Ανακοίνωση Σ.Φ. Π.Α.Ο.Κ.:

Όποιος εξακολουθεί και στηρίζει την κυβέρνηση, είναι εχθρός του Π.Α.Ο.Κ.

Πρόγραμμα S. L. 2022-23:

"1η Αγωνιστική Π.Α.Ο.Κ. - Παναιτωλικός"

Γήπεδο Τούμπας

Η Ιστορία του Ναού..

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Λιόν-ΠΑΟΚ: Το αξέχαστο 3-3 του 1973



Η κορυφαία ομάδα που δημιούργησε ποτέ ο ΠΑΟΚ και μία από τις καλύτερες του ελληνικού ποδοσφαίρου χρονολογείται στο διάστημα 1971-1977. Γιώργος Κούδας, Σταύρος Σαράφης, Δημήτρης Παρίδης, Αχιλλέας Ασλανίδης, Άγγελος Αναστασιάδης, Κώστας Ιωσηφίδης,
Κώστας Ορφανός, Χρήστος Τερζανίδης, Κούλης Αποστολίδης, Γιάννης Γούναρης, Μλάντεν Φούρτουλα, Νέτο Γκουερίνο

Μερικοί από τους παικταράδες εκείνης της φουρνιάς που το Sport-Retro τιμά με τα αφιερώματα στον θρυλικό «δικέφαλο» της εποχής, ο οποίος διέθετε και σπουδαίους προπονητές, όπως ο Γκιούλα Λόραντ ή ο Λες Σάνον.

Ανάμεσα στις διακρίσεις εκείνης της περιόδου ήταν και η συμμετοχή στον τελικό Κυπέλλου του 1973, όταν ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε 1-0 από έναν επίσης φοβερό Ολυμπιακό της εποχής στο Στάδιο Καραϊσκάκη.

Ο «δικέφαλος» του Σάνον, πάντως, πήρε το εισιτήριο για το Κύπελλο Κυπελλούχων της σεζόν 1973-74, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» είχαν κατακτήσει το πρωτάθλημα και, κατ’ επέκταση, θα λάμβαναν μέρος στο Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Στον 1ο γύρο της διοργάνωσης ο ΠΑΟΚ έκαμψε την αντίσταση της Λέγκια Βαρσοβίας με 1-1 εκτός (το ελληνικό γκολ ο Τερζανίδης) και 1-0 εντός (το γκολ ο αείμνηστος Παρίδης).

Στον 2ο γύρο τον περίμενε η Λιόν, η οποία ναι μεν απείχε πολύ από την ομαδάρα της δεκαετίας 2000-2010, αλλά προερχόταν από το γαλλικό πρωτάθλημα.

Οι «γκον» είχαν κατακτήσει το τρίτο Coupe de France της ιστορίας τους και φιλοδοξούσαν σε μία αντίστοιχη ευρωπαϊκή πορεία με της σεζόν 1963-64, όταν είχαν φτάσει μέχρι την ημιτελική φάση του Κυπέλλου UEFA.

Στο δρόμο για το Κύπελλο είχαν αποκλείσει την Μπορντό, τη Μαρσέιγ (με 4-0 στη ρεβάνς του 0-1) και την Ολιμίκ Αβινιονέ, ενώ στον τελικό είχαν νικήσει 2-1 τη Ναντ του Ανρί Μισέλ.

Αλύγιστος και χωρίς Κούδα

Πριν από την αναχώρηση για το «Ζερλάν», ο Σάνον συγκέντρωσε τους παίκτες σε αίθουσα του ξενοδοχείου, προκειμένου να τους μιλήσει για τους ομολόγους τους της Λιόν και τον τρόπο που θα τους αντιμετωπίσουν.

«Μην ξεχνάτε ότι πίσω από τις μαυρόλευκες φανέλες σας, υπάρχουν τα κυανόλευκα χρώματα», ήταν η ατάκα που ολοκλήρωσε την ομιλία του ο Άγγλος τεχνικός.

Στις 24 Οκτωβρίου 1973, ο ΠΑΟΚ πάτησε τον αγωνιστικό χώρο του «Ζερλάν» και υπό το βλέμμα 26.250 θεατών προσδοκούσε σε ένα θετικό αποτέλεσμα εν όψει του επαναληπτικού της Τούμπας, ακόμη και χωρίς τον Γιώργο Κούδα.

