ημέρα μετά την έναρξη της 24ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης και την ίδια ημέρα με τα εγκαίνια του δρόμου των Τεμπών, που έφερε πιο κοντά τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Ο πρώτος αγώνας στην ιστορία του σταδίου θα γινόταν ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ, τις ομάδες με την κοινή καταγωγή και το παραπλήσιο έμβλημα με το Δικέφαλο Αετό του Βυζαντίου.Δεκαπέντε χιλιάδες φίλαθλοι είχαν κατακλύσει τις κερκίδες, ενώ αμέτρητοι ήταν οι όρθιοι θεατές στα πρανή πάνω από τις κερκίδες και στο χώρο που σήμερα βρίσκεται η θύρα 8. Μετά από εικοσάλεπτη καθυστέρηση ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής ενημέρωσε ότι δεν θα παρευρισκόταν τελικά στα εγκαίνια και ανέθεσε στον υπουργό Βιομηχανίας, Νικόλαο Μάρτη να αποκαλύψει την αναμνηστική μαρμάρινη πλάκα σταδίου, η οποία υπάρχει ακόμη και σήμερα, στην είσοδο της Θύρας 1.
Η μπάλα του αγώνα ερρίφθη από ένα αεροπλάνο της ΕΒΑ, γεγονός που εντυπωσίασε τους θεατές, όχι όμως τόσο όσο το γκολ του Κουρτζή στο 20ο λεπτό, που έκρινε τον αγώνα διάρκειας εβδομήντα λεπτών με την Ένωση. Στην ανάπαυλα, ο πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας κ. Ανδρεάδης ανακοίνωσε ότι συνδράμει με το ποσό των 50.000 δραχμών, προκειμένου το γήπεδο του ΠΑΟΚ να αποκτήσει τάπητα στίβου, προκαλώντας νέο κύμα ενθουσιασμού.
“Το νέον γήπεδον, τέλειον από πάσης απόψεως, με καταπράσινον τον αγωνιστικό χώρο παρουσίαζε ένα σπάνιον εις μεγαλοπρέπειαν θέαμα”, ανέφερε το ρεπορτάζ που δημοσίευσε την επόμενη ημέρα η εφημερίδα Μακεδονία. Για τη Βόρειο Ελλάδα ήταν πρωτόγνωρο να διαθέτει ένα γήπεδο χλοοτάπητα. Άλλωστε, σε όλη τη χώρα, μόνο το γήπεδο του Παναθηναϊκού είχε χόρτο, εκείνη την περίοδο.
ΠΑΟΚ και ξερό ψωμί
Κάθε δεύτερη Κυριακή, η περιοχή της Τούμπας έσφυζε από ζωή χάρη στον ΠΑΟΚ. Ο αείμνηστος Απόστολος Βασιλειάδης, ο πρώτος παίκτης του ΠΑΟΚ που φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής ομάδας, είχε περιγράψει σε μία συνέντευξή του (Εφ. Μακεδονία, 31/8/2003) την κατάσταση που επικρατούσε στο γήπεδο, λέγοντας ότι “εκείνα τα χρόνια, πριν από τους αγώνες του ΠΑΟΚ που διεξάγονταν το απόγευμα, γίνονταν και πρωινοί αγώνες άλλων ομάδων, αλλά και τσικό. Οι φίλαθλοι, προκειμένου να βρουν θέσεις για τον αγώνα του ΠΑΟΚ, μαζεύονταν από το πρωί στο γήπεδο και για να ξεγελάσουν την πείνα τους έπαιρναν μαζί τους ψωμί και τυρί. Όταν έφτανε η ώρα για το παιχνίδι το ψωμί είχε ήδη ξεραθεί. Έτσι βγήκε η έκφραση «ΠΑΟΚ και ξερό ψωμί». Στις κερκίδες η πλειοψηφία ήταν Μικρασιάτες και Πόντιοι, ενωμένοι σαν μια γροθιά”.
Ο ΠΑΟΚ μεγάλωνε και αναλόγως μεγάλωνε και το σπίτι του. Το 1966 ξεκίνησαν οι εργασίες για την αύξηση της χωρητικότητας της Τούμπας και το Μάρτιο του 1967 κόπηκαν 31.500 εισιτήρια σε αγώνα με τον Ολυμπιακό. Ο ΠΑΟΚ πρωταγωνιστούσε στις εγχώριες διοργανώσεις και ήταν επόμενο να γίνουν νέες εργασίες. Στις 2 Μαϊου 1976, στον αγώνα με την ΑΕΚ κόπηκαν 45.252 εισιτήρια, ρεκόρ που δεν καταρρίφθηκε ποτέ. Στις 22 Μαρτίου 1980 η Θύρα 8 κατέρρευσε εξαιτίας του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη Θεσσαλονίκη και χτίστηκε από την αρχή. Έτσι, το 1981 η χωρητικότητα μειώθηκε σε 41.000, το 1998 σε 32.000 λόγω της τοποθέτησης πλαστικών καθισμάτων και το 2000 σε 28.701 θεατές.