Γήπεδο Τούμπας

Η Ιστορία του Ναού..

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Δημήτρης Μόκκας μέλος του Α.Σ. ΠΑΟΚ:...Αν και ο ΑΣ ΠΑΟΚ διά του νομίμου εκπροσώπου του Θανάση Κατσαρή είχε δεσμευτεί δημόσια ότι θα γνωστοποιούσε το πλήρες κείμενο του πορίσματος μετά το πέρας του ελέγχου, εντούτοις υπαναχώρησε αδικαιολόγητα από τη θέση του αυτή, στερώντας από τα μέλη του ΑΣ ΠΑΟΚ, τους μετόχους της ΠΑΕ, τους κατόχους διαρκείας και κυρίως από τους χιλιάδες φίλους του ΠΑΟΚ να πάρουν μια γεύση της οικονομικής κατάστασης της ΠΑΕ




Ο γνωστός νομικός της Θεσσαλονίκης και μέλος του Α.Σ. ΠΑΟΚ συνέταξε πεντασέλιδη επιστολή-καταπέλτη, με την οποία θέτει προ των ευθυνών τους τόσο τα μέλη της διοίκησης του Ερασιτέχνη, αρχής γενομένης από τον Θανάση Κατσαρή, όσο και αυτά της ΠΑΕ, για πολλά από τα τεκταινόμενα το τελευταίο διάστημα στο ποδοσφαρικό τμήμα του "Δικέφαλου".
Στο φινάλε της επιστολής του, ο Δημήτρης Μόκκας σημειώνει:"Μόνο το ΣΔΟΕ (και μάλιστα με έντιμο υπάλληλό του-ελεγκτή) μπορεί να αποτυπώσει στο ελεγκτικό του πόρισμα τα οικονομικά μίας ΠΑΕ. Ολα τα άλλα "δήθεν" ή "οιονεί" πορίσματα, είτε με επιτροπές διαφάνειας είτε με ορκωτούς λογιστές που αμείβονται από την ίδια την ΠΑΕ, είναι φυσικό να αμφισβητούνται".
Για την επιτροπή διαφάνειας ανέφερε: «Είναι νομικά ανυπόστατη, καθώς δεν
προβλέπεται από καμία διάταξη νόμου ή καταστατικού, και φυσικά δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, που είναι ακυρώσιμα. Την άποψή μου την εξέφρασα διά ζώσης στη γενική συνέλευση του ΑΣ ΠΑΟΚ στις 30 Μαΐου 2011.

Στην ίδια ΓΣ εξέφρασα και τις επιφυλάξεις μου για τον τυποποιημένο τρόπο ανάγνωσης των οικονομικών πεπραγμένων τόσο του ΑΣ όσο και της ΠΑΕ, όπου κυριαρχεί η ευημερία των αριθμών χωρίς το σύνολο σχεδόν των παρισταμένων μελών να καταλαβαίνει τίποτε, προτρέποντας και συνιστώντας έναν άλλον πιο απλό και κατανοητό τρόπο πραγματικής ενημέρωσης των μελών της ΓΣ για τα πορίσματα των ορκωτών λογιστών, ως εντολοδόχων των ΔΣ του ΑΣ και της ΠΑΕ και αμειβομένων από αυτά.
Η πείρα μου στις υποθέσεις Μπατατούδη και Γούμενου που -έπειτα από δική μου καταγγελία- ελέγχθηκαν οικονομικά και ποινικά από έναν υπεύθυνο κρατικό ελεγκτικό μηχανισμό, το ΣΔΟΕ, με εντολή εισαγγελέα, έφεραν στο φως της δημοσιότητας τις γνωστές κακουργηματικές υπεξαιρέσεις εκατ. ευρώ που βρίσκονται σε δικαστική εξέλιξη. Ο ΑΣ ΠΑΟΚ θα μπορούσε, αν ήθελε, να προκαλέσει ΓΣ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ως προνομιούχος μέτοχος του 10% και θεματοφύλακας αυτού, ασκώντας νόμιμο δικαίωμά του, οπότε με τη συνδρομή-παρουσία των άλλων μικρομετόχων θα πετύχαινε το επιθυμητό αποτέλεσμα του ελέγχου των οικονομικών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ».