Η Λιόν μπήκε δυνατά στο ματς και στο 10ο λεπτό άνοιξε το σκορ με τον 21χρονο Μπερνάρ Λακόμπ, ο οποίος εκείνη τη χρονιά χρίστηκε διεθνής και το 1978 έγινε ο… ταχύτερος Γάλλος σκόρερ σε Παγκόσμιο Κύπελλο (βρήκε δίχτυα στα 30’’ του ματς με την Ιταλία).

Ο ΠΑΟΚ έδειξε χαρακτήρα, καθώς ισοφάρισε στο 45’ με τον Αχιλλέα Ασλανίδη και στο 50’ ανέτρεψε τα δεδομένα με τον Χρήστο Τερζανίδη, προτού ο Φλορί Ντι Ναλό φέρει εκ νέου τον αγώνα στα ίσα στο 51’.

Ο Ντανιέλ Ραβιέ πίστευε ότι με το γκολ του στο 67’ θα λυγίσει τον «δικέφαλο», ωστόσο ο Σταύρος Σαράφης έμελλε να πει την τελευταία λέξη στο 81’, να γράψει δηλαδή το επικό 3-3 και να δώσει στην ομάδα του ένα ισχνό προβάδισμα εν όψει της ρεβάνς της 7ης Νοεμβρίου.

Οι συνθέσεις του αγώνα

ΛΙΟΝ (Εμέ Μινιό): Σοβό, Ντομενέκ, Μιχαΐλοβιτς, Μπαεζά, Λομ, Ζακέ, Ραβιέ, Κιεζά, Λακόμπ, Ντι Ναλό, Μαριό.

ΠΑΟΚ (Λες Σάνον): Στέφας, Γούναρης, Φουντουκίδης, Ιωσηφίδης, Πέλλιος, Τερζανίδης, Ασλανίδης, Σαράφης, Λάζος, Αποστολίδης, Παρίδης.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής στη Γαλλία, ο Παρίδης υπήρξε πρωταγωνιστής στα πειράγματα, ενώ ο αείμνηστος Αρίσταρχος Φουντουκίδης εμφανιζόταν στο πρωινό με ένα μικρό ραδιόφωνο, επειδή χωρίς μουσική δεν αισθάνομαι καλά, όπως χαρακτηριστικά έλεγε.

Το μοναδικό μελανό σημείο ήταν η γρίπη του Μιχάλη Μπέλλη (συνεργάτης του Σάνον), ο οποίος την ημέρα του αγώνα ξύπνησε με πυρετό, αν και το ίδιο βράδυ ήταν εμφανώς καλύτερα.

Ο Κούδας, από την πλευρά του, που είχε ακολουθήσει την αποστολή στη Γαλλία, σχεδόν υπέφερε στην εξέδρα, καθώς ήταν ανήμπορος να βοηθήσει την ομάδα του.


«Οι Έλληνες υποφέρουν μόνο κατά τη διάρκεια του διαλείμματος»

Το πρωί της Πέμπτης, μάλιστα, κατά την αναχώρηση από το ξενοδοχείο, η διεύθυνση προσέφερε από ένα σταχτοδοχείο στους παίκτες για αναμνηστικό και στη συνέχεια μετέβησαν στο αεροδρόμιο.

Στις 16:30 περίπου 1.000 φίλαθλοι υποδέχθηκαν την αποστολή του ΠΑΟΚ στο παλιό αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης και αποθέωσαν τα ινδάλματά τους.

Τα προβλήματα δεν έλειψαν (ενοχλήσεις στον αστράγαλο & χτύπημα στο γόνατο ο Παρίδης, πρόβλημα στο γόνατο ο Σαράφης), όμως τα χαμόγελα ήταν πολύ περισσότερα.

Η γαλλική εφημερίδα «L’ Équipe» έγραφε, μεταξύ άλλων, για το ματς: «Η Λιόν απώλεσε τις πιθανότητές της. Η ομάδα του ΠΑΟΚ άφησε εδώ μια αρκετά καλή εντύπωση.

Μπορούμε να διακρίνουμε μερικούς πολύ καλούς τεχνίτες και κατά πρώτο λόγο ο παίκτης του κέντρου Τερζανίδης, καθώς επίσης και οι Αποστολίδης, Σαράφης και Παρίδης, ο οποίος ήταν συχνά επικίνδυνος κοντά στο τέρμα της Λιόν.

Στην άμυνα διακρίναμε τον γιγαντόσωμο Φουντουκίδη, υπέροχο όπλο μπροστά στο τέρμα του όπως επίσης και τον απλό τερματοφύλακα Στέφα. Οι Έλληνες υποφέρουν μόνο κατά τη διάρκεια του διαλείμματος. Οι Έλληνες είχαν αξιοθαύμαστη ψυχή».

