Ανακοίνωση Σ.Φ. Π.Α.Ο.Κ.:

Όποιος εξακολουθεί και στηρίζει την κυβέρνηση, είναι εχθρός του Π.Α.Ο.Κ.

Πρόγραμμα S. L. 2022-23:

"1η Αγωνιστική Π.Α.Ο.Κ. - Παναιτωλικός"

Γήπεδο Τούμπας

Η Ιστορία του Ναού..

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Τα 11 συμπεράσματα του ορκωτού Ελεγκτή που διενέργησε τον έλεγχο στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ



1. Διαπιστώσαμε ότι δεν είχαν σχεδιαστεί και υλοποιηθεί από τη διοίκηση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ κατάλληλα συστήματα λογιστικής και εσωτερικού ελέγχου προκειμένου να διασφαλίζονται τα συμφέροντά της.

2. Από τον έλεγχό μας διαπιστώσαμε ότι στην αγωνιστική περίοδο 2007-08 και 2008-09, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ δεν αρμόζει σε όλες τις περιπτώσεις τις διατάξεις του άρθρου 13, παράγραφος 26, του νομοθετικού διατάγματος 2238/94, για τις αποζημιώσεις ή τα δικαιώματα, που καταβάλει σε αλλοδαπές επιχειρήσεις, που δεν έχουν μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα ή σε φυσικά πρόσωπα, κατοίκους αλλοδαπής, που δεν ασκούν επάγγελμα ή επιχείρηση στην Ελλάδα. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι μέρος των εξοφλήσεων των αποζημιώσεων σε τρίτα πρόσωπα για τη μεταβίβαση του
δικαιώματος απόκτησης ποδοσφαιριστών, δεν διενεργούνταν με εμβάσματα μέσω τραπεζικών λογαριασμών, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν τέθηκαν υπόψιν μας συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας, ούτε διενεργούνταν η προβλεπόμενη παρακράτηση φόρου εισοδήματος.

3. Η μεταφορά των υλικών γίνεται κατά κύριο λόγο από την έδρα της ΠΑΕ, προς τους χώρους που η ομάδα οργανώνει τις προπονήσεις της, χωρίς να εκδίδεται δελτίο αποστολής. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1, του άρθρου 11, του προεδρικού διατάγματος 186/92, όπως ερμηνεύτηκαν με την παράγραφο 11γ της εγκυκλίου 3/24-11-1992, δελτίο αποστολής εκδίδεται μεταξύ άλλων από τον επιτηδευματία σε κάθε περίπτωση, που γίνεται διακίνηση αγαθών προς οποιονδήποτε και για οποιονδήποτε σκοπό. Επισημαίνουμε δε ότι στις εγκαταστάσεις της ΠΑΕ λειτουργούν καταστήματα, που εμπορεύονται τα ίδια εμπορεύματα.

4. Δεν επαληθεύονται με τις κινήσεις του λογαριασμού 35.09.01 (λογαριασμοί προκαταβολών και πιστώσεων) και ο έλεγχος διαπιστώνει ότι δεν διενεργήθηκαν χρηματικές αναλήψεις από υπάλληλο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

5. Δεν διενεργούνται καταμετρήσεις του λογιστικού υπολοίπου του λογαριασμού ταμείου και συμφωνία του με το υπόλοιπο της φυσικής καταμέτρησης. Η ανωτέρω διαδικασία αφενός μεν στοιχείο της ορθής λειτουργίας του εσωτερικού ελέγχου, αφετέρου δε είναι πολύ σημαντική για την επιβεβαίωση της ορθής διαχείρισης των χρημάτων της επιχείρησης από την διοίκηση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

6. Δεν κατέστη δυνατόν να καταμετρήσουμε το ταμείο διαρκείας εισιτηρίων, ούτε τέθηκε υπόψιν μας το αναλυτικό καθολικό της κίνησης λογαριασμού και κατά συνέπεια δεν είμαστε σε θέση να εκφέρουμε καμία γνώμη.

7. Από τον έλεγχο του ανωτέρω λογαριασμού προέκυψε ότι σε τρεις ημερομηνίες της περιόδου 2009-10, το υπόλοιπο του λογαριασμού 38.00.00.108, ταμείο διαρκείας, εμφανίζεται αρνητικό.