Για το πόρισμα, σημειώνει: «Αν και ο ΑΣ ΠΑΟΚ διά του νομίμου εκπροσώπου του Θανάση Κατσαρή είχε δεσμευτεί δημόσια ότι θα γνωστοποιούσε το πλήρες κείμενο του πορίσματος μετά το πέρας του ελέγχου, εντούτοις υπαναχώρησε αδικαιολόγητα από τη θέση του αυτή, στερώντας από τα μέλη του ΑΣ ΠΑΟΚ, τους μετόχους της ΠΑΕ, τους κατόχους διαρκείας και κυρίως από τους χιλιάδες φίλους του ΠΑΟΚ να πάρουν μια γεύση της οικονομικής κατάστασης της ΠΑΕ, ανοίγοντας ένα νέο επικίνδυνο κεφάλαιο ψιθύρων, καχυποψίας και αμφισβήτησης της τετραετούς οικονομικής διαχείρισης της διοίκησης Ζαγοράκη και διχάζοντας τον κόσμο του ΠΑΟΚ στο συγκεκριμένο θέμα.

Η σιωπηρή άρνηση του προέδρου του ΑΣ ΠΑΟΚ, Θανάση Κατσαρή, να δημοσιοποιήσει το πόρισμα ερμηνεύεται ότι υπάρχουν "ενοχοποιητικά στοιχεία" στα οικονομικά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ που ετεροχρονισμένα δεν θέλει να βγουν προς τα έξω -προφανώς πάντα με το γνωστό σλόγκαν "ο ΠΑΟΚ πάνω απ' όλα"- από τον φόβο μιας εισαγγελικής παρέμβασης και του ΣΔΟΕ, με δυσμενείς και απρόβλεπτες συνέπειες για τη διοίκηση Ζαγοράκη.
Σε περίπτωση μη δημοσιοποίησης του πορίσματος της επιτροπής διαφάνειας (ανεξάρτητα από τη νομιμότητά της αλλά επί της ουσίας) και στο ενδεχόμενο να σιωπήσει η διοίκηση Ζαγοράκη ή να απαντήσει μέσω μιας συνέντευξης με ψυχρά και δυσνόητα νούμερα και αριθμούς και όχι πειστικά και επί της ουσίας, τότε ο διχασμός του κόσμου θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο και ο μόνος τρόπος (φερέγγυος μεν, ζημιογόνος δε) θα είναι τοΣΔΟΕ με μια εισαγγελική εντολή».

Για τη μετοχική σύνθεση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, αναφέρει: «Είναι γνωστό ότι ο Γιάννης Γούμενος, μετά το ανελέητο κυνηγητό που δέχθηκε από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ και την κατάληψη των γραφείων της ΠΑΕ, αναγκάστηκε να μεταβιβάσει της μετοχές του (ποσοστό 38%) σε οκτώ επώνυμους ΠΑΟΚτσήδες, κρατώντας όμως για τον εαυτό του έναν όρο-παγίδα, που απαγορεύει την περαιτέρω μεταβίβαση των μετοχών σε τρίτους χωρίς την έγγραφη συμφωνία των συμβαλλομένων, που ήταν ο Γούμενος ως πωλητής και οι υπόλοιποι οκτώ επώνυμοι ΠΑΟΚτσήδες, οι οποίοι στη συνέχεια έκαναν αναδιανομή των μετοχών τους μεταξύ τους αλλά και σε τρίτους.
Φυσικά και ο Γούμενος δεν τόλμησε να διεκδικήσει τις μετοχές του, γιατί θα έπρεπε να αλλάξει ενδεχομένως όχι σπίτι αλλά πόλη, κατά τα ειωθότα, με δεδομένο ότι εδώ και αρκετό καιρό εκκρεμούν σε βάρος του δύο σοβαρές κακουργηματικές υπεξαιρέσεις: α) 310.000 ευρώ για ΦΠΑ και β) πάνω από 1.000.000 ευρώ σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΔΟΕ, έπειτα από καταγγελία 26 μικρομετόχων και εντολή του εισαγγελέα Βασίλη Φλωρίδη».