H «Le Progret», από την πλευρά της, ανέφερε στο εξώφυλλο: «Η Λιόν λογικά έβαλε τέλος στην καριέρα της στο Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης.

Στο εσωτερικό της, μεταξύ άλλων, έγραφε: Η Λιόν κρατήθηκε από τον ΠΑΟΚ και δεν διατηρεί παρά ελάχιστες ελπίδες για να προκριθεί. Ο ΠΑΟΚ είναι θαυμάσια οπλισμένος με μια φιλοδοξία παρτιζάνου.

Οι Έλληνες αποφασιστικοί ντριπλέρς αποφασισμένοι να πολεμήσουν μέχρι θανάτου, διαβολεμένοι, με τις αντεπιθέσεις τους, με αιχμές τους Παρίδη-Ασλανίδη, έφεραν σε δύσκολη θέση τη Λιόν.

Ο ΠΑΟΚ ήταν μια καλή μηχανή, ειδικά φτιαγμένη για τούτο το ματς και ήρθε για το 0-0. Όμως, πέτυχε κάτι καλύτερο, σκοράροντας τρεις φορές.

Από αυτήν την ομάδα διακρίναμε τον Λάζο, έναν αναπληρωματικό που πραγματοποίησε έναν μαραθώνιο, τους Τερζανίδη (πολύ χρήσιμος παίκτης), τον Σαράφη για το αξιοσημείωτο «καπάκωμα» της μπάλας, αλλά ιδίως τους Ασλανίδη, Παρίδη, οι οποίοι δεν άφησαν σε ησυχία τους αντιπάλους τους.

Και ο ΠΑΟΚ στερήθηκε του καλύτερού του στοιχείου, του Κούδα, ο οποίος όμως θα είναι «παρών» στον δεύτερο αγώνα».


Κούλης Ιωσηφίδης«Η Λιόν θα αποκλειστεί»

Μετά τη ρεβάνς, ο Κούλης Ιωσηφίδης παραχώρησε συνέντευξη στην «Αθλητική Ηχώ», όπου μεταξύ άλλων είπε: «Όπως θα είδε όλος ο κόσμος από την τηλεόραση, η απόδοση της ομάδας μου ήταν πολύ καλή. Όλοι οι ποδοσφαιριστές κινήθηκαν σαν μια καλοκουρδισμένη μηχανή που εκινείτο συνεχώς μέσα στο γήπεδο χωρίς καμία διακοπή».

-Παίξατε δηλαδή τόσο ωραίο ποδόσφαιρο;

«Ναι, οπωσδήποτε. Έβλεπα την ομάδα και τη χαιρόμουν. Ιδιαίτερα η επίθεσή μας πετούσε φωτιές».

-Η άμυνα, όμως, της Λιόν δεν παρουσιάστηκε τόσο συμπαγής.

«Είναι γεγονός πως είχε κενά».

Αντίθετα, γενική ήταν η εντύπωση πως η επίθεση των Γάλλων είχε πολύ καλή απόδοση. Συμφωνείς με αυτήν την άποψη;

«Εμένα ειδικώς μου άρεσε πολύ. Θαύμασα κυρίως την ταχύτητα με την οποία ενεργούσαν οι αντίπαλοι κυνηγοί, οι οποίοι έπαιζαν συνεχώς το 1-2, αλλάζοντας μεταξύ τους μόνο μία πάσα».

-Γενικά τον αγώνα πώς τον είδες;

«Ήταν πολύ γρήγορος και θεαματικός, γι’ αυτό πιστεύω πως θα ικανοποίησε τον κόσμο. Όσο για το αποτέλεσμα μπορούσε να ήταν διαφορετικό».

-Έπρεπε δηλαδή να νικήσετε;

«Εάν δεν είχαμε ατυχήσει στις φάσεις του δευτέρου και του τρίτου γκολ, μπορούσαμε να πάρουμε τη νίκη με δύο γκολ διαφορά».

-Η ευθύνη βαραίνει τον Στέφα;

«Δεν μπορώ να πω τέτοιο πράγμα. Όμως στις φάσεις αυτές ατύχησε πολύ».

-Πού αλλού πιστεύεις ότι οφείλεται η επιτυχίας σας;

«Στην άριστη φυσική κατάσταση όλων των παικτών. Είμαστε άριστα προπονημένοι. Αυτό άλλωστε φάνηκε καθαρά στη Γαλλία. Κανείς δεν κουράστηκε».

