Ανακοίνωση Σ.Φ. Π.Α.Ο.Κ.:

Όποιος εξακολουθεί και στηρίζει την κυβέρνηση, είναι εχθρός του Π.Α.Ο.Κ.

Πρόγραμμα S. L. 2022-23:

"1η Αγωνιστική Π.Α.Ο.Κ. - Παναιτωλικός"

Γήπεδο Τούμπας

Η Ιστορία του Ναού..

Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Το πρώτο γήπεδο του ΠΑΟΚ στο Συντριβάνι...Σημείο συνάντησης των προσφύγων της Θεσσαλονίκης...



Στις 12 Δεκεμβρίου 1929 σε προεκλογικό κλίμα, καθώς δυο ημέρες αργότερα ακολουθούσαν οι δημοτικές εκλογές, έγινε η κατάθεση του θεμέλιου λίθου για την δημιουργία γηπέδου ποδοσφαίρου στο Σιντριβάνι. Για να ολοκληρωθούν οι εργασίες χρειάστηκαν δυόμισι χρόνια.Τα εγκαίνια του πρώτου γηπέδου του ΠΑΟΚ έγιναν στις 5 Ιουνίου 1932 και ακολούθησε η αναμέτρηση με τον Ηρακλή για το πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης, όπου ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε με 3-0, ενώ οι φιλοξενούμενοι μείωσαν στο β' ημίχρονο στο τελικό 3-2. Ο Ηρακλής κατέθεσε ένσταση για κακή χάραξη των γραμμών και προβληματικές εστίες, η οποία απορρίφθηκε.

Ένα γήπεδο που δημιουργήθηκε με τους κόπους μιας ολόκληρης γενιάς, και που κυριολεκτικά χτίστηκε πέτρα-πέτρα από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ. Στο γήπεδο αυτό, ο "Δικέφαλος" ανδρώθηκε και γιγαντώθηκε, και στέγασε τις πρώτες μάζες του λαού του ΠΑΟΚ που από την εποχή εκείνη πιστά τον ακολουθούσαν.

Η ζωή του γηπέδου αυτού κράτησε 29 χρόνια. Οι ξύλινες κερκίδες του ήταν πολύ κοντά στον αγωνιστικό χώρο (δεν υπήρχε στίβος), και λίγα χρόνια πριν γκρεμιστεί είχε αποκτήσει και προβολείς. Ήταν το πρώτο γήπεδο της Θεσσαλονίκης (και δεύτερο της Ελλάδας μετά τη Λεωφόρο) που είχε την δυνατότητα διεξαγωγής νυχτερινών αγώνων.

Ο ΠΑΟΚ πανηγύρισε σε αυτό το γήπεδο την πρώτη κατάκτηση του Πρωταθλήματος ΕΠΣ Μακεδονίας, το 1937, ενώ ακολούθησαν οι αντίστοιχοι τίτλοι το 1940, 1948, 1950, 1954, 1955, 1956, 1957.

To 1956 η σύγκλητος του Α.Π.Θ. αποφάσισε την απαλλοτρίωση του γηπέδου, για να δημιουργηθεί στη θέση του η Θεολογική Σχολή. Η είδηση εκείνη έσκασε σαν βόμβα. Απέραντη θλίψη απλώθηκε στο λαό του ΠΑΟΚ, που έβλεπε το καμάρι του και το καύχημα του χωρίς γήπεδο. Ήταν δύσκολο να το πιστέψει κανείς. Ο ΠΑΟΚ γινόταν και πάλι πρόσφυγας...

ΠΗΓΗ:Aπο την σελ."ΠΑΟΚΤΣΗΣ" στο  facebook  καθώς και από paokfc.gr, pamesports.gr, paokmania.gr