Η θέση του Δημήτρη Μόκκα για τις διοικήσεις Πρωτοδικείου είναι: «Στη ΓΣ του ΑΣ ΠΑΟΚ στις 30 Μαΐου 2011, εκφράζοντας την αντίθεση και τον προβληματισμό μου στο συγκεκριμένο θέμα, απεύθυνα στον κ. Κατσαρή ερώτηση, λέγοντας κατά λέξη: "Πότε επιτέλους θα σταματήσει αυτή η φάμπρικα των προσωρινών διοικήσεων;". Ολες οι δικαστικές αποφάσεις που εκδόθηκαν εδώ και 4-5 χρόνια έχουν στο διά ταύτα την ίδια σαφέστατη εντολή του δικαστηρίου, που είναι: α) εξάμηνη θητεία, β) διαχειριστικός έλεγχος και γ) σύγκληση της ΠΑΕ για εκλογή αιρετής διοίκησης των μετόχων. Ολες οι αποφάσεις του Πρωτοδικείου παραβιάστηκαν χωρίς κανέναν λόγο ''κατ' εξακολούθηση και καθ' υποτροπή'', καμία απολύτως δεν εφαρμόστηκε και οι ευθύνες του ΑΣ ΠΑΟΚ και των μελών του ΔΣ είναι τεράστιες».

Για την οικονομική εξυγίανση της ΠΑΕ σημείωσε: «Η διοίκηση, αλλά περισσότερο ο Ζαγοράκης, παρά τη "λατρευτική" συμπεριφορά του κόσμου στο πρόσωπό του, δεν τήρησε την υπόσχεσή του για οικονομική εξυγίανση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, δεν σεβάστηκε τις σαφέστατες εντολές των δικαστικών αποφάσεων, δεν αντιλήφθηκε την ιδιότητά του ως επικεφαλής προσωρινής διοίκησης και προφανώς παρασύρθηκε από κακούς συμβούλους μέσα στην έπαρση της αγάπης, της λατρείας και της πρωτοφανούς προσήλωσης και οικονομικής στήριξης των ΠΑΟΚτσήδων.
Παρά το γεγονός ότι αυξήθηκαν ιλιγγιωδώς τα έσοδα της ΠΑΕ με χιλιάδες διαρκείας, πλήθος πρόθυμων χορηγών, τηλεοπτικά δικαιώματα, οικονομικές ενισχύσεις από ΟΠΑΠ κ.λπ. και παρά το γεγονός ότι ως προσωρινή διοίκηση είχε και νομική και ηθική υποχρέωση τουλάχιστον να μειώσει τα χρέη της ΠΑΕ από τα φέσια Μπατατούδη και Γούμενου, καθώς και από τα "συσσωρευμένα" χρέη προς το Δημόσιο, εντούτοις κανείς δεν γνωρίζει την πραγματική οικονομική κατάσταση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, αλλά συγχρόνως οι πάντες γνωρίζουν ότι ακόμα και οι παίκτες είναι απλήρωτοι. Αποτέλεσμα όλων αυτών των οικονομικών δυσχερειών και δυσκολιών είναι ο ηθικός τραυματισμός του Ζαγοράκη, η αρξαμένη αμφισβήτηση του κόσμου στο πρόσωπό του, οι διάφορες υποψίες σε βάρος του, η πεποίθηση για κακή και όχι χρηστή οικονομική διαχείριση'.

Για την απόσβεσητων χρεών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, που έπρεπε να γίνει από τη διοίκηση Ζαγοράκη, τόνισε: «Ρώτησα τον τότε ηγέτη των οικονομικών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ηλία Βιολίδη, αν στο διάστημα της πρώτης τριετίας Ζαγοράκη έγινε έστω και ένα ευρώ απόσβεση των χρεών που άφησαν οι προκάτοχοί του Μπατατούδης και Γούμενος, αλλά δυστυχώς η απάντηση του Ηλία Βιολίδη ήταν "δεν μπορώ να σας απαντήσω, κ. Μόκκα", παραπέμποντάς με "εν ευθέτω χρόνο".
Η πολυπόθητη και θρυλούμενη εξυγίανση των οικονομικών προβλημάτων της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ξεχάστηκε στην πορεία των 4-5 χρόνων με την ανοχή του ΑΣ που λέγεται, αλλά στην ουσία δεν είναι θεματοφύλακας των συμφερόντων του ΠΑΟΚ».
πηγή: olapaok.gr