-Τώρα τι πιστεύεις για τη ρεβάνς. Θα τα καταφέρετε;

«Μπροστά στους φιλάθλους μας, η Λιόν θα αποκλειστεί. Οπωσδήποτε το παιχνίδι χρειάζεται προσοχή, αλλά τώρα πλέον η πρόκριση μας ανήκει. Εξάλλου στον επαναληπτικό αγώνα θα παίξει και ο Γιώργος (σ.σ. Κούδας) και αυτό θα αυξήσει τρομερά τη δυναμικότητα της ομάδας».

Λες Σάνον: "Και στην Αγγλία θα έπαιζε ο ΠΑΟΚ"

Συνέντευξη στην «Αθλητική Ηχώ» παραχώρησε και ο Λες Σάνον, ο οποίος άρχισε τις δηλώσεις του ως εξής: «Αυτό που πρέπει να κάνω για να φύγω ήσυχος κι ευχαριστημένος από τον ΠΑΟΚ είναι να του εξασφαλίσω ομάδα, η οποία θα είναι μεταξύ των πρώτων για έξι χρόνια.

Γι’ αυτό και ετοιμάζω νέους παίκτες, οι οποίοι πολύ σύντομα θα προωθηθούν στην α’ ομάδα. Κι αυτοί οι νέοι παίκτες είναι ταλέντα, όπως ο Γούναρης, ο Ιωσηφίδης, ο Πέλιος κ.ά. Αυτός που θα με αντικαταστήσει θέλω να βρει μεγάλη ομάδα».

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι οι παίκτες του θα επηρεαστούν όταν αποχωρήσει από τον πάγκο, ο Σάνον έκλινε προς το όχι.

«Ίσως, μπορεί. Νομίζω, όμως, πως οι παίκτες που έχουν αντιληφθεί τι σημαίνει επαγγελματισμός να μην προκαλέσουν προβλήματα. Όπως κάνουν τη δουλειά τους ευσυνείδητα μαζί μου, θα την κάνουν και με τον καινούργιο προπονητή που θα έρθει».

-Μπορεί μια άλλη ελληνική ομάδα, όπως ο Παναθηναϊκός, να φτάσει σε τελικό Κυπέλλου Ευρώπης;

«Ναι, βέβαια. Εγώ νομίζω ότι μπορεί. Μάλιστα, θα πω ότι ο ΠΑΟΚ είναι ικανός να φτάσει στον τελικό. Τα προσεχή δε χρόνια κι άλλες ελληνικές ομάδες. Αρκεί να δουλέψουν καλά και να προσέξουν».

-Θα πρέπει, όμως, να έχουν περισσότερη τύχη από τον Παναθηναϊκό στον αντίπαλο, ώστε να μην βρεθούν στον τελικό προ μιας ομάδας, όπως ο Άγιαξ;

Δεν νομίζω ότι ο Παναθηναϊκός ήταν το 1971 κατώτερος του Άγιαξ. Όχι, ο Παναθηναϊκός έχασε στο «Γουέμπλεϊ» γιατί φοβήθηκε και έπαιξε αμυντικά. Αν έπαιζε επιθετικά, θα κέρδιζε. Στο β’ ημίχρονο ήταν καλύτερος του Άγιαξ. Έχασε γιατί φοβόταν να επιτεθεί».

-Πιστεύετε στους Έλληνες παίκτες και το ελληνικό ποδόσφαιρο;

«Ασφαλώς. Η Ελλάδα έχει πάρα πολύ καλούς παίκτες με πλούσια φυσικά προσόντα. Αν βελτιωθούν στην τεχνική, τότε μπορούν να φτάσουν πολύ ψηλά οι ελληνικές ομάδες».

-Ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να παίξει στην Α’ Κατηγορία της Αγγλίας;

«Ασφαλώς, θα χρειαζόταν πρώτα έναν δοκιμαστικό χρόνο για να προσαρμοστεί στο αγγλικό πρωτάθλημα. Τον δεύτερο χρόνο θα έπαιζε χωρίς προβλήματα».

Ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει αν ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να σταθεί στην Α’ Κατηγορία της Αγγλία, όμως δεκατέσσερα βράδια αργότερα επιβλήθηκε 4-0 της Λιόν στη ρεβάνς της Τούμπας και κατέγραψε μία από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές του βραδιές.
Το διαβάσαμε ΕΔΩ