8. Δεν τέθηκαν υπόψιν μας εγκρίσεις από το διοικητικό συμβούλιο, ούτε από την οικονομική διεύθυνση της ΠΑΕ, με τις οποίες να παρέχεται εξουσιοδότηση στον υπεύθυνο του ταμείου να διενεργήσει επιστροφές χρηματικών καταβολών προς τον κ. Βιολίδη σε διαφορετικές ημερομηνίες απ΄ αυτές που ορίζονταν στις αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων σχετικά με την αποδοχή των χρηματικών διευκολύνσεων. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν οι ανωτέρω διαδικασία ήταν εις γνώση της, του συνόλου των μελών της διοίκησης, καθώς όπως μας δηλώθηκε από τον υπεύθυνο ταμία της ΠΑΕ, προκειμένου να διεκπεραιώσει τις επιστροφές των ταμειακών διευκολύνσεων, λάμβανε προφορικές εντολές από την οικονομική διεύθυνση της ΠΑΕ.

9. Ο τρόπος παρακολούθησης των χρηματικών διευκολύνσεων παρουσιάζει ουσιώδεις αδυναμίες, τόσο σε ότι αφορά το λογιστικό χειρισμό, όσο και σε ότι αφορά τη λήψη αποφάσεων εξουσιοδοτήσεων από πλευράς της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Δεν τέθηκαν υπόψιν μας εγκρίσεις από το διοικητικό συμβούλιο ούτε από την οικονομική διεύθυνση της ΠΑΕ, στις οποίες να παρέχεται εξουσιοδότηση στον υπεύθυνο του ταμείου της, να διενεργήσει επιστροφές χρηματικών καταβολών προς τον κ. Βιολίδη, σε διαφορετικές ημερομηνίες απ΄ αυτές που ορίζονταν στις αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων σχετικά με την αποδοχή των χρηματικών διευκολύνσεων. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν οι ανωτέρω διαδικασία ήταν εις γνώση της, του συνόλου των μελών της διοίκησης, καθώς όπως μας δηλώθηκε από τον υπεύθυνο ταμία της ΠΑΕ, προκειμένου να διεκπεραιώσει τις επιστροφές των ταμειακών διευκολύνσεων, λάμβανε προφορικές εντολές από την οικονομική διεύθυνση της ΠΑΕ. Διαπιστώσαμε ότι επιταγή ποσού 93.251,85 ευρώ, που λήφθηκε ως χρηματική διευκόλυνση από τον κ. Βιολίδη, και είχε εξοφληθεί στον ίδιο στις 13/7/2010, μετά την επιστροφή της από τον προμηθευτή ως απλήρωτη, πληρώθηκε εκ νέου από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ με ποσό 93.000 ευρώ. Ουσιαστικά η ίδια επιταγή χρησιμοποιήθηκε για την διενέργεια δύο πληρωμών, η πρώτη προς τον κ. Βιολίδη ως επιστροφή χρηματικής διευκόλυνσης και η δεύτερη προς τον προμηθευτή της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ως υποχρέωση. Από τον έλεγχο δεν κατέστη δυνατό να αποκτήσουμε επαρκή και κατάλληλη ελεγκτική τεκμηρίωση ότι οι επιταγές που έλαβε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ από τον κ. Βιολίδη με ημερομηνία λήξης 30/06/2010, και 31/1/2011 έχουν εξοφληθεί κανονικά στη λήξη τους και συνεπώς διατηρούμε επιφύλαξη αφενός για την ύπαρξη ενδεχόμενης υποχρέωσης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ προς τους προμηθευτές των επιταγών κι αφετέρου ενδεχόμενη παραίτηση από το μέλος του δ.σ. μέτοχο κ. Βιολίδη. Προτείνουμε σε συνεργασία με τους εκδότες των επιταγών να τεθεί άμεσα ερώτημα στις αντίστοιχες τράπεζες προκειμένου να παρασχεθούν πληροφορίες για την κατάσταση των συγκεκριμένων επιταγών μέχρι σήμερα.

10. Διαπιστώθηκε ότι σε συγκεκριμένους αγώνες στο ταμείο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ καταχωρούνται λιγότερες εισπράξεις σε σχέση με τις πραγματικές, δηλαδή υφίσταται έλλειμμα συνολικού ποσού 50.474 ευρώ για τις δύο αγωνιστικές περιόδους. Το ανωτέρω ποσό ως έλλειμμά του, δεν μας διευκρινίστηκε ως την ημερομηνία του ελέγχου μας.

11. Σημαντική αύξηση των δαπανών για φύλαξη, καθώς και για τα έξοδα για εκκαθαρίσεις αγώνων.